Pendleři a dojíždění za prací za hranice: co pro ně nově platí?

24.03.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jezdíte za prací do zahraničí? Co musíte doložit, aby vás za hranice vůbec pustili? A kde budete muset zůstat anebo kdy jít rovnou do karantény?

Vláda zpřísnila opatření pro pendlery s odvoláním na to, že mnozí z nich své možnosti zneužívají, po práci nejedou automaticky domů anebo případně pouze na nákup. Všechny osoby, které jedou do zahraničí za prací, to budou muset doložit potřebnými dokumenty. A někteří tam budou muset dokonce i zůstat.

Uzavření hranic a zákaz vycestování

Opatření v rámci přechodu hranic se začala zpřísňovat již 14. března 2020. Od 16. března 2020 od 0:00 hodin však platí, že na území ČR nesmí vstoupit žádný cizinec bez ohledu na to, z jaké země přichází. Opatření se ale netýká těch, kteří mají na území České republiky trvalý nebo přechodný pobyt delší než 90 dnů anebo cizinců, jejichž vstup na naše území je v zájmu ČR.

Ještě před tímto opatřením z 16. března byl přitom vstup zakázán pouze těm, kteří přicházeli z rizikových oblastí. Dnes však platí pro všechny. Stejně tak je také zakázáno vycestovat a přecházet hranice až na výjimky.

TIP: Jak je placená nařízená karanténa

Jak je to s dojížděním za prací?

Pendleři, neboli osoby s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů na území ČR, které pravidelně cestují do zaměstnání do některého ze sousedních států, doposud mohly za hranice za předpokladu, že je jejich zaměstnání vzdálené maximálně 100 kilometrů od státní státní hranice. Podobná možnost překročení hranic přitom platila i pro občany Německa, Polska, Rakouska a Slovenska, vždy však ale do vzdálenosti oněch 100 kilometrů.

Uzavření hranic pro pendlery: co doložit při přejezdu

Zdroj: Shutterstock

Co doložit, když pracujete za hranicemi?

Podle členů české Vlády se bohužel našli i takoví pendleři, kteří možnosti přechodu hranic zneužívali. Údajně se vyskytlo i pár případů, kdy byl právě pendler zdrojem nákazy. Tato skupina pracujících tedy pro ostatní představovala a stále představuje riziko. Právě proto bylo 19. března 2020 přijato další krizové opatření, které se týkalo pohybu pendlerů.

Spočívalo v tom, že přeshraniční pracovníci, kteří pravidelně dojíždějí za prací do zahraničních zemí, mají od 21. března 0:00 hodin povinnost při přechodu státní hranice předložit kromě potvrzení pro přeshraniční pracovníky od zaměstnavatele i knížku přeshraničního pracovníka. Do té budou dostávat razítka od Policie České republiky vždy při každém přechodu státní hranice včetně cesty zpět do ČR, čímž se prokáže pravidelnost a četnost přecházení.

TIP: Ošetřovné pro OSVČ

Cizinci a změna zaměstnavatele

Usnesení vlády se také týkalo nařízení pro cizince. Ti mají nově možnost změnit na území České republiky zaměstnavatele, bez toho aniž by bylo nutné dodržet podmínku 6 měsíců předchozího zaměstnání v ČR. Nahlášení změny zaměstnavatele u cizinců, kteří mají zaměstnaneckou nebo modrou kartu, se musí provést nejpozději v den nástupu, a to Ministerstvu vnitra, pokud jde o zaměstnavatele provádějícího krizová opatření anebo napomáhajícího těmto opatřením v době nouzového stavu.

Uzavření hranic i pro pendlery?

Premiér Andrej Babiš několikrát zmínil, že k uzavření hranic může dojít i pro pendlery. Tím by však zejména v Rakousku mohlo dojít k poklesu zaměstnanců v sociálních a zdravotnických zařízeních. 23. března 2020 proto Vláda rozhodla jinak a s účinností od 26. března dala pendlerům možnost rozhodnout se. Tou první možností je přestat pracovat, s čímž by skončilo i dojíždění. Druhá možnost spočívá v tom, že si přeshraniční pracovníci v zemi, kde vykonávají zaměstnání, zajistí ubytování a v zahraničí zůstanou, na což se doporučila doba alespoň 3 týdnů. Při návratu zpět budou muset do 14denní karantény.

Toto opatření platí pro cesty do Německa a Rakouska. Pro Polsko a Slovensko se prozatím nic nemění.

TIP: Jsou v době nouzového stavu přísnější tresty?

 
Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU