Před dvěma lety se zrušila daň z nabytí nemovitosti

05.05.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Daň z nabytí nemovitosti se před dvěma lety zrušila. Jaká vlastně byla a kdy se platila?

Přehledně: Daň z nabytí nemovitosti je už zrušená. Jak dopadlo zrušení odpočtu úroků a prodloužení časového testu?

Kolik byla daň z nabytí nemovitosti?

Daň z nabytí nemovitosti činila 4 % z kupní ceny. To znamená, že pokud jste koupili byt za 4 milióny Kč, státu jste museli za nákup odvést ještě dalších 160 000 Kč. Daň bylo navíc vždy nutné zaplatit do 3. kalendářního měsíce po měsíci, ve kterém došlo ke vkladu vlastnického práva na katastr.

Daň z nabytí pak měla vlastní formulář a ten se musel podávat na příslušném finančním úřadě v obvodu, pod který spadala nemovitost, kterou jste zakoupili.

Kdo platil daň z nabytí nemovitosti?

Daň z nemovitosti platil kupující. Dříve, když ještě existovala daň z převodu, ji hradil prodávající. Přestože ji však platila osoba, která si nemovitost koupila, mohlo se stát, že prodávající musel uhradit daň z prodeje nemovitosti, která spadá podle § 10 ZDP mezi ostatní příjmy a uvádí se v daňovém přiznání z příjmů fyzických osob. I v tomto případě však mohl být prodávající od daně osvobozen.

Kdy se nemusela platit daň nabytí z nemovitosti

Platit daň z nabytí nemovitosti jste nemuseli, pokud jste:

  • koupili novostavbu (byt nebo dům),
  • nemovitost zdědili, popř. ji nabyli darem,
  • uskutečnili převod družstevního podílu do osobního vlastnictví,
  • uskutečnili převod obchodního majetku,
  • atd.

Přestože se v těchto případech daň neplatila, vyjma darování či dědictví museli noví vlastníci podat daňové přiznání a udat v něm důvody, proč jsou od daně osvobozeni.

Zrušení daně z nabytí nemovitosti a odpočtů úroků

Zdroj: Shutterstock

Proč se zrušila daň z nabytí nemovitosti?

Ministerstvo financí předložilo návrh na zrušení této daně. Cílem měla být podpora trhu s nemovitostmi, ale i zlepšení dostupnosti bydlení pro mladé páry a rodiny, které tato daň zatěžovala a znamenala pro ně statisícový výdaj navíc. Kupujícím tak zůstalo více peněz. Společně s tím se zrušily i příslušné formuláře, které měly sloužit k platbě této daně. Vzhledem k tomu, jak drastickým způsobem však stouply ceny nemovitostí za poslední dva roky, se dostupnost bydlení nijak nezlepšila. S ohledem na to, že se daň již neplatí, však zůstává kupujícím více peněz, které mohou vložit do nákupu.

Zrušily se i daňové odpočty úroků z hypotéky?

Kdo splácí hypotéku, může si odečíst zaplacené úroky od základu daně, čímž si sníží daňovou povinnost. Od základu daně je možné odečíst až 300 000 Kč ročně, maximální daňová úspora je tak až 45 000 Kč. Tak to platilo pro každého před zrušením daně z nabytí nemovitosti.

Původně se uvažovalo nad tím, že odpočty již nebude v případě nových hypoték možné uplatňovat vůbec. Situace je však naštěstí jiná. Pro nově obstarané bytové potřeby od 1. ledna 2021 platí maximální odpočet 150 000 Kč, což může snížit daň maximálně o 22 500 Kč.

TIP: Jak na odpočet úroků z hypotéky v daních?

Od kdy se daň z nabytí nemovitosti neplatí?

Platba daně z nabytí nemovitosti byla původně jen odložena. Odložení platilo i u vkladů na katastr z prosince 2019. Nakonec však daň byla zrušena zpětně a zrušení se týká všech nemovitostí. Pokud lhůta pro podání daňového přiznání uplynula od 31. března 2020, tato daňová povinnost vzniklá před dnem nabytí účinnosti zákona č. 386/2020 Sb. zaniká.

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 48 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ