Kde se vzal, tu se vzal - koronavirus

02.05.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vznikl koronavirus v laboratořích Wu-chanu? Zaváhala Světová zdravotnická organizace? Jakou roli hraje v koronaviru Taiwan? Jaké jsou názory vědců na umělý původ koronaviru?

V minulém článku o původu koronaviru jsme se podívali, jaké jsou důkazy o tom, že je přírodního původu a přeskočil ze zvířete na člověka v některém z wu-chanských tržišť. Jaké jsou ovšem důkazy o jeho původu z laboratoří ve Wu-chanu, konkrétně z Wuchanského institutu virologie?

Nejbližší přibuzný "našeho" koronaviru SARS-CoV-2 byl zjištěn u netopýrů

Koronavirus - kde vznikl?0

Zdroj: Shuttestock

Únik koronaviru z laboratoře ve Wu-chanu?

Je pravda, že v čínském Wu-chanu je laboratoř, která se zabývá výzkumem SARS (koronaviru), jde o Wuchanský institut virologie.

Dle indicií koronavirus SARS-CoV-2 nebyl záměrně vypuštěn, spíše se jednalo o únik z laboratoře.

V roce 2018 delegace diplomatů ze Spojených států amerických vládě poslala dvě oficiální varování o nedostatečném zabezpečení laboratoře.

Dalším místem, které je podezřelé z původu nákazy, je Wuchanské centrum pro prevenci nemocí, kde se rovněž zaobírali studiem netopýrů.  

Wuchanské centrum pro prevenci nemocí se nachází necelých 300 metrů od tržnice Chua-nan, kde byla nákaza poprvé zaznamenána.

Co na teorii o úniku koronaviru z laboratoře říkají vědci?

To, že SARS-CoV-2 vznikl v laboratoři si myslí například česká molekulární genetička Soňa Peková, která tvrdí, že v "řídícím centru" viru by musela proběhnout celá řada rekombinací (26-27 unikátních záměn nukleotidů), což je vysoce nepravděpodobné.

A rozhodně není sama, stejný názor zastává například i Luc Montagnier, nositel Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství.

Profesor Petr Chumakov z ruské Akademie věd uvedl, že se ve Wuchanském institutu virologie dělaly "absolutně šílené věci" a vytvářely mnoho variant koronavirů přes 10 let. Navíc byly vytvářeny i patogenní varianty koronaviru.

Zdroj: Radiožurnál

Co na nařčení říká Čína?

Čína maže stopy o americké delegaci a omezuje výzkumná centra. Byla vytvořena speciální skupina pro kontrolu a prevenci Covid-19 při Státní radě ČLR.

Bylo vydáno nařízení, kdy všechny vědecké publikace na téma koronaviru a zejména jeho původu musí být posuzovány v přísném režimu a nabídnuty k uveřejnění až po schválení uvnitř instituce.

Čína se snažila ututlat i rozsah epidemie koronaviru a umlčovala zdravotníky. Navíc existují indicie o zkreslování důkazů o počtech nakažených, mrtvých i o datech vývoje epidemie.

Vzhledem k přísným opatřením a čínské cenzuře bude ovšem vyšetření těchto události velmi složité.

Navíc Čínu na začátku pandemie podporovala Světová zdravotnická organizace (WHO).

Zaspala Světová zdravotnická organizace (WHO)?

Studie koronaviru o přírodním původu byla podpořena Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Ta ovšem čelí tlaku řady států, protože až příliš věřila čínským datům a neohlížela se na varování od čínských zdravotníků a taiwanské vlády. 

Navíc WHO potvrdila vyjádření Číny z ledna, že je epidemie pod kontrolou a že nebyl doložen přenos z člověka na člověka.

WHO je nyní pod velkou palbou kritiky, protože doporučovala nechat otevřené hranice vůči Číně.

Americký prezident Trump kritizoval WHO za včasné neupozornění na vážnost situace v Číně a USA (největší přispěvatel na fungování WHO) přestanou platit příspěvky pro WHO.

Rovněž i japonští představitelé nazývají WHO "čínskou zdravotnickou organizací". Nicméně vztahy Číny a Japonska v době koronaviru se zlepšily a dlouhodobí rivalové si navzájem pomáhali.

WHO se očividně málo řídila heslem "důvěřuj, ale prověřuj". Na obhajobu WHO dodejme, že je velmi složité se v čínských reáliích dobrat pravdy.

Je jasné, že čínská vláda i WHO chybovala. Stejně jako řada dalších světových vlád, které virus podcenily. Ale není právě role WHO vysvětlovat rizika a zamezit šíření a podcenění nebezpečí viru?

Taiwan versus Čína

Taiwan má vynikající zdravotnický systém a v minulosti zažehnal epidemii SARS, což z něj dělá ideálního rádce pro evropské země.

Taiwan již v prosinci upozorňoval WHO, že se atypický zápal plic z Číny přenáší z člověka na člověka (což Čína dementovala až do ledna) a hrozí riziko epidemie. Nicméně to Taiwan nemohl nijak dokázat, protože sám neměl žádného pacienta.

Taiwan odřízl letecká spojení s pevninskou Čínou (mnoho taiwanských obyvatel pracuje v Číně) již začátkem února (za což byl Čínou kritizován a byl nařčen z šíření fake news).

Taiwan se následně s epidemií koronaviru vyrovnal velmi rychle, navíc do řady evropských zemí (včetně ČR) posílá humanitární pomoc (dodejme, že zdarma). Taiwan navíc říká, že včasná informovanost, otevřenost a šíření informací mezi státy je v začátcích epidemie klíčové.

Přes taiwanské zkušenosti ze SARS, vědu i zdravotnický systém na vysoké úrovni a ukázkové zvládnutí epidemie koronaviru není Taiwan člen WHO.

Důvod?

Politika jedné Číny. Čína si nárokuje Taiwan a blokuje jeho přijetí do WHO, nemluvě o výhružkách politickou i armádní cestou.

Kdy vypluje pravda o koronaviru najevo?

O původu koronaviru se dočtete spoustu „zaručených pravd“, které „musíte rychle šířit dál, než to smažou“. Nicméně původ koronaviru je stále zahalen rouškou tajemství a nejspíše tomu tak zůstane, protože Čína je totalitní stát, kde se starověké tradice míchají s komunismem s kapitalistickou tváří nejhrubšího zrna a vláda jedné strany přeci nechybuje.

Na druhou stranu mlžení, přikrývání pravdy a vyhrožování může otevřít řadě evropských politiků oči ve vztahu k Číně. A když ne politikům, tak alespoň voličům.

 
Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU