Elektřina i plyn zlevní. Pozor ale na neférové nabídky

16.07.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Energie na komoditních burzách zlevňují, a tak by i domácnosti mohly za elektřinu a zemní plyn platit méně. Už nyní některé firmy obvolávají zákazníky a představují výhodnější nabídky. Může jít i o energošmejdy.

Koronavirová krize stlačila ceny elektřiny a zemního plynu na burzách, kde je nakupují dodavatelé na další období, dolů. Ačkoli nyní zase stoupají, podle odborníků i dodavatelů by domácnosti mohly v nadcházející topné sezóně ušetřit.

Tak například na Pražské energetické burze se v polovině června megawatthodina elektřiny prodávala za necelých 43 euro. Koncem měsíce už ale stála 46 euro. Výraznější byl pokles ceny u plynu, ten meziročně zlevnil o více než třetinu. Megawatthodina zemního plynu se v polovině června prodávala za 12,57 euro, nyní stojí kolem 13,25 euro.

Zlevnění přijde později

přes zřejmý pokles ceny na burzách ale dodavatelé zatím plošné zlevňování elektřiny a zemního plynu neohlásili. Má to co dělat s tím, že energie nakupují s předstihem, a tak se i snížení ceny pro koncové spotřebitele promítá se zpožděním. „Ceny komodit na velkoobchodním trhu samozřejmě sledujeme a vyhodnocujeme. Pokles je možné do cen promítnout až s určitým zpožděním, a pokud ceny vydrží níže delší dobu,“ říká Roman Gazdík ze společnosti ČEZ.

Největší dodavatel elektřiny v České republice zatím zlevnil některé produkty s fixací, jejichž ceny upravuje pravidelně spolu s vývojem velkoobchodních cen na následující roky. „V případě zemního plynu nyní nabízíme zákazníkům garanci lepší ceny oproti jejich stávajícímu dodavateli a budeme celkové ceníky analyzovat před nadcházející topnou sezonou. Pro další vývoj zákaznických cen bude důležité, jak dlouho současný trend nižších velkoobchodních cen vydrží,“ dodává Roman Gazdík.

Ceny energií 2020 a uzavírání smluv přes telefon

Zdroj: Shutterstock

 

Plyn bude výhodnější

Jak upozorňuje Jiří Gavor, analytik společnosti ENA, výhodnější nabídky očekává jak u elektřiny, tak u zemního plynu. Načasování ale bude záviset na marketingové taktice dodavatelů. „Burzovní cena elektřiny se již vrátila na úrovně před vypuknutím koronavirové krize. Domnívám se ale, že ekonomické problémy jsou spíše ještě před námi, a tak pro další růst v tomto roce moc prostoru nevidím. Ještě lépe, z pohledu koncových odběratelů, jsou na tom ceny plynu, tam jde o dlouhodobý pokles,“ upřesňuje.

Podle analytičky portálu Ušetřeno, Markéty Witoszové, už někteří dodavatelé pro své zákazníky připravili různé individuální ceníky. „Nicméně výraznější změny v ceníkách energií očekáváme na podzim se zahájením topné sezóny, případně až s příchodem roku 2021,“ doplňuje.

Šmejdi v pozoru

Předchozí roky ukázaly, že menší dodavatelé většinou reagují až na nové ceníky velkých energetických firem, vůči nimž se vymezují a lákají spotřebitele na výhodnější nabídky. Neplatí to ale vždy. Energetický regulační úřad už dříve upozornil na to, že spotřebitelé se mohou setkávat s telefonickými nabídkami elektřiny a zemního plynu, které ale nemusí být vždy výhodné.

Situaci komentoval také Lukáš Kovanda z Czech Fund. „Šibalové z řad dodavatelů energií po telefonu často starším lidem a seniorům představují levnější nabídky s odkazem na pokles cen kvůli pandemii. Odpověď ,ano‘ na nevinnou otázku může vést k nechtěnému uzavření nevýhodné smlouvy,“ dodává.

Na nepoctivou taktiku upozorňuje i organizace dTest v čele s její šéfkou Eduardou Hekšovou. „Proškolený operátor či operátorka se sympatickým hlasem používá takzvanou metodu získávání ano, kdy po sérii jednoduchých otázek mnohdy z nepozornosti odsouhlasíte uzavření nové smlouvy o dodávkách energií, zpravidla na dobu určitou,“ upozorňuje.

Smlouvy se lze zbavit

Protože zákon nevyžaduje, aby tato smlouva byla písemná, je uzavření přes telefon možné. Je tu však povinnost podat spotřebiteli všechny nutné informace, což nemusí být přes telefon možné, nebo pro dodavatele výhodné. Takže často se stává, že po telefonickém – i když nechtěném – uzavření smlouvy přijede ještě kurýr s žádostí o podpis dokumentace.

„Občas není jednoduché jeho nátlaku nepodlehnout. Odstoupit od smlouvy uzavřené po telefonu nebo mezi dveřmi lze do 14 dnů od jejího uzavření podle občanského zákoníku, v případě dodávek energií ještě navíc do 15 dnů od zahájení dodávek energií podle nové smlouvy,“ uzavírá Eduarda Hekšová.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ