Kdy můžete od pronajímatele dostat výpověď z nájmu?

04.08.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jste v nájmu, nějakým způsobem jste porušili své povinnosti vyplývající ze smlouvy a teď se bojíte, zda vám pronajímatel může dát výpověď? A může vám vypovědět pronájem bez uvedení důvodu? Přečtěte si důležité informace.

Podepsáním nájemní smlouvy vzniká mezi nájemcem a pronajímatelem právní vztah. Např. nájemce může smlouvu na dobu určitou vypovědět, pokud se změní skutečnosti, ze kterých se vycházelo při podpisu smlouvy, a to až do té míry, že nelze po nájemci požadovat, aby v nájmu pokračoval. Nájemce však může za určitých okolností nájem vypovědět i okamžitě bez výpovědní doby.

To, kdy může dát pronajímatel výpověď nájemci u smlouvy na dobu určitou, ale i neurčitou, je definováno v § 2288 nového občanského zákoníku.

Jak je to s výpovědí a výpovědní dobou v nájmu?

Výpověď musí mít vždy písemnou formu a je nutné ji doručit druhé straně. Pokud není výpověď doručena z obzvláště závažného porušení povinností, váže se k ní výpovědní doba. Ta začíná běžet od prvního dne kalendářního měsíce následujícího poté, co byla výpověď doručena druhé straně.

Konec nájemní smlouvy na dobu určitou

V písemné výpovědi vždy musí být uveden důvod, pro který chce pronajímatel rozvázat právní vztah. O něco jiného se však jedná u nájemních smluv na dobu určitou, které jsou v dnešní době nejčastější. Pokud končí doba, na kterou se smlouva sjednala a pronajímatel vám již nechce byt pronajímat, nepotřebuje k tomu písemnou výpověď z nájmu. Smlouva zanikne datem, do kterého byla sjednána. Pronajímatel ji nemusí prodloužit a dokonce nemusí ani udávat důvod neprodloužení.

Výpověď z nájmu od pronajímatele: kdy může, důvody

Zdroj: Shutterstock

 

Kdy můžete dostat od pronajímatele výpověď z nájmu?

Důvody výpovědi ze strany pronajímatele se liší v tom, zdali se jedná o nájem na dobu určitou nebo neurčitou. Vždy však bude platit tříměsíční výpovědní lhůta.

V nájmu na dobu určitou, ale i neurčitou je možné nájemci doručit oprávněnou výpověď z bytu nebo domu, pokud hrubě poruší nebo porušuje povinnosti vyplývající z nájemního vztahu. Dále je možné smlouvu vypovědět, pokud je nájemce odsouzen na trestný čin spáchaný na pronajímateli, členu domácnosti anebo osobě, která také bydlí v domě anebo na cizím majetku, který se v domě nachází.

Výpověď z bytu je také oprávněná v případě, kdy má být byt vyklizen, a to z důvodu veřejného zájmu s bytem nebo domem, ve kterém se pronájem nachází. Vždy ale pokud je třeba s ním naložit tak, že jej nebude možné vůbec užívat. Dle zákoníku je pak možné vypovědět nájem i pro jiné závažné důvody.

Ty se např. u smlouvy na dobu neurčitou ještě rozšiřují o dva. Pronájem na dobu neurčitou lze nájemci dále vypovědět, pokud pronajímatel byt potřebuje pro svého příbuzného nebo příbuzného manžela v přímé i vedlejší linii ve druhém stupni. Dále lze podat nájemci výpověď, pokud by měl byt být užíván pronajímatelem anebo jeho manželem za předpokladu, že opouští společnou domácnost. Podmínkou však je, že je manželství již rozvedeno anebo byla alespoň podána žádost o rozvod.

Lze se proti výpovědi z nájmu odvolat?

Ano, lze. Nájemce se může odvolat u soudu a podat návrh na přezkoumání toho, zda je výpověď skutečně oprávněná. Učinit tak ale může nejpozději do dvou měsíců ode dne, kdy mu byla doručena výpověď.

Ukončení pronájmu a odevzdání bytu

Pokud se nájemce nehodlá odvolávat, je povinen odevzdat pronajímateli byt v den, kdy nájem končí. Předání bytu se uskuteční předáním klíčů a tím, že pronajímateli nebrání nic v přístupu do bytu a v jeho užívání.

Pronajímatel má také právo za určitých závažných okolnosti vypovědět nájem okamžitě, tedy bez původní lhůty. O takových případech si ale povíme příště.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ