Na policii nespoléhejte a kolo si pojistěte

15.08.2020 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Krásný prázdninový den může klidně zkazit krádež kola. Co ale v tu chvíli udělá policie? A co byste měli dělat vy? Krom zcela zásadní nedůvěry k cizím místům byste se ani neměli spoléhat na kamerový systém a mít raději kola na očích.

Pokud jste cyklisté a rádi jezdíte na delší trasy, možná jste si pořídili i dražší kolo. Máte ho rádi, ono má rádo vás, slouží a jezdí dobře. Uděláte si s partnerem výlet na nějakou pamětihodnost, zajdete se osvěžit a hleďme, jedno kolo je fuč. Je tu ale kamerový systém, řeknete si a urychleně hledáte někoho zodpovědného. Za pár minut si po škobrtání operačním systémem najde záznam a zloděj je na něm zachycen. Je to staré ani ne půlhodiny. Zavolaná policie přijíždí asi o patnáct minut později. A výsledek? Kolo má nejspíš už nenávratně nového majitele a vy jste přišli o majetek v řádu desetitisíců.

„Přijeli jsme na jeden zámek nedaleko Hodonína, nechci být kvůli kastelánovi konkrétní, ten se zachoval velmi slušně,“ vypravuje Marek jen pár dnů starý příběh. Bylo vedro, na nádvoří stály stojany na kola a asi nikdo si nemohl nevšimnout cedulí, které upozorňovaly, že dění sleduje kamerový systém. „Zajdeme si na kafe,“ říkal Marek partnerce. Dali kola do stojanu a krátce si vyměnili názor na to, jestli je zamknout: Ta hospoda je za rohem a všude jsou kamery, nic se nemůže stát, dohodli se nakonec.

Bylo zhruba 12.50, když si nesli kávu k malému stolku v zámecké kavárně. „Viděli jsme na stojany, ale naše kola byla za rohem. Bylo to příjemné posezení, po asi dvaceti minutách jsme chtěli vyrazit dál. No a moje kolo bylo fuč,“ popisuje mladík. Helena se okamžitě rozběhla na přilehlé parkoviště zkontrolovat, jestli kolo někdo neodváží, Marek koukal po kolech ve stojanech, jestli se třeba někdo nespletl, nepokusil se odjet a když zjistil, že si vzal cizí kolo, vrátil jej zpět, ale na jiné místo. „Bylo to asi naivní,“ shrnuje mladý muž. Za chvíli přišel evidentně nešťastný kastelán zámku s tím, že už o všem ví a volal policii. Tak možná, říkal si Marek. Od příjezdu okradených cyklistů na zámek totiž neuplynula ani půlhodina.

Pojištění jízdního kola

Zdroj: Shutterstock

 

Minuta za minutou

Když kastelán po dalších pěti minutách také shlédl záznamy a získal od Marka podrobnější popis kola, volal opět policistům: „Už jste vyjeli? Ne? Aha, no, že můžeme kolo i zloděje přesněji popsat, možná že ho na cestě sem potkáte, víme, kam vyjel“. Řekl pár údajů o kole, pak mobil položil na stůl, že už jedou. Ze záznamu bylo jasné, že lapka se po nádvoří potloukal delší dobu, Markovo kolo si vyhlédl a když dvojice popíjela kávu, ještě se byl kouknout přímo do kavárny, zda se náhodou už nechystají pokračovat v cestě. Ve 13.10 vzal volným krokem Markovo kolo, odvedl jej před bránu zámku, nasedl a málem spadl, protože byl menší postavy, než Marek a sedlo měl příliš vysoko.

Nakonec odjel a bylo jasné, kterým směrem. Ve 13.40 mladí policisté zapsali, co se stalo, pak se další minuty snažili dostat kamerový záznam ze zámku na svůj donesený mobilní hard disk. „Na jednu stranu jsem se cítil mizerně, ale pozorovat ty dva policajty, to bylo skutečně bizarní a neubránil jsem se úsměvu.“

Zhruba po hodině „vyšetřování“ skončilo. Policisté se nikam příliš nehnali, asi už předem věděli, že to nemá smysl. „Možná měl za rohem přistavenou dodávku, naložili to a prodají kolo na Slovensku. Nebo rozeberou a udělají z toho jiné kolo. Měli jste si to zamknout, ale kdyby měl kleště, tak to stejně přecvakne,“ pokrčil rameny starší policajt. Marek podepsal asi deset formulářů a odcházel od škodovky, která měla na dveřích napsáno Pomáhat a chránit. „Tak prý mi dají vědět. To by mě fakt zajímalo, co by policajtům ještě pomohlo, když ho viděli, věděli, kam jel a co ukradl. Asi jsem jim ho měl dovézt za ruku,“ přemítal naštvaný Marek. „Jenže kdybys ho zadržel ty, pak by tě obvinili z napadení a odjel by jsi s nima. Buďme rádi, že to tak dopadlo,“ podotkla žena sarkasticky. Oba se smutně usmáli. Mezitím kastelán naložil Helenino kolo a řekl, že zaveze oba domů, což taky udělal.

Raději si pomozte sami

Z této příhody plyne poučení, že se nevyplatí šetřit tam, kde hrozí vysoké riziko krádeže. A jak vidíte, i když máte kolo uzamčeno, i když na něj dohlížejí kamery, a dokonce je zloděj zachycen, jak si váš majetek odváží, nic z toho nemusí vést k navrácení bicyklu. Pro policii je kolo za třicet tisíc skutečná prkotina, která ji nerozhýbe. Tady pomůže jen přímá vizuální kontrola nad kolem a taky pojištění.

Ročně stojí kolem dvou tisíc a pokud máte dražší kolo, jistě se vyplatí. Do tří set si k němu můžete přikoupit asistenci. Když se vám něco stane, budete odvezeni do nemocnice a kolo do cykloservisu.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ