5 typů podpory, na kterou mají OSVČ nárok při pandemii koronaviru

05.05.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Na co mají nárok OSVČ v rámci zmírnění negativních dopadů pandemie koronaviru? A co mohou žádat? A co ještě není schváleno? 

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) v době pandemie konoraviru často bojují s propadem příjmů. V předchozím článku jsme se podívali na to, kdy mají OSVČ prominuté zálohy na pojistné, kdy mohou žádat o 25 000 Kč a a kdy se jich týká kurzarbeit, v dnešním článku se podíváme na to, jaké další úlevy jim připravila vláda:

Je vládní podpora pro OSVČ dostatečná?

Vládní podpora pro OSVČ v době koronavirové

Zdroj: Shutterstock

Uplatnění daňové ztráty z minulých let v roce 2020

OSVČ, které negativně ovlivnila pandemie koronaviru, mohou využít institutu Loss carryback, tedy zpětného působení daňové ztráty, u daně z příjmů fyzických osob za rok 2020.

Ztrátu na dani za rok 2020 bude možné zpětně uplatnit v daňovém přiznání za rok 2019 a 2018. Uplatnění ztráty bude provedeno formou dodatečného daňového přiznání, následně získá OSVČ daňovou vratku.

V jaké fázi legislativního procesu je uplatnění daňové ztráty z minulých let? Návrh ministerstva financí zatím neprošel vládou.

Zálohy na daň z příjmů prominuty

OSVČ se rovněž mohou těšit na prominutí červnové zálohy na daň z příjmů fyzických a právnických osob.

Červnová záloha (tj. druhá záloha u kvartálních plátců a první záloha v případě pololetních plátců), se nebude vůbec hradit. 

V jaké fázi legislativního procesu je prominutí záloh na dani z příjmů? Návrh ministerstva financí zatím neprošel vládou.

Odklad splátek úvěrů

OSVČ se rovněž týká odklad splátek úvěrů. Jedná se o úvěry, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem 2020.

Odložit splátky lze na 3 či 6 měsíců. U podnikatelů lze odložit splátka jistiny, úroky se musí splácet i tak.

Odložit splátky lze pouze u určitých úvěrů (spotřebitelských, podnikatelských úvěrů, a také hypotečních úvěrů) a musí se o odložení splátek zažádat u vaší úvěrující banky.

V žádosti je nutné uvést, že o odklad splátek žádáte z důvodu negativních ekonomických dopadů pandemii koronaviru.

Žádost lze poměrně snadno vyřídit elektronicky na stránkách vaší banky, v případě potřeby rovněž kontaktujte banku telefonicky.

V jaké fázi legislativního procesu je odklad splátek o 3 či 6 měsíců? Schváleno poslaneckou sněmovnou a senátem, schválit novelu musí ještě prezident ČR.

Odklad splácení nájmů pro podnikatele

Podnikatelé, kteří jsou v nájmu, mohou požádat své nájemce o odklad splátky nájmu od 12. března až do 30. června 2020.

Odklad splátek musí být nejdéle do 31. prosince 2020.

Odklad se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka může ještě prodloužit, jestliže se budou prodlužovat vládní omezení související s pandemií koronaviru.

Zákon se má týkat těch OSVČ, které byly nuceny uzavřít své provozovny kvůli vládním nařízením spojených s pandemií koronaviru.

Nicméně nájemce musí být schopen doložit, že není schopen splácet, v takovém případě nesmí dostat do 31. prosince 2020 výpověď z důvodu dlužného nájemného.

Některá města či vesnice dokonce nájmy za dané měsíce podnikatelům odpustí.

Proti vládnímu návrhu se ovšem ozývají pronajímatelé, kteří nechtějí, aby dopady pandemie koronaviru ležela na jejich bedrech.

V jaké fázi legislativního procesu je odklad splátek nájemného? Schváleno poslaneckou sněmovnou a senátem, schválit novelu musí ještě prezident ČR.

O co již mohou OSVČ žádat?

OSVČ mohou žádat o:

Dodejme, že OSVČ mají prominuty zálohy na důchodové a zdravotní pojištění v minimální výši za březen až srpen, dále byla přerušena elektronická evidence tržeb.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY