Prominutí záloh na sociálním a zdravotním pojištění pro OSVČ

24.03.2020 | , Finance.cz
DANĚ


V rámci probíhající pandemie se jako úleva pro podnikatele uvažuje o odkladu či prominutí záloh na pojištění pro OSVČ? Kdy a jestli vůbec se tak stane?

Vláda vymýšlí plán, jak pomoci v těchto těžkých dnech podnikatelům. Již nyní je jasné, že daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob se bude moci podávat až do 1. července 2020, podnikatelé si rovněž budou moci bezúročně půjčit přibližně 1,6 miliardy korun na pokrytí škod a nový rozjezd svého podnikání.

Jaký bude mít dopad pandemie koronaviru na odvody sociálního a zdravotního pojištění:

Na minimální měsíční odvody sociálního a zdravotního pojištění již nestačí bankovka s Emmou Destinnovou a Múzou

Budou prominuty odvody zdravotního a sociálního pojištění OSVČ a zaměstnanců v roce 2020

Zdroj: Finance.cz

Zrušení záloh na sociálním a zdravotním pojištění pro OSVČ

Veskrze celá vláda i opozice jsou pro zrušení záloh na sociálním a zdravotním pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) v době, kdy se podnikatelé potýkají s pandemií koronaviru.

Vláda schválila odpuštění záloh na důchodovém pojištění OSVČ ve výši minimálních odvodů na půl roku, konkrétně v období mezi březnem až srpnem 2020.

OSVČ se toto období v nároku na důchod započítá jako vyloučená doba, tedy stejně jako například v případě nemoci.

Stát to vyjde na 15 miliard korun (2,5 miliardy měsíčně).

Minimální měsíční zálohy na sociálním pojištění pro OSVČ v roce 2020 činí 2 544 Kč, v roce 2019 činily minimální měsíční zálohy na sociálním pojištění 2 388 Kč (1 018 Kč uvedlejší činnosti).

Rovněž dojde k odpuštění záloh na zdravotním pojištění OSVČ také na půl roku, společně se sociálním pojištěním. A to opět ve výši minimálního pojistného.

Minimální měsíční zálohy na zdravotním pojištění pro OSVČ v roce 2020 činí 2 352 Kč, v roce 2019 činily minimální měsíční zálohy na zdravotním pojištění 2 208 Kč.

Ministryně financí Schillerová (za ANO) naznačila, že na podpoře ekonomiky formou odpuštění záloh na zdravotní pojištění pro OSVČ by se mohly podílet zdravotní pojišťovny, které jsou v přebytku 60 miliard Kč. Otázkou ovšem zůstává, jak se české zdravotnictví a zdravotní pojišťovny budou potýkat s dopady pandemie koronaviru a s výpadkem odvodů zdravotního pojištění.

Na jak dlouho bude prominutí záloh pro OSVČ?

Zatím se hovoří o prominutí záloh na sociálním a zdravotním pojištění na půl roku, od března do srpna 2020.

OSVČ za půl roku ušetří na pojistném celkem 29 376 Kč, tedy šestinásobek minimálního pojistného na sociálním a zdravotním pojištění ((2 544 Kč + 2 352 Kč) x 6).

Toto opatření má podnikatelům umožnit získat finance na pokrytí škod, které způsobila pandemie koronaviru a zabezpečit jim cash flow v této těžké době.

Toto opatření se dotkne více než půl milionu OSVČ.

Tip: Budou mít na ošetřovné nárok i OSVČ?

Nemusí OSVČ odvádět zálohy na pojistném?

Všechny OSVČ nemusí odvést zálohy od března do srpna 2020, zálohy jsou prominuty do výše minimální měsíční zálohy.

Ty OSVČ, které platí minimální zálohy (a budou i dle Přehledu příjmů a výdajů za rok 2020), tak nemusí doplácet nic. Prostře začnou platit v září pojistné dál.

Nicméně ty OSVČ, kterým vyjdou vyšší zálohy na sociálním pojištění (dle Přehledu příjmů a výdajů za rok 2020), budou muset rozdíl mezi jejich skutečnou zálohou na sociální pojištění a minimální zálohou doplatit po podání Přehledu příjmů a výdajů za rok 2020. Tento rozdíl není prominutý, ale pouze posunutý.

Těm OSVČ, které již zálohy za březen odvedly, bude tato záloha započítána jako záloha pojistného za září.

Tip: Jak budou OSVČ odvádět zálohy na pojistném při prominutí záloh?

Podpora pro zaměstnance a zaměstnavatele

Vláda schválila program "Antivirus", který nastavuje 5 scénářů pro zaměstnance a zaměstnavatele, kdy MPSV bude přispívat na mzdy zaměstnanců.

Přehledy o příjmech a výdajích můžete podat až do 3. srpna

Kvůli "posunutí" termínu pro podání daňového přiznání k dani z příjmů pro fyzické osoby na 1. července 2020 je rovněž odložen termín pro podání Přehledů o příjmech a výdajích.

Poslat Přehledy o příjmech a výdajích za rok 2019 mohou fyzické osoby poslat své zdravotní pojišťovně a České správě sociální zabezpečení až do 3. srpna 2020.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 30 krát

Články ze sekce: DANĚ