Co možná nevíte o superhrubé mzdě?

13.08.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Daň z příjmu fyzických osob se nepočítá z hrubé mzdy sjednané mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, ale ze superhrubé mzdy. Jak se superhrubá mzda zjistí? Co všechno ovlivňuje? 

Superhrubá mzda je součtem hrubé mzdy a povinného pojistného placeného zaměstnavatelem za zaměstnance. Při výpočtu měsíční daně z příjmu fyzických osob se přitom superhrubá mzda zaokrouhluje na stokoruny nahoru. Zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance 9 % na zdravotním pojištění a 24,8 % na sociálním pojištění. 

Superhrubá mzda byla původně dočasným řešením, ale toto dočasné řešení trvá již 12 let

Superhrubá mzda - co všechno ovlivní?

Zdroj: Shutterstock

Praktický příklad - sleva na dani a superhrubá mzda

Paní Markéta má hrubou mzdu 33 800 Kč. Na sociálním pojištění odvádí zaměstnavatel za paní Markétu 8 383 Kč (33 800 Kč x 24,8 %) a na zdravotním pojištění 3 042 Kč (33 800 Kč x 9 %). Superhrubá mzda po zaokrouhlení na stokoruny nahoru činí tedy 45 300 Kč.

Měsíční záloha na daň z příjmu fyzických osob při uplatnění pouze základní daňové slevy na poplatníka činí tedy 4 725 Kč (45 300 Kč x 15 % - 2 070 Kč).

Pokud by paní Markéta neuplatnila při výpočtu daně z příjmu slevu na poplatníka, např. z důvodu, že ji uplatňuje u jiného zaměstnavatele a ze zákona nelze slevu na poplatníka uplatnit v daném měsíci dvakrát, potom by daň z příjmu byla 6 795 Kč. Efektivní sazba daně z příjmu by v takovém případě činila 20,1 % (6 795 Kč: 33 800 Kč). Z důvodu výpočtu daně z příjmu ze superhrubé mzdy může být v praxi efektivní sazba daně z příjmu vyšší než samotná daňová sazba.

Tip: Vypočítejte si vaši čistou mzdu

Pojistné se platí vždy z hrubé mzdy

Superhrubá mzda se používá pouze pro výpočet daně z příjmu fyzických osob. Sociální pojištění i zdravotní pojištění se počítá z hrubé mzdy. Sociální pojištění se za celý kalendářní rok odvádí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, a to sociální pojištění placené zaměstnavatelem i sociální pojištění placené zaměstnancem. Pro celý kalendářní rok 2020 je maximálním vyměřovacím základem částka 1 672 080 Kč. Z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí a existence maximálního vyměřovacího základu má tedy i vliv na výpočet superhrubé mzdy.

Solidární daň jen z hrubé mzdy

Občané s rozhodnými příjmy nad limit odvádí nejenom 15% daň z příjmu, ale z částky nad limit právě i 7% solidární daň. Pro celý kalendářní rok 2020 je limitem částka 1 672 080 Kč. Pro účely solidární daně se však hodnotí pouze hrubá mzda a nikoliv superhrubá mzda.

Důchodové nároky ovlivňuje hrubá mzda

Výpočet všech státních důchodů závisí na dosahovaných příjmech. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2020 se hodnotí příjmy v letech, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, v letech 1986 až 2019. Do výpočtu vstupuje vždy hrubá mzda. Stejně tak se počítají všechny nemocenské dávky (např. nemocenská, mateřská, ošetřovné, otcovská) z hrubé mzdy. Rozhoduje částka, ze které bylo zaplaceno sociální pojištění.

Superhrubá odměna

V případě, že je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 001 Kč a více, potom se rovněž pro účely výpočtu daně z příjmu fyzických osob vypočítává superhrubá odměna, tj. opět hrubá měsíční odměna povýšená o odvody zaměstnavatele za zaměstnance na povinném pojistném.

Praktický příklad - DPP a zdanění

Pan Jaroslav si přivydělává na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. Daň z příjmu se bude počítat z částky 10 000 Kč. Když je hrubá měsíční odměna 10 000 Kč a méně, tak takový příjem nepodléhá odvodům na sociálním a zdravotním pojištění. Pan Jaroslav má u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani a uplatní při výpočtu slevu na poplatníka v částce 2 070 Kč a daň z příjmu je nulová.


Test: Znáte české daně?

Jsou pro vás daně sprosté slovo, nebo si při vyplňování daňového přiznání lebedíte? Otestujte své znalosti.

Jaké jsou aktuální sazby DPH?

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ