Které banky a kdy vám umožní odklad splátek kvůli koronaviru?

17.03.2020 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Podívejte se na seznam bank, které vám umožní odklad splátek kvůli negativním dopadům epidemie koronaviru. Které banky vám odklad neumožní? A kdy kontaktovat vaši banku?

Řadě podnikatelů i zaměstnanců se kvůli epidemii koronaviru snížil příjem.

Důvodů je mnoho, ať to je setrvání zaměstnanců se svými dětmi doma na ošetřovném, nebo stávající omezení znemožňují řadě občanů podnikat či pracovat.

Ovšem epidemie objevuje i sounáležitost mnoha českých občanů a firem. A minulý týden se přidaly i české banky a slíbily odklad úvěrů.

U jakých úvěrů a na jak dlouho se budou dát moci splátky odložit? 

Banky ve spolupráci s Českou bankovní asociací (ČBA) hodlají osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a zaměstnancům, na jejichž příjmy bude mít koronavirus negativní dopad, možnost odkladu splátek spotřebitelských a hypotečních úvěrů až o 3 měsíce.

Česká bankovní asociace rovněž zahájila konzultace s Českou národní bankou s cílem, aby v těchto případech byl nastíněný přístup ke klientům zohledněn při bankovním dohledu, který nad bankami provádí.

Tip: Vláda vyčlenila 600 milionů korun na bezúročné půjčky pro podnikatele zasažených nákazou koronaviru

Přehled bank, které vám umožní odklad splátek úvěru

Banky hodlají pomoci klientům, jejichž příjmy negativně ovlivnila epidemie koronaviru, odložením splátek spotřebitelských a hypotečních úvěrů, ale hodlají pomoci i dalšími bankovními službami.

Seznam bank, které budou ochotny poskytnout lidem zasažených koronavirem (snížená mzda, ošetřovné atp.) odklad splátek:

  • Komerční banka
  • Československá obchodní bank (ČSOB)
  • Raiffeisenbank
  • Česká spořitelna
  • Expobank
  • Fio banka
  • Uni Credit Bank
  • Hypoteční banka
  • Sberbank

Jestliže se vám v důsledku koronaviru snížily příjmy, tak neváhejte vaši banku zavčas kontaktovat a situaci s ní začněte řešit a to nejlépe online.

Řešení propadu vašich příjmů neodkládejte a spolupracujte s vaší bankou.

Tip: Podívejte se, kdo vlastní naše banky

Moneta Money Bank nebude odkládat splátky kvůli koronaviru?

Moneta Money Bank nejdříve vydala skrze mluvčí banky Zuzanu Filipovou toto prohlášení:

„Dnešní prohlášení prezídia ČBA chápeme pouze jako doporučení možných kroků, o kterých ale v tuto chvíli neuvažujeme." Nicméně vedení banky brzy otočilo a i klienti Monety Money bank budou mít možnost odložení splátek úvěrů až o 3 měsíce.

Jestliže by banka odklad splátek úvěrů klientů zasažených koronavirem neakceptovala, tak bychom pravděpodobně pozorovaly marketingovou kamikaze.

Bohužel předešlým prohlášením Monety již bylo mléko rozlito, a Moneta Money Bank může již jen doufat, že ji z toho vylíže kočka z její reklamy. 

Air bank - stále můžeme mít i banku rádi?

Podobně jako Moneta Money Bank zareagovala i jedna z nejvíce rostoucích českých bank - Air Bank, jejíž mluvčí Jana Karosová ve čtvrtek 12. března uvedla: „V tuto chvíli neplánujeme plošné odkládání splátek spotřebitelských půjček a úvěrů. Už dnes našim klientům nabízíme možnost si splátku úvěru zvýšit, ale také snížit. Snížením splátky se pak prodlouží doba splácení.“ Jak se toto prohlášení neslo v duchu hesla Air Bank "I banku můžete mít rádi" necháme raději na vás. 

Ovšem po páteční poradě vedení Air Bank bylo všechno jinak, a i Air Bank se přiklonila k možnosti odkladu splátek úvěrů až o 3 měsíce pro své klienty zasažené dopady epidemie koronaviru.

 

Registr dlužníků a odklad splátek

V registru dlužníků by měl být zaznamenán odklad vašich splátek, nicméně odklad splátek z důvodu epidemie koronaviru by neměl být podle České bankovní asociace v registru dlužníků zaznamenán.

Nicméně banky musí zpracovat proces odkladu splátek navržený ČBA, což vyžaduje vytvoření metodických pokynů a nastavení technických procesů, na kterých nyní banky pracují.

Banky a koronavirus - pobočky jsou otevřené

Banky řadu svých poboček pro naléhavé případy nechávají otevřeny, nicméně apelují na své klienty, aby se snažily většinu svých problémů s bankou řešit online či prostřednictvím infolinky a fyzickou návštěvou nevystavovali sebe ani personál riziku nákazy.

Na webových stránkách vaší banky najdete seznam otevřených poboček, více informací hledejte na stránkách či infolince vaší banky.


Čtěte také:


 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY