Jak přistupují banky k žádostem o odklad splátky hypotéky?

27.03.2020 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Máte v důsledku vládou vyhlášeného nouzového stavu a opatřením proti šíření koronaviru potíže se splácením hypotéky? Máte možnost si splátky odložit. Jak k tomu jednotlivé banky přistupují?

Česká spořitelna /Stavební spořitelna České spořitelny

Klientům odloží splátky úvěrů a hypoték o 3 měsíce a navíc po tuto dobu za ně bude platit pojištění schopnosti splácet (pokud si jej sjednali). S odklady splátek začíná od 1. dubna 2020. banka avizuje, že tato nabídka potrvá jeden měsíc.

Žádosti bude sbírat online přes svůj web. Odpověď klienti získají buď přes internetové bankovnictví nebo e-mailem.

Equa Bank

Detailní podmínky banka ladí. Zatím šlo zažádat pouze o odklad splátky jistiny a odklad nešlo udělat u nejbližší splátky, ale až u další následují splátky. Podle tiskové zprávy z dnešního dne však Equa bank umožní odklad splátek až na 5 měsíců.

O odklad lze zažádat e-mailem na Call Centru či pobočce, případně prostřednictvím finančního nebo hypotečního poradce.

Hello Bank

Odklad splátek je řešen vždy individuálně. Klienti své žádosti mohou zasílat přes kontaktní formulář.

Hypoteční banka / Československá obchodní banka

Hypoteční banka uvádí, že pracuje na řešení přesného návodu, jak si odklad splátek zařídit. Chce jej představit do konce března. S podáním žádosti mají zatím klienti vyčkat.

Banka uvádí, že již nyní je možné využít její standardní nabídku pro částečné snížení splátek (prodloužení splatnosti úvěru a odklad splátek jistiny), což si klient může zařídit přes Hypoteční zónu.

Tip Golema: Je však velmi pravděpodobné, že tyto změny se klientům negativně propíší do úvěrových registrů. Doporučujeme tedy počkat na chystané řešení, které by měla Hypoteční banka představit do konce měsíce.

Odklad splátek hypoték a úvěrů: kde a jak zažádat

Zdroj: Shutterstock

Komerční banka

Odklad splátek bude řešen individuálně, bude umožněn po dobu tří měsíců. Odklad se však týká jen splátek jistiny, „Povinnost platit úroky nebude případnou dohodou o odkladu splátek dotčena,“ uvádí Komerční banka.

Žádosti banka sbírá přes webovou stránku: https://www.kb.cz/cs/obcane/pujcky/odlozeni-splatek

mBank

Banka připravuje možnost odložit splátky až na 3 měsíce v souladu s doporučením České bankovní asociace. V tuto chvíli pracuje na technickém řešení.

Moneta Money Bank

Banka má velice dobře popsaný mechanismus odložení splátek. Banka klientům umožní odklad 3 měsíčních splátek s tím, úvěr se bude dále úročit, ale úroky, poplatky související s úvěrem, včetně pojištění, případně historické poplatky za vedení úvěrového účtu, se nebudou inkasovat. Adekvátně pak banka prodlouží splatnost úvěru + 1 měsíc navíc. Dohromady se tak splatnost úvěru prodlouží o 4 měsíce.

Délka splácení je prodloužena o 4 měsíce, protože úvěr je i během odkladu nadále úročen. Pokud by nedošlo k prodloužení o jednu další splátku, byla by poslední klientova splátka v mnoha případech velmi vysoká,“ uvádí Moneta v podmínkách odkladu splátek.

Veškeré požadavky odkladu splátek budou řešeny přes web: https://www.moneta.cz/odklad-splatek, kde si klient stáhne dokument „Žádost o dočasný 3měsíční odklad splátek“. „Žádost“ klient vytiskne, podepíše a následně odešle do sběrné e-mailové schránky odkladsplatek@moneta.cz.

Žádost je nutné doručit do Banky alespoň 10 dní před datem splátky, od které bude chtít klienti odklad.

Modrá pyramida

Klienti mohou žádat o odklad splátek až o tři měsíce. Nabídka se vztahuje na fyzické osoby a fyzické osoby podnikatele. Pro bližší informace se klienti mohou obracet na emailovou dresu podpora.splaceni@mpss.cz

Oberbank

Aktuálně nemáme žádné informace.

Raiffeisenbank

Banka avizovala, že každý jednotlivý případ bude posuzovat individuálně. Žádosti banka přijímá prostřednictvím webových stránek: https://www.rb.cz/osobni/pujcky/odlozeni-splatek. Po jeho odeslání banka slibuje klienta kontaktovat během několika dní s návrhem řešení.

Raiffeisen stavební spořitelna

Spořitelna klientům umožní posun splácení splátek úvěru a dospořování o maximálně 3 měsíce.

Pro povolení odkladu splátek musí klient žádost, kterou získá v kontaktním centru RSTS, poslat svým registrovaným e-mailem v IT systému stavební spořitelny (SIS) nebo datovou zprávou do datové schránky RSTS.

Sberbank

Žádost o úlevu ve splácení musí vždy podat samotný klient, a to alespoň 5 pracovních dnů před samotnou splátkou. Žádost musí být do Banky doručena buď elektronicky z emailu klienta na adresu: ecl@sberbankcz.cz. V nezbytných případech lze zaslat i v písemné podobě.

 

UniCredit Bank

Banka umožní klientům odklad splátek hypoték, nejdříve však za měsíc duben. Požadavek na odklad splátky je nutné zadat nejméně 15 dní před datem splátky. Žádost se podává prostřednictvím webových stránek: https://www.unicreditbank.cz/cs/ostatni/moznosti-odkladu-splatek.html

Wuestenrot

Banka na řešení intenzivně pracuje. V případě potřeby řešení aktuální situace mají klienti využít e-mailové schránky: kontakt@wuestenrot.cz.

Na co si dát pozor při odkladu splátky

Pokud jste se dostali do potíží se splácením svých úvěrů, odklad splátky může být jednou z možností, jak svému rodinnému rozpočtu ulevit. Ještě před tím, než se do toho pustíte, si však s bankou ověřte jednu důležitou věc, a to je to, jestli nebude odklad splátek reportovat do úvěrových registrů jako negativní informaci, což by vás mohlo znevýhodnit při pozdějších žádostech o úvěr. Obecně se má za to, že tento odklad splátek by neměl poškodit vaši „úvěrovou historii“, ale jednotný výklad ani návod ze strany ČNB zatím neexistuje a banky si tuto věc zatím řeší individuálně.

„Banky postupně podmínky, za jakých budou splátky odkládat, zveřejňují na svých webových stránkách i sociálních sítích a tyto informace postupně doplňují o další procesní pokyny. Nejen pro naše klienty situaci pečlivě monitorujeme a v případě potřeby nabízíme pomocnou ruku při jednání s bankou,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Zdroj: Golem Finance, banky


Čtěte také:

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY