Kompenzační bonus prošel změnou. Kdo na něj tedy dosáhne?

07.04.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vláda, poslanecká sněmovna, senát i prezident posvětili kompenzační bonus pro podnikatele, tzv. pětadvacítku. Bohužel podmínky nároku nesklidily žádné ovace, ale spíše kritiku. Jakým způsobem se tedy dávka mění a co bude jinak?

Jak vysoký je kompenzační příspěvek pro OSVČ?

Osoby samostatně výdělečné činné, živnostníci a podnikatelé mají nárok na 500 Kč na den. Bonus je prozatím možné čerpat za období od 12. března do 30. dubna. Za tuto dobu mohou dohromady získat 25 000 Kč.

Komu náleží podpora pro OSVČ?

Na kompenzační bonus mají nárok ty osoby, kterým bylo na základě vydaných mimořádných opatření znemožněno podnikání, a to např. následkem nařízení uzavření podniku, omezení provozu atd. Dále náleží i těm, kteří mají v souvislosti s opatřeními snížené nebo nulové příjmy.

Možnost získat podporu mají ti podnikatelé, kteří výdělečnou činnost vykonávají jako činnost hlavní, v určitých případech i jako činnost vedlejší. Důležité je, aby byli k 12. březnu 2020 aktivní.

K těmto podmínkám však bylo podle prvního návrhu schváleného vládou třeba splnit ještě další dva požadavky.

Kompenzační bonus pro OSVČ, podpora pro podnikatele

Zdroj: Shutterstock

Podmínky nároku na kompenzační bonus pro podnikatele

  • U dané osoby musely loňské hrubé příjmy za rok 2019 dosahovat alespoň 180 000 Kč. V případě, že nepodnikala po celý rok, musel být měsíční hrubý příjem alespoň 15 000 Kč.
  • Při srovnání prvního čtvrtletí roku 2019 a prvního čtvrtletí roku 2020 musel být vykázán alespoň 10% pokles tržeb.

Byly to právě tyto podmínky, které mnoha lidem přišly nesmyslné. U prvního bodu mnozí argumentovali tím, že právě díky zmíněné hranici na kompenzační bonus velké množství OSVČ vůbec nedosáhne. A jsou to právě lidé s nízkými příjmy.

Mnozí podnikatelé pak mají ještě větší problém s druhou podmínkou, u které se srovnávají meziroční období. Podle jejich slov se totiž u mnohých výpadek tržeb projeví až v dubnu a především do podmínky vůbec není započtena vysoká míra letošní inflace. Mnozí také mohli mít loni v tomto období nižší příjmy např. z důvodu úrazu nebo nemoci.

Jak se tedy změnila přímá podpora pro OSVČ?

Podmínky o poklesu tržeb, ale i o minimálních hrubých příjmech, byly z návrhu vyjmuty. Na přímou podporu pro OSVČ tak plošně dosáhne mnohem více živnostníků.

Nárok navíc budou mít nově i spolupracující osoby anebo podnikající studenti do 26 let věku.

Na kompenzační bonus mohou pak dosáhnout i ti, kteří činnost přerušili kdykoliv po 31. srpnu 2019, což se týká především sezónních pracovníků.

K čemu je určen kompenzační bonus?

Přímá podpora pro podnikatele se nijak nedaní, neodvádí se z ní ani odvody na pojištění. Zálohy na sociální a zdravotní pojištění do výše minimálních záloh byly navíc OSVČ odpuštěny, a to od března do srpna.

TIP: Odpuštění záloh na sociální a zdravotní pojištění

Osobám samostatně výdělečně činným, které jsou zároveň i dlužníky, navíc zákon garantuje, že kompenzační bonus neslouží pro úhradu nedoplatků vyměřených správcem daně ani na úhradu exekucí.

Kompenzační bonus, jak již z názvu „pětadvacítky“ vyplývá, slouží jako kompenzační dávka za ušlé příjmy a zisky.

TIP: Kolik stát přispěje na mzdy zaměstnanců?

Kdo příspěvek pro OSVČ nedostane?

Příspěvek nenáleží těm živnostníkům, kteří podnikání ukončili, registrovali se na úřadu práce a pobírají dávky v nezaměstnanosti. Sloučení bonusu a ošetřovného umožněno je. Dále není určen také osobám, kteří vykonávají vedlejší výdělečnou činnost z důvodu toho, že jsou zaměstnány.

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY