Jak se zvýší státní dluh po koronavirové krizi?

23.06.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jak se zvýší státní a veřejný dluh po rekordním "koronavirovém" schodku státního rozpočtu? O kolik vzroste ku poměru k HDP?

Vláda se na boj s koronavirem rozhodla vložit desítky miliard, ministr dopravy, průmyslu a obchodu Havlíček dokonce uvedl, že do ekonomiky už vláda nalila 1 bilion korun českých. Proinvestování se koronakrizí zvolila řada států a většina ekonomů toto kvituje.

Ovšem proinvestování bude na dluh a ten český nabobtná o stovky miliard a společně s propadem hrubého domácího produktu (HDP) bude znamenat výrazné zadlužení a sekera za rok 2019 bude kolem půl bilionu korun, což řada ekonomů považuje za totální vládní selhání. O kolik se zvýší státní a veřejný dluh?

Veřejný dluh vzroste až ke 40 % HDP

Veřejný dluh vzroste na 40 % HDP

Zdroj: Shutterstock

Co je státní a co veřejný dluh?

Státní dluh je dluh státu, souvisí s hospodařením státu, jestliže má státní rozpočet schodek (je v mínusu), tak se dluh zvyšuje. Pokud státní rozpočet má vyšší příjmy nežli výdaje, tak státní dluh klesá či stát tvoří rezervy.

Veřejný dluh v sobě zahrnuje státní dluh, ale také další výsledky veřejných rozpočtů - krajů, měst a obcí.

Jelikož kraje a obce hospodaří přebytkově, tak je v současnosti veřejný dluh nižší než dluh státní.

Přestože byla většina rozpočtů za vlády či ministrování premiéra Babiše schodkových, tak i přesto se náš dluh ku poměru k HDP snižoval, protože naše ekonomika v posledním desetiletí solidně šlapala, a to do té doby, než přišla koronakrize.

Ta nejenže povede k vyššímu zadlužení státu (a pravděpodobně i krajů a obcí), ale rovněž srazí i české HDP.

Tip: Které země EU byly nejvíce zadluženy v roce 2017?

Státní dluh v roce 2019

Na konci roku 2019 činil státní dluh České republiky 1 640,2 miliard korun. V roce 2019 se státní dluh v poměru k HDP meziročně snížil z 30,5 % na 29,0 % a klesal tím již šestým rokem v řadě.

Ministerstvo financí uvádí, že od roku 2013 se zadluženost České republiky vůči HDP snížila už o 12,1 procentních bodů. V absolutním vyjádření klesl během stejného období státní dluh o 43 mld. Kč.

„Za jednoznačné pozitivum považuji skutečnost, že státní dluh v absolutním vyjádření zůstává stabilizován a v poměru k HDP setrvale klesá. Díky tomu je Česká republika jednou z nejméně zadlužených zemí Evropy. Skvěle si vedeme i z hlediska vládního sektoru jako celku, tam jsme už od roku 2017 zemí se čtvrtým nejnižším relativním zadlužením v EU. Toho si všímají renomované ratingové agentury, které i v loňském roce udílely naší zemi vynikající hodnocení,“ uvedla na začátku roku ministryně financí Alena Schillerová.

Struktura státního dluhu je poměrně příznivá, protože většinu tvoří střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy vydané na domácím trhu (v hodnotě 1 419 mld. Kč). Naopak zahraniční dluh dlouhodobě klesá a na konci roku měl hodnotu přibližně 203 miliard korun.

Hrubý domácí produkt v roce 2019 a 2020

HDP mělo v roce 2019 hodnotu 5 647,2 miliard korun a meziročně vzrostlo 2,4 %.

Veřejné finance se dle dubnového odhadu ministerstva financí propadnou do schodku 5,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a příští rok dle ministerstva financí porostou o 3,1 %. Jiné instituce mají prognózu propadu ještě větší.

Česká národní banka odhaduje propad českého HDP o 8 % v roce 2020, v roce 2021 odhaduje růst HDP o 4 %.

Podle OECD bude propad českého HDP až o 9,6 %.

Veřejný dluh po koronaviru v letech 2020 a 2021

V současné době má veřejný dluh 1 782 miliard korun, státní dluh je ještě vyšší 1 804 miliard korun. Státní rozpočet nejspíše bude mít schodek až 500 miliard korun, což státní dluh zvýší přibližně na 2,1 bilionu korun.

Dle Konvergenčního programu by měl veřejný dluh dosáhnout až 37 % HDP z loňských 30,8 % HDP.

V roce 2021 by pak měl schodek veřejných financí klesnout na 4,1 procenta HDP a dluh by měl stoupnut 40 procent HDP.

Na konci roku 2020 můžeme počítat se zadlužením kolem 2,1 miliard korun. Ve vztahu k HDP by pak měl státní dluh výši:

  • 39,39 % při snížení HDP o 5,6 %,
  • 40,42 % při snížení HDP o 8 %,
  • 40,86 % při snížení HDP o 9,6 %.

Během jednoho roku již téměř jistě naroste státní dluh téměř o 10 procentních bodů, což je varovné číslo.

Veřejný dluh bude o něco nižší, protože obce i kraje mají rezervu. Navíc tento rok zadlužení krajů a měst poroste, protože z rozpočtů měst, obcí a krajů se financují kompenzační bonusy a jejich příjmy budou také nižší.

Je na tom ČR se zadlužením bídně?

Česko se těší velké důvěře úvěrových agentur, protože struktura a výše dluhu je velmi rozumná, tudíž je dluh Česka poměrně levný a pro nakopnutí ekonomiky se dá říci i potřebný.

Na druhou stranu je škoda, že vláda nedokázala v časech hojnosti stlačit veřejný dluh ještě více, což by umožnilo ještě větší injekci do ekonomiky.

Nicméně o zadlužení v řádech 35 až 40 % HDP by si takové země jako Itálie, Řecko či Portugalsko mohly nechat zdát, protože jejích zadlužení nejspíše bude o nějakých 100 % až 150 % ještě vyšší a nemůže za to pouze koronavirus.

Tip: Jak byly zadlužené země EU v roce 2019?

Zdroje: Ministerstvo financí, OECD, Česká národní banka, Eurostat

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU