Co si vzít za léky na dovolenou?

29.07.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Všichni chceme být na dovolené v pohodě, a tak se snažíme myslet na to, abychom vše zařídili, na nic nezapomněli, nic nás nepřekvapilo. Úrazům a nepříjemným zdravotním stavům se sice můžeme snažit předcházet, ale někdy se nám prostě nevyhnou. I zde je možné předjímat a přibalit si do kufru nějaké zdravotnické prostředky.

Asi nemá smysl, abychom brali z naší domácí lékárny vše, co obsahuje, včetně už dávno prošlých léků, které tam nemají co dělat. To nejnutnější, co bychom ale s sebou mít měli, popsala vedoucí farmaceutka lékárny Agel Hornické polikliniky v Ostravě Irena Kiliková.

Lékárnička na dvě části

„V lékárničce na cesty jsou univerzální přípravky a pomůcky, které je dobré mít na cestách s sebou, abychom si byli schopni poskytnout základní první pomoc. Zbytek zahrnuje hlavně trvale užívané medikamenty, popř. léky, které se nějakým způsobem mohou vztahovat třeba k místu pobytu.“

V oné univerzální části je třeba myslet na přípravky proti teplotě a bolesti, zažívacím problémům, ať už je to riziko průjmu nebo naopak zácpy nebo překyselení žaludku. Je taky vhodné mít s sebou přípravky na běžné nachlazení, rýmu, kašel, bolest v krku a v neposlední řadě i léky k ošetření podrážděných očí, uší a kůže. Nesmíme zapomenout na obinadla, náplasti a dezinfekce na rány,“ popisuje Irena Kiliková.

Zapomněl jsem léky na předpis doma

Občas se stane, že myslíme úplně na vše, ale léky, které nám předepíše lékaře, necháme na nočním stolku doma. To je pak problém, protože v každé zemi platí jiná pravidla pro nakládání s léčivými přípravky. Ale protože máme e-preskripci, lékař nám může vystavit e-recept, i když my už jsme na cestách a v rámci EU bychom měli být schopni si ho v lékárně vyzvednout. K tomu budeme potřebovat kromě identifikátoru e–receptu ještě doklad totožnosti,“ říká vedoucí lékárnice.

Musíme ale počítat s tím, že si tyto léky budeme muset zaplatit a farmaceut nám může nabídnout léky jiného názvu, ale samozřejmě stejného složení. Takže je určitě lepší myslet na pravidelně užívané léky už před cestou a dostatečně se zásobit předem.

Co si vzít za léky na dovolenou do zahraničí

Zdroj: Shutterstock
 

Alergie, bolest, horečka

Pokud je člověk alergik, tak o tom dobře ví a je na cesty připraven pravidelně užívanými léky, i přípravky, které by potřeboval při akutní alergické reakci. „Léky proti teplotě nebo bolesti by měly být naprosto základní součástí cestovní lékárničky, lze použít jak paracetamol, tak např. oblíbený ibuprofen, jen je třeba vědět, zda tyto léky nemohou nějak nepříznivě ovlivnit pravidelně užívané medikamenty. Proto je třeba při nákupu v lékárně vždy sdělit, jaké léky bereme na chronické nemoci. Léky na teplotu nám také pomáhají proti bolesti, takže jsou určitě důležitou součástí cestovní lékárničky.“

Je nám špatně z jídla a pití

Bývá to dost obvyklé – jiný kraj, jiné jídlo, jiná hygiena. V první řadě bychom tedy měli být opatrní na to, co v cizině pijeme a jíme. „Když problémy nastanou, jsou na průjem vhodná např. adsorbencia (aktivní uhlí, diosmectit). Ale i ty mohou reagovat s pravidelně užívanými léky, a proto je nutné vědět, jak správně tyto přípravky užívat. Navíc, pokud by se k trávicím potížím přidala teplota, je třeba vždy kontaktovat lékaře. Stejně tak nás ale může překvapit zácpa. Pak je vhodné mít v lékárničce laxativum a univerzálním přípravkem k regulaci trávení mohou být také probiotika.“

Žvýkačky proti nevolnosti

Možná, že jste slyšeli o žvýkačkách proti cestovní nevolnosti. Používají se trochu jinak než ty, co známe z obchodu. Žvýkat se musí asi 10 až 15 minut před cestou, pokud víme, že na nevolnosti trpíme, nebo při prvních příznacích nevolnosti. Žvýkají se po dobu nejvíce deseti minut a pak se musí vyplivnout. Jejich výhoda je v tom, že se účinná látka vstřebává již ústy, a proto lék začíná účinkovat rychleji.

Opalování a oči

Přípravky k ochraně kůže před UV zářením jsou například u moře či v horách naprosto nepostradatelné, ať se chystáme na dovolenou v létě nebo v zimě. Výši ochranného faktoru lze vybírat podle místa, kde budeme dovolenou trávit, s tím vám ochotně v lékárně personál poradí. Také je nutné nezapomínat na ošetření kůže po slunění, takže další součástí lékárničky by měl být přípravek po opalování a k ošetření podrážděné pokožky, k jejímu zklidnění. Oči bychom si měli chránit slunečními brýlemi s UV filtrem. Ale určitě není na škodu, pokud s sebou v lékárničce máme antiseptické oční kapky na slabší zánět a umělé slzy na podrážděné oko.

TIP: Srovnání cestovního pojištění

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel