Daňové přiznání musíte odevzdat do úterý 18. srpna!

10.08.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob musíte podat do 18. srpna 2020, do kdy musíte podat přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a OSSZ?

Kvůli pandemii koronaviru vláda nejdříve odložila termín daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob na 1. července 2020, následně se termín podání daňového přiznání odložil až na 18. srpna 2020. Kdy podat přehledy o příjmech a výdajích na vaši zdravotní pojišťovnu a OSSZ?

Daňové přiznání se letos již posouvalo

Zdroj: Shutterstock

Daňové přiznání 2019 se může podávat až do 18. srpna 2020

Nejzazším termínem pro podání daňového přiznání k dani z příjmu za rok 2019 je 18. srpen 2020, proto si pospěšte a sežeňte si veškeré podklady pro daňové přiznání.

Srpen je rovněž posledním měsícem pro OSVČ, za který nebudou muset odvádět zálohy na zdravotní a sociálním pojištění, od září se již odvádět zálohy na pojistném musí.

Tip: Prominutí záloh na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ

Kdy budete muset podat Přehled o příjmech a výdajích za rok 2019?

Česká správa sociálního zabezpečení odsunula termín podání ročního přehledu o příjmech a výdajích za rok 2019 na 15. září 2020. Ovšem stále platí, že musíte přehled odevzdat měsíc po odevzdání daňového přiznání.

Nicméně všechny zdravotní pojišťovny oznámily, že s původním odsunutým termínem již hýbat nebudou a platí termín odevzdání Přehledu o příjmech a výdajích, a tím je 3. srpen 2020.

Jestliže jste tedy neodevzdali přehled na vaši zdravotní pojišťovnu, tak jej urychleně odešlete.

Shrnutí nejzazších termínů odevzdání přehledů o příjmech a výdajích a daňového přiznání za rok 2019

Co odevzdat? Kam odevzdat? Do kdy odevzdat?
Přehled o příjmech a výdajích za rok 2019 Vaše zdravotní pojišťovna 3. srpna 2020
Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob Územní pracoviště finančního úřadu 18. srpna 2020
Přehled o příjmech a výdajích za rok 2019 Okresní správa sociálního zabezpečení 15. září 2020

Jak podat daňové přiznání finančnímu úřadu?

Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob můžete odevzdat fyzicky na finančním úřadu, dalším způsobem je odeslání poštou.

Tím nejjednodušším a nejrychlejším způsobem odevzdání daňového přiznání je skrze datovou schránku, či emailem s elektronickým podpisem.

Finanční správa umožňuje také podání elektronicky bez datové schránky nebo e-podpisu, nicméně je nutné finančnímu úřadu do 5 pracovních dnů doručit Potvrzení o podání.

Na závěr pouze upozorníme, že všichni poplatníci vlastnící datovou schránku, jsou povinni podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob výhradně elektronickou cestou, jinak jim hrozí pokuta.

Tip: Jak žádat o kompenzační bonus pro OSVČ?

Kam daňové přiznání zaslat?

Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob odevzdáváte na územním pracovišti finančního úřadu, pod který spadáte na základě vašeho trvalé bydliště.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ