S lékem na koronavir můžete pomoci i vy

17.04.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Možná se vám to bude zdát neuvěřitelné, ale je to tak. I vy můžete pomoci vymýšlet lék na koronavirus, který hledají vědecké laboratoře po celém světě. Stačí k tomu váš počítač.

Nemusíte zapojovat své znalosti, zkušenosti, ani se nijak zvlášť zamýšlet, pokud se tedy nevěnujete v zaměstnání vymýšlení nových medikamentů. Ale i vy můžete pomoct doma, ale i v práci, jestliže pracujete na počítači.

Napodobuje varianty chování v organizmu

Projekt, ktery se jmenuje Folding@home, využívá výkon běžných počítačů z celého světa k co nejrychlejšímu nalezení léku proti koronaviru. V současné době nabízí celkem devět projektů zaměřených na poznání viru a vývoj účinné látky, jež mu znemožní uchytit se na plicní buňce. Do projektu se prostřednictvím internetu zapojují statisíce počítačů z celého světa – výpočetní výkon svých počítačů dávají k dispozici jednotlivci i celé firmy.

Proč to tak funguje? Celosvětová síť napodobuje neuvěřitelné množství variant vazby proteinu na receptor a napoví, jak „namíchat“ účinnou látky chystaného léku. Projekt nevznikl teď a není žádnou novinkou. Funguje už několik let a doposud se využíval jako pomoc s vývojem léku na Alzheimerovu, Parkinsonovu nebo Huntingtonovu chorobu.

TIP: Jak dlouho je platný recept na léky?

Jak pomoc v boji s koronavirem při vývoji léku

Zdroj: Shutterstock

Vznik superpočítače

Aplikace, kterou si může každý jednoduše stáhnout do svého počítače, nijak neomezuje práci na počítači a nevyžaduje od uživatele žádnou aktivitu.

„Vše funguje velmi jednoduše – majitel počítače do něj nainstaluje aplikaci, do které folding@home prostřednictvím internetu posílá data k vyhodnocení. Vše, co musí uživatel udělat, je stáhnout si aplikaci a po ukončení své vlastní práce počítač nevypínat, o zbytek se už počítač postará sám. Díky obrovskému množství zapojených počítačů tak vznikne jeden superpočítač,“ popsal Radek Valla, biomedicínský inženýr ze soukromé oční kliniky, která se svými počítači do projektu zapojila. Díky extrémnímu zájmu uživatelů je platforma desetkrát efektivnější než nejvýkonnější superpočítač světa.

„Potřebujeme vaši pomoc!“

„Folding@home se připojuje k vědcům z celého světa a snaží se lépe porozumět koronaviru. Data, která nám pomáháte vytvářet, budou rychle šířena v rámci otevřené vědecké spolupráce několika laboratoří po celém světě, což vědcům poskytne nové nástroje, které mohou najít nové poznatky pro vývoj léků na záchranu životů,“ uvádí se na stránkách foldingathome.org.

Do platformy se zapojují jednotlivci i firmy z celého světa, Česko nevyjímaje. Mezi zapojenými je i největší soukromá oční klinika v Česku. „Kvůli omezenému provozu na našich klinikách využijeme v současnosti nepotřebné počítače na recepcích a ve vyšetřovnách. Celkem do projektu nasadíme 50 počítačů. Tyto počítače budou schopny zpracovat zhruba 100 úloh denně, které dostanou zadány od projektu,“ popsal Radek Valla.

Jednotlivci, majitelé zapojených firem, lékaři, vědci a další specialisté vyzývají k zapojení se do projektu. „S koronavirem bojuje celý svět, pokud můžeme pomoci poskytnutím našich počítačů a věnováním výpočetního výkonu, je to to nejmenší, co v současné době můžeme dělat. Navíc takto mohou pomoci miliony lidí z Česka i celého světa, a podílet se tak na vývoji léku proti zákeřnému viru. Proto bych rád českou veřejnost vyzval k zapojení se do tohoto smysluplného projektu,“ uzavřel uznávaný oční chirurg Pavel Stodůlka. Aplikaci je možné stáhnut zde: foldingathome.org/start-folding.

TIP: Jak vyzvednout erecept?

 
Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU