Jak si udržet finanční plán: koronavirus a nákup levných akcií

13.03.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Reakce na náhlé události, jako je koronavirus, musí reflektovat náš finanční plán. Každý finanční plán by proto měl rozlišovat krátký a dlouhý časový horizont. Jedna věc je totiž krátkodobé kolísání a něco jiného je plánování zdrojů na třicetiletý časový horizont.

V rámci Privátního finančního auditu poskytovaného našim klientům zohledňujeme dlouhodobé cíle a zdroje klienta. Budoucnost neznáme, ale právě na tomto vědomí Privátní finanční audit stojí. Strategická alokace vychází ze stoleté historie finančních trhů a zohledňuje události, jako jsou například druhá světová válka, kubánská krize nebo pád berlínské zdi.

V současné turbulentní době je zcela jistě každý finanční plán pod tlakem, a to ze strany poradců i klientů. Proto se podívejme na několik situací, které mohou v praxi nastat, a možné reakce na ně.

Koronavirus a akcie: dlouhodobý finanční plán

Zdroj: Shutterstock

Jak udržet svůj finanční plán v době koronaviru

Pravidelná investice – pokračovat dle finančního plánu.

Čerpání renty – pokračovat dle finančního plánu.

Jednorázová investice:

  • Připravená jednorázová investice ve výši do 100 tisíc Kč do jednoho fondu – pokračovat dle finančního plánu.
  • Připravená jednorázová investice ve výši od 100 tisíc Kč do 500 tisíc Kč do jednoho fondu – rozdělit na 3 investice, respektive 1 transakci za měsíc po dobu 3 měsíců.
  • Připravená jednorázová investice ve výši nad 500 tisíc Kč do jednoho fondu – rozdělit na 6 investic, respektive 1 transakci za měsíc po dobu 6 měsíců.

Jednorázové výběry:

  • Připravený výběr ve výši do 100 tisíc Kč z jednoho fondu – pokračovat dle finančního plánu.
  • Připravený výběr ve výši od 100 tisíc Kč do 500 tisíc Kč z jednoho fondu – rozdělit na 3 výběry, respektive 1 transakci za měsíc po dobu 3 měsíců.
  • Připravený výběr ve výši nad 500 tisíc Kč z jednoho fondu – rozdělit na 3 výběry, respektive 1 transakci za měsíc po dobu 3 měsíců.

Připravené rebalancování:

  • Mezi akciovými fondy navzájem – vyčkat na pokles tržní volatility pod 20 bodů indexu VIX nebo rozdělit na 3 kroky (1 krok v měsíci).
  • Z akcií do dluhopisů – vyčkat na pokles tržní volatility pod 20 bodů indexu VIX nebo rozdělit na 3 kroky (1 krok v měsíci).
  • Z dluhopisů do akcií – pokračovat v realizaci kroků dle finančního plánu.

Vysvětlení: k tržní volatilitě měřené indexem VIX: VIX je index, který ukazuje volatilitu na trzích. K 6. 3. 2020 byla hodnota indexu téměř na 42 bodech, což značí zvýšenou volatilitu. Normální je hodnota kolem 20 bodů a méně. Volatilita je způsobená právě výprodeji na akciových trzích po celém světě.

Možná bude těžké zachovat pevné nervy, protože situace s koronavirem se ještě může zhoršit. Lze totiž očekávat, že vzniknou další ohniska virové nákazy nebo že přijdou druhá a třetí vlna infekce. Důsledné dodržování dlouhodobého finančního plánu je však základem, jak chránit majetek klienta.

Nákup akcií se slevou

Na probíhající situaci lze nahlížet jako na příležitost k nákupu akcií se slevou. Na druhou stranu byly v pátek 6. 3. 2020 ceny na úrovních října 2019. Takže je to spíše stav, kdy investor může z nových prostředků nakupovat za podzimní ceny. Tak či onak to je pro dlouhodobé investory irelevantní, protože ti se řídí nastaveným finančním plánem.

Jak by se investoři měli zachovat?

Na prvním místě je diverzifikace portfolia napříč třídami aktiv, napříč regiony, sektory a měnami.

Z pohledu fundamentální analýzy se totiž v případě koronaviru o bublinu (respektive obrácenou bublinu) nejedná. Bublina má jisté definiční znaky a současná situace se jí může podobat pouze panikou a davovým šílenstvím, které ještě mohou narůstat. Aktuální situace má, oproti bublině, jasný technický důvod, a tím je koronavirus a neschopnost vlád (a dalších odpovědných osob) zastavit jeho šíření.

Vliv koronaviru na globální ekonomiku

Globální hospodářská krize přijde, pokud se ke koronaviru připojí více vlivů. Těmito systémovými riziky jsou nefunkční monetární politika většiny vyspělých zemí, nechuť k realizaci fiskální expanze v době záporných reálných úroků, pokračující obchodní války, dopady klimatických změn, probíhající stagnace vyspělého světa.

Hrozící pandemie, či spíše dopady opatření proti vzniku této pandemie, mohou ovlivnit ekonomiku a potažmo finanční trhy na delší dobu než jen na pár měsíců. Aktuálně jsou největším rizikem právě dopady opatření, která mají zamezit šíření koronaviru, spíše než daň v podobě ztracených lidských životů. A to je jistě ta lepší varianta. Dále se ukázaly slabiny současného světa. Planeta je propojená a globální ekonomika je životně závislá na Číně.

Je nutné udržet emoce na uzdě. Budoucnost neznáme a s tímto vědomím je nutné sestavovat i finanční plány klientů. Pokles cen akcií může být u konce, ale stejně tak se může jednat jen o začátek vleklé globální krize. Právě kvůli takovému vývoji má smysl mít individuální finanční plán – aby byl ochráněn majetek klientů před takovými událostmi a emocemi z nich plynoucími.

 

Zdroj: Robert Novoměstský, investiční analytik Freedom Financial Services

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU