Už jste podali daňové přiznání? 3. května některým končí prodloužená lhůta

27.04.2021 | , Finance.cz
DANĚ


První termín daňového přiznání měl být letos 1. dubna u osob, které jej odevzdávaly v listinné podobě. Lhůta pro podání bez sankcí se však prodloužila do příštího pondělka. Do kdy musíte odevzdat elektronickou formu?

I letos došlo k posunutí lhůty pro beztrestné podání daňového přiznání. Někteří jej musí odevzdat nejpozději do pondělí, jiní mají ještě čas. Které datum se týká vás?

Vše o odloženém termínu daňového přiznání kvůli pandemii:

Do kdy podat daňové přiznání za rok 2020?

V roce 2021 měl být termínem pro podání daňového přiznání čtvrtek 1. dubna u osob, které jej odevzdávají v listinné podobě. U těch, kteří si zvolili elektronickou formu, bylo zákonným termínem pondělí 3. května. Přiznání však šlo berňáku podat ještě následující 5 dní bez toho, aniž by poplatníkům hrozila pokuta nebo správní poplatky za pozdní odevzdání.

Stejně jako loni však došlo k prodloužení lhůty pro odevzdání bez sankcí. Poplatníci, kteří chtějí přiznání k dani z příjmů fyzických osob odevzdávat v listinné formě fyzicky na úřadě anebo poštou, jej mohou doručit do 3. května 2021, čili do pondělí. Osoby, které volí raději elektronickou formu, mají ještě čas. Ty mohou bez postihu odevzdávat "daně" až do úterý 1. června 2021.

Do těchto termínů je pak kromě podání daňového přiznání nutné uhradit i daň z příjmů anebo případný nedoplatek.

TIP: Jak a kde zaplatit daň z příjmů?

Nový termín daňového přiznání 2021 kvůli koronaviru

Zdroj: Shutterstock

Pro koho platí prodloužené lhůty podání?

Změna platí pouze pro fyzické osoby. Cílem je zredukování počtu osob na finančních úřadech, ale i poštách a zamezení případného šíření nákazy covid-19. 

Termín, do kterého je nutné přiznání odevzdat, pokud vám jej zpracovává daňový poradce nebo advokát, se pak nijak nemění. Klíčové je zde datum 1. července 2021.

Je potřeba něco pro odložení termínu dokládat?

I když k odkladu ze strany ministryně došlo kvůli pandemii, osoby, které mají povinnost odevzdat přiznání k dani z příjmů fyzických osob, nemusejí dokládat žádné důvody ani souvislosti s koronavirem.  Prodloužení lhůty tedy platí bez rozdílu pro všechny fyzické poplatníky, aniž by bylo nutné jakkoliv dokazovat, že se setkali s nákazou, jsou v karanténě anebo nemocní.

TIP: Formulář přiznání k dani z příjmů fyzických osob ke stažení

Jak ještě doručit daňové přiznání finančnímu úřadu?

Kromě osobního odevzdání daňového přiznání na přepážce finančního úřadu, vložení do sběrného boxu anebo zaslání poštou je tu ještě další možnost, jak formulář odevzdat. Podat jej lze i elektronicky. A to přes datovou schránku anebo emailem, pokud vlastníte elektronický podpis.

Podle informací na portálu finanční správy jej lze ale odeslat přes internet i bez datové schránky nebo e-podpisu. Bude však nutné finančnímu úřadu do 5 pracovních dnů doručit Potvrzení o podání.

Další možností je využít nový online finanční úřad Moje daně.

TIP: Jak odevzdat přiznání přes online berňák Moje daně?

Na jaký finanční úřad přiznání doručit?

K dani z příjmů se fyzické osoby vždy přiznávají na územním pracovišti finančního úřadu, pod který spadá jejich trvalé bydliště.

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 41 krát

Články ze sekce: DANĚ