Jaké jsou pozitivní dopady pandemie koronaviru?

25.05.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Proč jásat nad pandemií koronaviru? Ne, nebudeme filozofovat o tom, že strávíte více času s rodinou, uspořádáte si myšlenky i domov. My se na věc podíváme z hlediska fungování státu a ekonomiky.

Pandemie koronaviru je hrozivá událost, která se zapíše do lidských dějin jako první pandemie nového tisíciletí. Již si vyžádala desítky tisíc obětí, další desítky tisíc obětí pravděpodobně budou následovat. Ekonomiky všech dotčených zemí dostaly citelnou ránu a očekává se další zadlužení zemí a ekonomická recese prakticky po celém světě. Co je ovšem na pandemii koronovairu pozitivní?

Díky koronaviru se zvýšila hygiena v českém prostředí!

Koronavirus je skvělá věc?

Zdroj: Shutterstock

Koronavirus – bolestivý test

Ano, koronavirus je nebezpečný pro starší a oslabené občany, proto musíme být ostražití. Koronavirus může vyvolat zápal plic a další komplikace, nicméně drtivá většina zdravých lidí průběh nemoci poměrně dobře zvládá.

Epidemie koronaviru se dá přirovnat k pokousání krysaříkem, bolí to, je to otravné, ale časem se rány zahojí. Navíc už budeme vědět, jak se chovat při útoky mnohem většího „psa – viru“.

V budoucnu může přijít virus s vyšší mírou úmrtnosti, která může být fatální nejen pro oslabené jedince, ale také pro dospělé či děti.

Proto je pandemie koronaviru užitečná v tom, že lidé i vlády jednotlivých zemí jsou otestováni před příchodem dalšího „černého moru“ či jiným virem, který může být nebezpečný pro lidi všech věkových kategorií.

Tip: Kde je původ koronaviru?

Vynucená digitalizace

Koronavirus nás na pěkných pár týdnů zavřel do domovů, kde jsme museli komunikovat se světem jen pomocí internetu. A právě "nucený kurz" digitální komunikace mezi úřady, obchodními partnery, zaměstnavatelem i rodinnou ukázal, že mnoho věcí lze vyřídit z tepla domova či kanceláře.

Tiskopisy jdou vyřizovat i podepisovat online a opravdu se nemusí s každou prkotinou na úřad a řada věcí lze vyřešit od stolu.

Spousta obchodů pro záchranu svého prodeje musela urychleně začít existovat i v online prostoru - na sociálních sítích či v e-shopu. Dlouho odkládané 

Tip: Jak online žádat o kompenzační bonus pro OSVČ?

Práce z domu není dovolená

Spousta kritiků "home office" si uvědomila, že lidé dokážou být při práci z domu až překvapivě efektivní.

Výroba ochranných pomůcek doma

Kvůli koronaviru jsme se naučili chovat bezpečně a s respektem, mít dostatečné zásoby ochranných pomůcek (či je rychle vyrobit a logisticky dodat ke každému praktikovi) a politici se snad naučili nevydávat hektická vyhlášení.

Škoda, že státní aparát pro další vlnu koronaviru nemá vytipovanou síť malých i velkých výroben na jednotlivé ochranné pomůcky a nebyli bychom v tak obrovské míře závislí na ochranných pomůckách nejasné kvality z Číny.

Nicméně tento problém nemáme pouze my, ale i celá Evropa...

Vyráběj léky, Evropo!

Evropská komise si uvědomila, jak je důležité být lékově soběstační. V současné době se z Asie dováží až 90 % všech generik (levnější varianta originálních léčiv, jež se mohou prodávat po vypršení patentové ochrany).

Přehnaná závislost na dovozu antibiotik a léků z Číny a Indie může být do budoucna pro evropské státy fatální.

Navíc Čína před koronavirovou pandemii zkupovala zdravotnický materiál ze světových trhů (Česko nevyjímaje, na což upozorňovala BIS) a následně tuto předzásobu prodávala zpět do světa, řádově ovšem o nějaký ten jüan dráž.

Tip: Kde se vzal koronavirus?

Ukáže se smysl v EET?

Koronavirus může rovněž ukázat smysl fungování hojně kritizované elektronické evidence tržeb (EET), která byla až do konce roku 2020 přerušena. Navíc poslední dvě vlny EET plánované na květen 2020 byly také odloženy.

Podzim 2020 může tedy ukázat, jak se ekonomické subjekty chovají bez nutnosti elektronické evidence tržeb.

Nicméně ke zrušení EET to zřejmě nepovede a od 1. ledna 2021 se o EET opět rozběhne, a to tentokrát v širší podobě.

Příště se podíváme na to, jak jsme si vedli během pandemie, jaké změny vláda prosazuje a jak na pandemii reagovali světoví státníci.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel