Chystá se třetí vlna kompenzačního bonusu?

12.06.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Mohou se OSVČ a malá s. r. o. těšit na další vlnu kompenzačního bonusu? Či jakou formu podpory vláda chystá? Kdy končí kompenzační bonusy pro s. r. o. a OSVČ?

Živnostníci a společníci malých společností s ručením omezením, kteří byli postihnuti koronavirem, mohli čerpat kompenzační bonus od 12. března do 8. června, kdy byly schváleny dvě bonusová období. Vláda mluvila ještě o třetím bonusovém období, které by mohlo trvat od 9. června až do konce srpna. Jak to se vypadá s třetí vlnou kompenzačního bonusu pro živnostníky a malé a rodinné s. r. o.?

Kompenzační bonus pro společníky malých a rodinných firem

Zdroj: Shutterstock

Bude třetí bonusová vlna kompenzačního bonusu?

Třetí vlna kompenzačního bonusu s největší pravděpodobností nebude.

Ministerstvo financí uvedlo, že pro živnostníky a podnikatele, kteří ani po 8. červnu nebudou schopni z důvodu koronaviru nebo vládních nařízení vykonávat svou činnost (např. profese závislé na cestovním ruchu) bude ministerstvo financí společně s ministrem pro místní rozvoj hledat jinou formu pomoci, např. skrze vytvoření nového dotačního programu.

Malí a střední podnikatelé navíc mohou využít záruku z programu COVID III na provozní úvěry od bank, a to až do výše 50 milionů korun.

8. června skončilo bonusové období, ale OSVČ mohou žádat až do 29. června

Vláda na pondělním jednání schválila, že ke dni 8. června skončí bonusové období, za které je osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a společníkům malých s.r.o. poškozeným ochrannými opatřeními proti koronaviru vyplácena podpora ve výši 500 Kč denně.

O vyplacení bonusu za období od 12. března do 8. června mohou nicméně OSVČ a společníci s.r.o. žádat až do 29. června 2020 a bonus jim bude vyplacen zpětně.

Tip: Jak žádat o kompenzační bonus?

Zálohy prominuté do konce srpna či do konce roku?

OSVČ mají prominuté zálohy na důchodovém i zdravotním pojištění pro všechny OSVČ ve výši minimálních záloh, a to za měsíce březen až srpen.

Pokud již živnostník odvedl zálohy za měsíc březen, tak se mu tato záloha bude počítat jako odvedená záloha za měsíc září.

OSVČ se toto období v nároku na důchod započítá jako vyloučená doba, tedy stejně jako například v případě nemoci.

Tip: Prominutí záloh na důchodovém a zdravotním pojištění pro OSVČ

 

Živnostníci mohou také nadále žádat o ošetřovné

Živnostníci, kteří museli s dítětem mladším 13 let zůstat doma, mohou rovněž do konce června žádat o ošetřovné za květen. Nárok na ošetřovné budou mít po splnění podmínek rodiče až do 30. června 2020 a žádosti za červen budou moci podávat do konce července.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 21 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY