6 nejčastějších otázek a odpovědí ohledně přímé podpory a kompenzačního bonusu pro OSVČ

02.04.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jste podnikatel, kterému bylo na základě mimořádných opatření znemožněno podnikání? Musel jste uzavřít provozovnu a nemáte teď žádné příjmy? Budete mít nárok na novou podporu pro OSVČ. Co o ní ale potřebujete vědět?

Přímá podpora pro podnikatele nebo také kompenzační bonus pro OSVČ je v podstatě něco jako sociální dávka pro osoby, které musely uzavřít nebo dočasně omezit provoz anebo nemají kvůli mimořádným opatřením žádné příjmy. Jaké jsou však nejčastější otázky s tím spojené?

Dostanu 500, 15 000 nebo 25 000 Kč?

Číslo 15 000 Kč zaznělo jako první, přičemž bylo bráno jako částka za měsíc. Ve skutečnosti má OSVČ nárok na 500 Kč za den. Podle Ministerstva financí je však možné dávku čerpat zpětně. Nárok na ni totiž máte od 12. března až do 30. dubna. Pokud budete mít během této doby uzavřenou provozovnu nebo meziročně snížené příjmy a splníte ještě další podmínky, celkově můžete od státu za tuto dobu dostat až 25 000 Kč.

Lze kompenzační bonus pro OSVČ kombinovat s ošetřovným?

Ano, program přímé podpory pro OSVČ lze podle tiskové zprávy MF pobírat společně s rozšířeným ošetřovným na dítě z důvodu uzavření školských a předškolních zařízení. Ošetřovné pro OSVČ pak činí 424 Kč denně. Další kompenzací od státu je pak pro podnikatele prominutí odvodů na sociální a zdravotní pojištění ve výši minimálních záloh, a to od března do srpna 2020.

TIP: Jakým způsobem jsou prominuty zálohy na sociální a zdravotní pojištění?

Podpora pro podnikatele, kompenzační bonus pro OSVČ

Zdroj: Pixabay

Kdo má nárok na podporu u vedlejší výdělečné činností?

Nárok na podporu mají i osoby, které mají výdělečnou činnost jako činnost vedlejší. Platí to však jen pro některé případy podnikatelů.

Osoby, které mají vedlejší výdělečnou činnost, mohou zažádat o podporu, pokud je výdělečná činnost vedlejší z důvodu přiznání starobního důchodu, nároku na výplatu invalidního důchodu, nároku na rodičovský příspěvek nebo peněžitou pomoc v mateřství. Dále také, pokud pečují o osobu do 10 let, která je závislá na pomoci jiné osoby, popř. o osobu ve druhém, třetím nebo čtvrtém stupni závislosti, jestliže jde o osobu blízkou anebo alespoň tato osoba sdílí společnou domácnost s OSVČ.

Kde a jak podat žádost o kompenzační bonus pro OSVČ?

Podporu budou vyplácet finanční úřady. Do 3. dubna má být také na portále Finanční správy zveřejněn jednoduchý formulář, prostřednictvím kterého půjde o podporu zažádat.

Co bude třeba k žádosti doložit?

Nárok na přímou podporu pro OSVČ má hned několik podmínek. K žádosti však nebudete muset přikládat žádné dokumenty. Skutečnosti prokážete čestným prohlášením o splnění podmínek pro vznik nároku na kompenzační bonus, které bude součástí žádosti. Dále bude třeba v žádosti uvést číslo bankovního účtu, na který chcete podporu odeslat.

TIP: Kolik stát přispěje podnikatelům na mzdy zaměstnanců?

Kdy stát začne kompenzační bonus vyplácet?

K vyplácení, ale ještě předtím i k přijímání žádostí by mělo dojít hned potom, co bude dokončen legislativní proces. K tomu by podle MF mohlo dojít během příštího týdne, nejpozději však do 12. dubna.

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 53 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY