Nezaměstnaní, čerství absolventi a podpora vlády v časech koronaviru

23.04.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Na jaké dávky mají nárok nezaměstnaní v době koronaviru? A co čerství absolventi? Co dělat, když vás kvůli koronaviru nevzali do již domluvené práce?

Vláda se snaží vyjít vstříc malým, středním velkým firmám i zaměstnancům. Chystá vláda také něco pro nezaměstnané či absolventy? Na tyto otázky nám odpovědělo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Oživí vládní opatření ekonomiku dostatečně?

Podpora nezaměstnaných a absolventů při koronaviru

Zdroj: Shutterstock

Jaké je podpora pro nezaměstnané v době pandemie koronavirus 

Pro nezaměstnané není připravován žádný speciální program kvůli pandemii koronaviru.

V případě nezaměstnanosti je osoba z důvodu výpadku příjmu ze zaměstnání nebo z jiné výdělečné činnosti zabezpečena podporou v nezaměstnanosti, pokud jí na ni vznikne nárok, po vyčerpání této podpory může požádat o některou z dávek ze systému pomoci v hmotné nouzi.

Jedinou výraznější změnou pro nezaměstnané je ale to, že z důvodu omezení pohybu a ochrany zdraví klientů úřadu práce, ale i zaměstnanců tohoto úřadu, došlo k útlumu a ukončení aktivit, projektů a dalších činností, nedochází ke zprostředkování zaměstnání.

Čerství absolventi a pandemie koronaviru

Co se týká dalších osob jako např. absolventů, tak ti v současné době neukončili studium, protože školní rok stále probíhá.

Absolventi středních škol přicházejí na Úřad práce ČR až po prázdninách v září, vysokoškoláci v průběhu prázdnin. Zatím jsou studenty a uvidíme, jak se situace kolem ukončení školního roku bude vyvíjet.

Tip: Kdy budou otevřeny základní, střední a vysoké školy?

Jaké možnosti má člověk, jestliže je odmítnut těsně před podpisem pracovní smlouvy a nástupem do práce právě kvůli pandemii koronaviru?

Osobě ucházející se o zaměstnání lze v tomto případě doporučit, aby se obrátila na Úřad práce ČR, resp. na některé z jeho kontaktních pracovišť.

Rozhodující pro odmítnutou osobu je to, jestli byla vedena v evidenci na Úřadu práce ČR či již byla zaměstnána a k ukončení pracovního poměru došlo ve zkušební době.

Pokud byla osoba vedena v evidenci na Úřadu práce ČR a nevyčerpala podporu v nezaměstnanosti, je jí tato dávka dále poskytována, protože fakticky nedošlo k nástupu do zaměstnání a je tedy nadále vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce ČR.

K situacím, kdy nakonec nedojde k podpisu smlouvy a k nástupu do nového zaměstnání, byť v menší míře, docházelo před pandemií a bude k nim docházet i po skončení mimořádných opatření a po návratu do "běžného" života.

Vyčerpaná podpora v nezaměstnanosti, co dál?

Když by se jednalo o případ, kdy je podpora v nezaměstnanosti již vyčerpána, je zde sociální dávkový systém, kterým může být tíživá finanční situace občana řešena. Ten může požádat o některou z dávek pomoci v hmotné nouzi - příspěvek na živobytí a příspěvek na bydlení. K řešení těchto situací doporučujeme sledovat právě web Úřadu práce ČR a MPSV, na kterých jsou uveřejněny informace, jak konkrétně postupovat, jaké žádosti je třeba vyplnit, jakou formou žádosti zaslat, co je třeba doložit apod.

Je potřeba se nově připravit na elektronickou komunikaci s úřadem, využít telefonu či pošty, protože z důvodu ochrany zdraví klientů, ale i zaměstnanců Úřadu práce ČR, je osobní kontakt výrazně omezen.

Vyhazov ve zkušení době, co dál?

Během zkušební doby lze dát výpověď okamžitě a bez udání důvodu. I tak by ale měla být zachována její písemná forma, v opačném případě je výpověď neplatná. Pracovní poměr pak končí v den jejího doručení.

Pokud bude výpověď ze dne na den podána ze strany zaměstnavatele, tak na odstupné zaměstnanci nárok nevzniká.

Tudíž se budete muset podívat po jiném zaměstnání.

Tip: Kdy budete mít nárok na podporu?

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY