Daň z nabytí nemovitosti je už více než rok zrušená. Jak dopadlo zrušení odpočtu úroků a prodloužení časového testu?

22.04.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Daň z nabytí nemovitých věcí byla loni zrušená. Došlo ale i ke slibovanému zrušení daňových odpočtů a prodloužení časového testu u daně z prodeje nemovitosti?

Daň z nabytí nemovitosti byla trnem v oku řadě osob, které si toužily pořídit vlastní bydlení. Loni pak ministryně financí Alena Schillerová přišla s myšlenkou, že je nejvhodnější doba na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Tato daň jí přišla stejně jako ostatním nesmyslná. Dalším důvodem ke zrušení byla snaha o rozhýbání realitního trhu. Ve finále však došlo spíše k jeho zmrazení. Mnoho potencionálních zájemců s nákupem nemovitosti totiž vyčkávalo, zda se daň zruší či nikoliv. Ke zrušení však došlo a realitní trh se nakonec rozhýbal v pandemii víc, než bylo očekáváno.

Kolik činila daň z nabytí nemovitosti?

Daň z nabytí nemovitých věcí činila 4 % z kupní ceny nemovitosti a hradil ji kupující. Často se jednalo o statisícovou položku. V případě domu nebo bytu, za který kupující zaplatil 4 000 000 Kč, činila daň z nabytí 160 000 Kč. Alena Schillerová pak v tiskové zprávě Ministerstva financí ČR dodala, že při koupi bytu v Praze se daň dokázala vyšplhat klidně až na 300 000 Kč.

Takové částky musel kupující odvést ještě navíc na daních. Přesto se našly i situace, kdy byl kupující od daně z nabytí nemovitých věcí osvobozen. Z praxe můžeme uvést např. nákup novostavby anebo získání nemovitosti prostřednictvím dědictví.

Už více než rok si však zmíněná 4 % mohou kupující ponechat, neboť návrh prošel úspěšně celým legislativním procesem.. Se zrušením daně navíc také odpadla povinnost podávat daňový formulář k dani z nabytí.

Od kdy se zrušila daň z nabytí nemovitých věcí?

Daň byla zrušená zpětně a zrušení se týká všech nemovitostí. Pokud lhůta pro podání daňového přiznání uplynula od 31. března 2020, tato daňová povinnost vzniklá před dnem nabytí účinnosti zákona č. 386/2020 Sb. zaniká.

Zrušení daně z nabytí nemovitosti: od kdy, odpočty

Zdroj: Shutterstock

Došlo ke zrušení daňových odpočtů u úvěrů?

Společně se zrušením daně z nabytí mělo původně dojít i ke zrušení daňových odpočtů, aby se nějakým způsobem vykompenzoval úbytek příjmů státní kasy. Vize byla taková, že poplatnící, kteří však ještě spadali do doby, kdy byla daň z nabytí nemovitosti povinná, by si mohli úroky v daních uplatňovat i nadále, a to i v případě, že byli od daně z nabytí osvobozeni.

Zrušení daňových odpočtů bylo jakožto důsledek zrušení daně mnoha lidem trnem v oku. Z výsledku ankety ke 4. 5. 2020 umístěné na Finance.cz však vyplynulo, že až 66 % respondentů se zrušením daně souhlasilo. Jen 18 % mělo problém se zrušením odpočtů a zbylých 16 % změna nezajímala. V anketě přitom k danému dni hlasovalo přes 4 000 osob.

Ke zrušení daňových odpočtů pro nově pořízené bytové potřeby však nedošlo, pouze se upravila pravidla. Původní limit až 300 000 Kč ročně platí stále, ale pouze pro ty, u kterých došlo k obstarání bytové potřeby do 31. 12. 2020. Ti, kteří si bytovou potřebu pořídili později, resp. kdykoliv od 1. 1. 2021, mohou odečítat maximálně 150 000 Kč ročně.

Přehledně: Můžete si za úroky z hypotéky na daních odečíst 300 000 Kč, nebo 150 000 Kč?

Zmíněné limity pak neplatí pouze u daňového odpočtu úroků z hypotéky, ale i pro úroky z úvěru ze stavebního spoření.

Časový test u daně z prodeje nemovitosti

Společně se zrušením daně z nabytí nemovitých věcí a daňových odpočtů se projednávalo i prodloužení časového testu pro osvobození od daně z příjmů z prodeje nemovitosti. Ten se měl původně prodloužit na 15 let. Tento návrh však legislativním procesem neprošel a ve finále došlo k prodloužení časového testu z 5 na 10 let. Časový test 10 let pak platí pro nemovitosti prodané po 1. 1. 2021. I nadále však platí, že jste od daně z prodeje osvobozeni, pokud jste v nemovitosti trvale bydleli alespoň 2 roky.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 31 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ