Termín odevzdání daňového přiznání je posunut na 18. srpna 2020

10.06.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Termín odevzdání daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob se posouvá na 18. srpna 2020. Kdy budete muset odeslat přehledy na OSSZ a vaši zdravotní pojišťovnu?

Vláda podruhé odložila termín daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob až na 18. srpen 2020, původní termín byl 1. července 2020. Vyšla tak vstříc malým podnikatelům, kteří mají plné ruce s bojem s dopady šíření koronaviru

Jak šel čas s termínem daňového přiznání? 1. dubna, 1. července a 18. srpna

Daňové přiznání na rok 2020 opět odloženo

Zdroj: Shutterstock

Daňové přiznání za rok 2019 můžete podat až 18. srpna 2020

Termín daňového přiznání k dani z příjmu za rok 2019 se odsunuje na pondělí 18. srpna 2020, což zajisté řada podnikatelů uvítá.

Původně vláda obvyklý termín podávání daňového přiznání, 1. dubna, posunula na 1. červnece 2020, ale kvůli rozvolňování ochranných opatření proti koronaviru se rozhodla termín odsunout na polovinu srpna.

Tip: Prominutí záloh na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ

Kdy budete muset podat Přehled o příjmech a výdajích za rok 2019?

Odklad termínů odevzdání Přehledu o příjmech a výdajích za rok 2019 zatím není znám u ČSSZ ani u zdravotních pojišťoven.

Česká správa sociálního zabezpečení zatím promíjí sankce za pozdní dodání Přehledu  o příjmech a výdajích až do 3. srpna 2020, ale v návaznosti na prodloužení termínu pro podání daňového přiznání do 18. srpna 2020 ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje prodloužení termínu pro podání ročního přehledu příjmů a výdajů OSVČ ve lhůtě do 15. září 2020.

U největší zdravotní pojišťovny VZP bude platit původní termín odevzdání Přehledu o příjmech a výdajích, a to 3. srpna 2020.

Tip: Jak žádat o kompenzační bonus pro OSVČ?

Jak podat daňové přiznání finančnímu úřadu?

Daňové přiznání můžete odevzdat na finančním úřadu, dále jej můžete pohodlně poslat skrze datovou schránku, či emailem s elektronickým podpisem.

Další možností je zaslání poštou.

Podle informací na portálu finanční správy jej lze ale odeslat přes internet i bez datové schránky nebo e-podpisu. Bude však nutné finančnímu úřadu do 5 pracovních dnů doručit Potvrzení o podání.

Poplatníci, kteří vlastní datovou schránku, jsou navíc povinni podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob výhradně elektronickou cestou, jinak jim hrozí pokuta.

Kam daňové přiznání zaslat?

K dani z příjmů se fyzické osoby vždy přiznávají na územním pracovišti finančního úřadu, pod který spadá jejich trvalé bydliště.

Daňové přiznání a daň z nabytí nemovitých věcí se odsouvají až na konec roku

Povinnost podat daňové přiznání a odvést daň z nabytí nemovitých věcí se odsouvá až na 31. prosince 2020

Třetí vlna kompenzačního bonusu?

Vláda rovněž uvažuje o zavedení třetí vlny kompenzačního bonusu, která by se měla vyplácet od 9. června do konce srpna 2020.

Situaci okolo daňových změn nadále sledujeme a budeme vás informovat, proto sledujte Finance.cz na Facebooku.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 26 krát

Články ze sekce: DANĚ