Ošetřovné se zvýší. Pro koho a o kolik?

22.04.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Ošetřovné je v posledních několika týdnech jedna z nejvyužívanějších dávek. Aktuálně ho čerpají rodiče především z důvodu uzavření škol. Výše dávky by se pro ně měla zvyšovat.

Ošetřovné je jednou z dávek, které jsou vypláceny z nemocenského pojištění. Abyste měli na jakoukoliv dávku nárok, je nejčastěji nutné splňovat potřebnou dobu pojištění. Při nároku na ošetřovné však podmínku účasti za určité období splňovat nemusíte, stačí být nemocensky pojištěn.

Kdo má nárok na ošetřovné na dítě?

Na ošetřovné mají nárok zaměstnanci, kteří doma pečují o dítě do 13 let věku anebo o hendikepované dítě alespoň v I. stupni závislosti, u kterého podle informací na portále Ministerstva práce a sociálních věcí věková hranice již neplatí.

Nově také mají na čerpání ošetřovného nárok i všechny osoby samostatně výdělečně činné, které musely z důvodu uzavření školských, předškolních či jiných dětských zařízení zůstat doma s dítětem do 13 let věku, popř. které pečují o nezaopatřené dítě do 26 let věku, které je alespoň v I. stupni závislosti. Dávku mohou čerpat, i pokud se dobrovolně nepřihlásily k platbám nemocenského pojištění.

Není přitom nutné, aby se jednalo o rodiče dítěte či příbuzného. Nutné pro přiznání ošetřovného je, aby osoba žádající o dávku žila s dítětem ve společné domácnosti.

Před pandemií mohli přitom ošetřovné čerpat jen zaměstnanci, přičemž věková hranice u dítěte byla nižší, činila 10 let věku.

Jak dlouho se čerpá ošetřovné?

Běžně se ošetřovné na dítě mohlo čerpat maximálně po dobu 9 dní, u samoživitelů až dní 16. Délka možného čerpání vládou však byla upravena, a ošetřovné je tedy možné pobírat po celou dobu uzavření školského, předškolního či jiného dětského zařízení z důvodu mimořádných opatření, které byly vydány kvůli epidemii.

Zvýšení ošetřovného pro zaměstnance a OSVČ

Zdroj: Shutterstock

Jaká je aktuální výše ošetřovného?

Pro zaměstnance činí výše ošetřovného 60 % z redukovaného vyměřovacího základu za 1 kalendářní den, přičemž je pro účely výpočtu hodnocen denní vyměřovací základ z průměrného denního příjmu za předchozích 12 kalendářních měsíců, které předcházely měsíci, ve kterém vznikla potřeba uplatnit nárok na ošetřovné.

Osoby samostatně výdělečně činné mají nárok na 424 Kč na den. Nejvíce lze za měsíc vyčerpat 13 144 Kč.

Zvýšení ošetřovného

V pátek 17. dubna vláda schválila zvýšení ošetřovného. Včera jej odsouhlasila i Poslanecká sněmovna. Pokud novela projde, zaměstnanci budou mít nově nárok nikoliv na 60 % redukovaného vyměřovacího základu, ale rovnou na 80 %.

Důvodem navýšení je především prevence proti případným finančním problémům, do kterých by se mohli dostat rodiče pečující o dítě. Při původních 60 % totiž podle informací z webu Úřadu vlády ČR činilo ošetřovné zhruba 70 % čisté mzdy zaměstnance. Pokud by došlo ke zvýšení na 80 %, zaměstnanci by se tak mohli dostat na částku, která by odpovídala více než 90 % čisté mzdy.

Navýšení má navíc platit od 1. dubna do 30. června 2020.

Zvýší se ošetřovné i u OSVČ?

Aktuální navýšení ošetřovného se osob samostatně výdělečně činných týkat nebude. Ty společně s ošetřovným však mohou čerpat kompenzační bonus pro podnikatele. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová však prohlásila, že předpokládá, že se podmínky srovnají.

 
Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY