4 věci, kterými vás matou u inzerátů s pronájmy bytů

13.07.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Sháníte pronájem nemovitosti pro vlastní bydlení? Už jste se dívali na nějaké inzeráty? A víte, co pronajímatelé nejčastěji zkouší na potencionální nájemce? Přečtěte si, co není výhoda, ale samozřejmost, a s čím vám lžou.

Poptávka po pronájmech je a v budoucnu zřejmě i nadále bude vysoká. Důvodem je nedostupnost vlastního bydlení pro jednotlivce, mladé páry, ale i rodiny. Mnoho pronajímatelů pak využívá vysoké poptávky k tomu, aby mohlo vybírat co možná nejsolidnější nájemníky. Na tom by ještě nebylo nic špatného, kdyby v inzerátech neměli uvedená pravidla, která nový občanský zákoník vyvrací.

  1. Trvalé bydliště nelze
  2. Vyúčtovatelné zálohy na energie
  3. Kauce je/není vratná
  4. Ne zvířata, ne kuřáci, (ne děti)

1. Trvalé bydliště nelze

V mnoha inzerátech je uváděno, že si na dané adrese nelze zřídit trvalé bydliště. V jiných je případně možnost trvalého bydliště jako výhoda. Takovou možnost vítají především lidé, kteří se chtějí v nájemním bytě usadit na delší dobu, ať už je to např. kvůli zápisu dětí do školky, příspěvku na bydlení anebo kvůli tomu, že se v daném místě budou moci účastnit voleb.

Důležité je vědět, že možnost zřídit si trvalé bydliště v pronájmu není žádná výhoda ani dobrá vůle pronajímatele. Ten vám jeho zapsaní na úřadě ani nemůže zakázat. Osoba žijící v nájemním bytě má právo se na adrese přihlásit k trvalému pobytu, a to i přes nesouhlas pronajímatele. Jiná situace by nastala, kdyby se jednalo o podnájem. Zde už je souhlas pronajímatele nutný.

Pronájem: trvalé bydliště, energie, zvířata, kauce

Zdroj: Shutterstock

 

2. Vyúčtovatelné zálohy na energie

V inzerátech na pronájem bytu nebo dokonce domu se také můžete setkat se slovním spojením „vyúčtovatelné energie“ nebo „zálohy“. Zde se však opět nejedná o žádnou výhodu, která by hrála ve prospěch nájemníku.

Pronajímatel je totiž nejpozději 4 měsíce po skončení zúčtovacího období povinen ukázat nájemníkům vyúčtování za energie. Nájemce jej také může vyzvat k nahlédnutí do podkladů. Pokud zažádá písemně, pronajímatel je povinen mu vyhovět. Obě strany se spolu navíc musí i finančně vyrovnat, čili nájemníci musí uhradit nedoplatky, nebo pronajímatelé vrátit přeplatky.

3. Kauce je/není vratná

Nájemce musí při podepsání smlouvy s pronajímatelem složit vratnou jistotu, neboli kauci. Činit může až trojnásobek měsíčního nájmu, dříve mohla být dokonce až ve výši 6 nájmů. Přestože došlo v rámci zákona k jejímu snížení, je vždy vratná. Pronajímatel ji musí nájemci vrátit nejpozději v den skončení nájmu, pokud se tedy obě strany ve smlouvě nedohodly jinak. Po skončení nájmu z ní navíc nájemce může požadovat úroky.

Pokud však nájemce v bytě způsobí škody, pronajímatel může z vratné kauce odečíst náklady na opravu. Stejně může postupovat v případě řešení nedoplatků na energiích. Z vratné jistoty se pak dá také hradit dluh na nájemném.

4. Ne zvířata, ne kuřáci, (ne děti)

Jedná se o jedny z nejčastějších frází, kterých si lze v inzerátech s pronájmy a podnájmy bytů všimnout. Naprostá většina majitelů nemovitostí nechce v nájmu domácí mazlíčky, kuřáky a někdy dokonce ani děti. Nejčastějšími důvody jsou strach ze zničeného bytu, jeho vybavení anebo z problémů se sousedy.

V nájemní smlouvě však nelze nijak omezit chov zvířat anebo kouření v nájemním bytě. Pokud by v ní takové ustanovení bylo, lze jej z hlediska nového občanského zákoníku považovat za neplatné. Stejně tak vám nemohou být zakazovány např. návštěvy. Kvůli domácímu mazlíčkovi anebo kouření vás navíc pronajímatel nemůže vyhodit.

Ve všech zmíněných případech však platí, že pronajímatel si vždy najde takového nájemníka, který bude co nejvíce vyhovovat jeho požadavkům. Pokud si tedy např. zřídíte v nemovitosti trvalé bydliště anebo zamlčíte psa a pronajímatel se vše dozví, nemusí vám prodloužit nájemní smlouvu na dobu určitou. Ta bývá u pronájmů nejčastěji sjednávána na dobu jednoho roku s možností prodloužení.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ