Od kdy se bude počítat sankce za opožděné daňové přiznání?

11.08.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Termín podání daňového přiznání letos zůstal stejný, výrazně se ale kvůli koronaviru prodloužila doba, během které lze přiznání k dani z příjmu fyzických osob odevzdat bez postihu. Kdy už ale budete platit penále?

Liberační balíček III přinesl řadu úlev a osvobození souvisejících s daňovými povinnostmi. Mimo jiné právě faktické prominutí penále za opožděné podání daňového přiznání. Na co bychom si ale měli dát pozor?

Do kdy odevzdat daňové přiznání bez sankce?

Termín podání daňového přiznání za rok 2019 byl letos 1. dubna 2020. Prodloužila se však doba, během které lze přiznání podat i po termínu a navíc bez postihu. Až do 18. srpna je tak možné odevzdat přiznání bez toho, aby nám byly vyměřeny sankce za opožděné podání.

Co když podám daňové přiznání po 18. srpnu?

Pokud se s přiznáním k dani z příjmu fyzických osob poplatník i přesto zpozdí, a to třeba i pouze o jediný den, bohužel už se neobejde bez pokuty. Je navíc třeba brát v úvahu, že sankce bude vypočítána za celé období od původního řádného termínu, který letos připadl na 1. duben 2020.

Na co nezapomenout před podáním daňového přiznání?

Na počátku dubna evidovala Finanční správa podaná přiznání od 1 180 678 fyzických osob, a vzhledem k prodloužení lhůty očekávala ještě další půl milion podání. Protože do termínu zbývají už poslední dny, je tedy nejvyšší čas si přiznání připravit a především zkontrolovat, zda máte po ruce všechny podklady a doklady, které se dokládají formou příloh.

Může se jednat například o potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky, potvrzení o daru či školkovném, u zaměstnanců pak potvrzení o zdanitelných příjmech. Pokud podáváte přiznání opakovaně, využijte loňský formulář a základní údaje si zkopírujte. Snadno tak zjistíte i potřebné přílohy a budete si je moci ještě na poslední chvíli vyžádat, pokud jste tak doteď neudělali nebo je vzhledem k časové prodlevě nemůžete najít.

Od kdy se počítá sankce za opožděné daňové přiznání 2020

Zdroj: Shutterstock

 

Jak odevzdat daňové přiznání?

Daňové přiznání lze podat několika způsoby. Osobně na finančním úřadu, poštou nebo elektronicky. Poplatníci, kteří vlastní datovou schránku, jsou povinni podat podání přes ni, jinak se vystavují možné pokutě. Přiznání lze také zaslat e-mailem s elektronickým podpisem, který si, stejně jako datovou schránku, můžete zřídit prakticky obratem.

Podpisem lze doplnit i přiznání vyplněné přes interaktivní formulář, dostupný na portálu finanční správy. Tento online formulář navíc ulehčí práci při výpočtu daně a upozorní i na případné nesrovnalosti v podání. Využít ho můžete i ve chvíli, kdy chcete přiznání pouze vyplnit online a poté odevzdat na finančním úřadu osobně.

Vzhledem k epidemiologické situaci letos úřady preferují elektronické podání, a to především z hlediska prevence šíření nákazy. Pokud však nemáte datovou schránku ani elektronický podpis, ale chcete se nutné návštěvě úřadu vyhnout, můžete vyplněný tiskopis odeslat kurýrem.

V největších českých městech pomůže třeba osobní asistenční služba DoDo, která přiznání vyzvedne u vás doma nebo v kanceláři a doručí ho až na příslušný finanční úřad. Stejně vám může pomoci i s dodatečným podáním přehledů sociálního a zdravotního pojištění nebo s vyřízením jakýchkoliv jiných pochůzek.

Do kdy odevzdat přehledy?

Přehled o příjmech a výdajích měl být zdravotní pojišťovně již odevzdán. Zde byl posledním možným termínem, do kterého bylo možné formulář odevzdat bez postihu, 3. srpen. Na uhrazení nedoplatku na zdravotním pojištění máte čas do zítra, čili do 11. srpna. Doplatek je totiž splatný do 8 dnů po podání přehledu.

Oproti tomu Česká správa sociálního zabezpečení termín podání přehledu prodloužila. Beztrestně jej můžete odevzdávat až do 15. září.

Formuláře zdarma ke stažení:

Zdroj: DoDo

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát