Nic vám nevoní? Může to být symptom COVID-19

04.05.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Odborníci z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) upozorňují, že náhlá porucha či ztráta čichu může být projevem nákazy COVID-19. Je docela možné, že pokud někdo náhle přestane cítit, ale další příznaky například virózy nemá, může být přenašečem viru.

Podle slov přednosty Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FNUSA Břetislava Gála se v sousedním Německu potvrdilo, že až u dvou třetin pacientů je porucha či ztráta čichu jedním z příznaků COVID pozitivních pacientů. V Jižní Koreji, kde probíhá jeden z nejrozsáhlejších a nejorganizovanějších systémů testování, bylo prokázáno, že porucha či ztráta čichu je až u jedné třetiny pacientů s lehkým průběhem COVID onemocnění dokonce převažujícím projevem koronarovirové infekce. Ztráta čichu tedy může být podle docenta Gála jediným a hlavním příznakem u pacientů, kteří prodělávají koronavirovou infekci.

Příznaky a projevy koronaviru: ztráta čichu a chuti

Zdroj: Shutterstock

Rýma, alergie a COVID 19

„S poruchou čichu se všichni setkáváme poměrně často v našem běžném životě, stejně tak ORL lékaři ve svých ambulancích. Jako přechodný symptom porucha čichu často doprovází běžnou rýmu i ostatní záněty nosní sliznice a vedlejších dutin nosních. U alergiků bývá dočasná porucha čichu jedním z příznaků zhoršení alergických projevů v oblasti horních cest dýchacích. Dlouhodobou či někdy nevratnou poruchou čichu trpí pacienti léčení pro chronické záněty dutin s nosní polypózou a rovněž pacienti po náročných operacích v ORL oblasti či komplikovaných úrazech spodiny lebeční,“ vysvětluje primářka Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FNUSA.

Pokud se však podle jejích slov ztráta čichu objeví náhle, a není spojena s jinými běžnými projevy onemocnění sliznice nosu a vedlejších dutin nosních, především nosní neprůchodností a patologickou nosní sekrecí, je tento symptom signálem vysokého rizika koronavirové infekce. V této souvislosti je třeba upozornit, že lidé s náhlou ztrátou čichu tak mohou patřit mezi tzv. skryté přenašeče onemocnění.

 

Nechceme budit obavy

Ambulantní a nemocniční otorinolaryngologové o tomto problému vědí. Na stránkách odborné ORL společnosti jsou publikovány odborná doporučení a uvedeny relevantní informační zdroje. „Ve FNUSA jsme již s předstihem zajistili informovanost našeho zdravotnického personálu a vypracovali standardizovaný postup v péči o pacienty s náhlou poruchou čichu, jejichž vyšetření probíhá dle zvýšených ochranných pravidel platných pro tzv. COVID-suspektní – podezřelé pacienty. Rovněž jsme kontaktovali krajskou hygienu s požadavkem o zařazení symptomu „náhlé poruchy čichu“ mezi základní symptomy infekce COVID-19 a k zajištění testování,“ pokračuje docent Gál.

„O koronarovirové infekci a jejích projevech uslyšíme v následujícím období mnoho nových informací. Nechceme vyvolat obavy z každého projevu běžného zánětu horních cest dýchacích, které jsou vyvolány jinými druhy virů, mají banální průběh a ani v letošním roce se nám nijak nevyhýbají. Nicméně se domníváme, že je rozumné upozornit na „náhlou poruchu čichu“, která není provázena ostatními běžnými symptomy akutního zánětu horních cest dýchacích – nosní neprůchodností, nosní sekrecí apod., a v současném pandemickém období tento příznak považovat za možný, a dokonce pravděpodobný symptom probíhající lehké formy koronarovirové infekce. Není ani tak rizikem pro nositele, ale spíše pro jeho okolí a blízké, zejména osoby staršího věku a chronicky nemocné pacienty. Dokud nebudou změněna pravidla pro testování, není nutné vyhledávat lékaře, ale dodržovat obecně známá preventivní ochranná opatření včetně důsledné karantény,“ uzavírá Pavla Urbánková.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU