Jaké chyby vám sníží důchod? Příklady napoví

17.07.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Podívejte se na 5 příkladů, kterých se žadatelé o důchod dopouští a zbytečně jim sníží starobní důchod. Na co si dát pozor? Co neopomenout?

Kolem starobního důchodu panuje řada mýtů a pověr. A to jak o výpočtu starobního důchodu, tak i o prokazování příjmů. Podívejte se na 5 častých nejasností v 5 příkladech:

  1. Bude mít vyšší důchod vysokoškolák, či dělník z učiliště?
  2. Kontrola dokladů vám může ušetřit tisíce
  3. Proč je evidence na Úřadu práce důležitá?
  4. Dělat měsíc navíc se může královsky vyplatit
  5. Práce v důchodu a vyšší důchod

Co vám srazí výši vašeho starobního důchodu?

Chyby u starobního důchodu - příklady

Zdroj: Shutterstock

Doba pojištění – pracovat déle, či za větší peníze?

Václav a Zikmund jsou dvojčata, je jim 65 let a budou si žádat o důchod.

Václav se v mládí rozhodl jít na učiliště a od svých 18 let pracuje a má odpracováno 47 let. Osobní vyměřovací základ pana Václava činí 27 000 Kč.

Zikmund maturoval v 19 letech a od roku 2010 do roku 2015 studoval vysokou školu a nepracoval. Pan Zikmund šel do důchodu rovněž v 65 letech a má odpracováno 40 let. Osobní vyměřovací základ pana Zikmunda činil 37 000 Kč.

Václav bude pobírat starobní důchod ve výši 18 973 Kč, starobní důchod pana Zikmunda bude činit 18 404 Kč. Důchod pana Zikmunda tedy bude o 569 Kč nižší.

Pan Václav bude pobírat vyšší starobní důchod, přestože na sociálním pojištění odvedl méně. Nicméně pan Václav má dobu pojištění delší o 7 let.

Z pohledu systému starobních důchodů se tedy nevyplatí nějaké dlouhé studium, nejlepší je začít ihned pracovat.

Navíc vzhledem k štědré důchodové politice se tyto rozdíly zvyšují a důchodový systém nahrává lidem s nižšími příjmy, ale s vyšší odpracovanou dobou.

Studium se totiž od roku 2010 do náhradní doby pojištění vůbec nepočítá. 

Bez dokladů pro důchod nechoď

Paní Karla se chystá žádat o důchod, její doba pojištění činí 40 let, nicméně vyžádala si Informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP), ze kterého zjistila, že nemá uvedeny odvody z dohody o provedení práce (DPP), v rámci níž odváděla sociální a zdravotní pojištění a na základě které pracovala před 10 lety 2 roky.

Bohužel na ČSSZ o tom neměli žádný doklad. Dodala tedy DPP, společnost, pro kterou pracovala, a doklad ČSSZ o zaplacení důchodového pojištění.

Paní Karle se zvýšila doba pojištění ze 40 na 42 let a její osobní vyměřovací základ se zvýšil z 30 000 Kč na 30 500 Kč.

Jestliže by paní Karla nedodala potřebná potvrzení o odvedení důchodového pojištění z DPP, činil by její starobní důchod 17 287 Kč. Po dodání dokladů má nárok na starobní důchod ve výši 18 017 Kč. Kvůli dodání dokladů se starobní důchod paní Karle zvýšil o 730 korun měsíčně.

Tip: Vypočítejte si výši vašeho starobního důchodu v naší kalkulačce

Nechce se vám na úřad práce?

Pan Břetislav bude žádat o starobní důchod.

Poměrně často měnil zaměstnání, podnikání a v součtu strávil 2 roky (maximálně 3 měsíce v kuse), kdy si neplatil důchodové pojištění ani nebyl evidován na Úřadu práce.

Doba pojištění pana Břetislava činí 38 let a jeho osobní vyměřovací základ je 28 000 Kč, bude tedy pobírat starobní důchod ve výši 16 342 Kč.

Kdyby 2 roky, které mu vznikly, při změně povolání a podnikání strávil na Úřadu práce, měl by starobní důchod ve výši 16 968 Kč.

 

Vydržet měsíc dva v práci se vám před odchodem do starobního důchodu může vyplatit

Paní Žofie má dobu pojištění 41 let a 11 měsíců, rozhodla se odejít do důchodu. Její osobní vyměřovací základ činí 24 000 Kč.

Její starobní důchod bude mít hodnotu 16 627 Kč.

Jestliže by paní Žofie ještě 1 měsíc pracovala, měla by starobní důchod ve výši 16 925 Kč, tedy o 298 Kč měsíčně více.

Práce ve starobním důchodu vám může důchod zvýšit

Pan Jiří je ve starobním důchodu, ale i nadále pracuje jako zaměstnanec ve firmě svého syna.

Jeho doba pojištění činila 42 let a jeho vyměřovací základ činil 22 000 Kč. Jeho starobní důchod činí přibližně 16 500 Kč.

Pan Jiří odpracoval 360 kalendářních dní a podal si žádost o zvýšení důchodu. Jeho nový důchod se zvýší přibližně o 100 Kč.

Nicméně vzhledem k odvodům se panu Jiřímu nevyplatí odvádět sociální a zdravotní pojištění, začne pro syna pracovat na základě dohody o provedení práce (DPP), jeho příjem bude pod 10 000 Kč a nebude z něj muset odvádět žádné pojistné.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 317 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY