Máte-li dražší kolo či elektrokoloběžku, zvažujte pojištění

22.08.2020 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Elektrokolo, drahé horské kolo, nebo elektrokoloběžka. Mají hodnotu, a tak o ně mají zloději zájem. Systém mají propracovaný, takže policie se ani moc nenamáhá. Pokud se někdo rozhodne vám kolo ukrást, asi s tím moc neuděláte. Možnost, jak dostat alespoň část peněz za kolo zpět, je pojistka. Bohužel ani ta nefunguje ve všech případech.

Elektrokolo, drahé horské kolo, nebo elektrokoloběžka. Mají hodnotu, a tak o ně mají zloději zájem. Systém mají propracovaný, takže policie se ani moc nenamáhá. Pokud se někdo rozhodne vám kolo krást, asi s tím moc neuděláte. Možnost, jak dostat alespoň část peněz za kolo zpět, je pojistka. Bohužel ani ta nefunguje ve všech případech.

Hodně pravidelných tuzemských cestovatelů k moři si letos kvůli covidu naordinovalo půst od slané vody a strávilo dovolenou doma. S rodinou naložili kola a vydali se třeba do jižních Čech nebo na Pálavu. Ať tam či jinde, zloději nespí a mohou tak o svá dvoustopá vozítka přijít. I když nestála moc, příjemné to není. A když už se ale jedná o desetitisíce, přinejmenším to člověka zamrzí. A tak je lepší se v některých případech pojistit.

Drahá věc? Jak pro koho

Policisté tvrdí, že se u nás „ztratí“ ročně asi pět tisíc kol. To jsou úředně registrované krádeže kol, které byly policistům nahlášeny. Bezmála ale stejné číslo (ne-li vyšší) se předpokládá u nenahlášených krádeží. Lidé mnohdy zlomí hůl a policistům nevolají. Už moc dobře vědí, že naprostá většina těchto krádeží vypátrána nebude. Policista, který se běžně pohybuje v terénu a v sezóně se setkává s krádeží kol často, říká, že kola se ztrácí a slehne se po nich zem.

„Zloději si vybírají dražší kola. Obhlédnou situaci, vyberou si turisty hojně navštěvované místo. Několik set metrů nejlépe v nějaké uličce zaparkují dodávku a ve dvou se vydají k výletníkům. Už zaparkovaná kola je moc nezajímají, protože nemají přehled, jestli majitelé nestojí pár metrů od nich. Čekají, až noví cyklisté přijedou, odloží kola do stojanu a jdou třeba na pivo. Jeden jde za nimi a sleduje, co dělají. Když sedí v hospodě a nemají na kola výhled, dá telefonem znamení druhému a ten na jednom vyhlédnutém kole prostě odjede. Když opustí areál, odchází druhý do dodávky, kde už je naložené kradené kolo.“ Pak se prodá v některém vzdáleném městě, nebo se rozmontuje na náhradní díly, nebo se chvíli počká a odveze do sousedního státu…, vyberte si.

Dražší kola, elektrokola i elektrokoloběžky stojí do 50 tisíc. To je samozřejmě hodně, ale větší hodnotu, a tím pádem i prioritu má ukradený automobil, takže kola jsou v zájmu policie až v druhém, třetím pořadí. Jsou prostě důležitější věci a stále nás není moc,“ říká mladý muž, který se svěřil jen s podmínkou anonymity.

Pojištění kola, elektrokola, elektrokoloběžky: co kryje, cena

Zdroj: Pixabay

 

Pojistka a připojistka

Kola se tedy kradou, a to i přesto, že jsou uzamčena (protože zloději umí i objemný kabel kleštěmi rychle přestřihnout, a dokonce i tehdy, když jsou na místě kamery. Sice na ochranku při krádeži nemávají, na druhé straně mají vždycky pokrývku hlavy a nějaké co nejběžnější oblečení, v létě třeba běžné kraťasy a béžové tričko. Prostě na popis člověka to nejhorší, co se hodí skoro na každého.

V případě, že si vaše kolo vyhlédnou a vy ho na pár minut ztratíte z dohledu, už ho nejspíš neuvidíte. Na první pohled bezvýchodná situace se dá řešit preventivně. Pokud byl váš dvoustopý kamarád dražší, třeba nad 30 tisíc, neváhejte ho pojistit. Naše pojišťovny pojištění kol ve své nabídce mají. Týká se Česka, Evropy a mimoevropských států. Ta naposled uvedená pojistka bývá nejdražší a na rozdíl od pojištění doma a v Evropě, které můžete sjednat online, pro sjednání mimoevropského pojištění musíte zpravidla navštívit kamennou pobočku.

Kolo nebo elektrokolo se pojišťuje jako součást pojištění domácnosti. V něm je limitovaná položka Věci mimo místo pojištění, do níž pak patří také kola uzamčená na určeném místě. To je třeba stojan na kola před koupalištěm nebo restaurací. Limity bývají do 50 tisíc korun, ale jsou u různých pojišťoven rozdílné. Pojištění se vztahuje jen na krádež.

Můžete se ale také kola či elektrokola (nebo elektrokoloběžky) připojistit k pojištění domácnosti. V tom případě pojišťujete konkrétně popsaný dvoustopý jízdní prostředek. Jste pojištěni proti krádeži, živelnému nebezpečí nebo dopravní nehodě.

Cyklopojištění, asistence a starší kola

Existuje ale také cyklopojištění, tedy pojistka jen na kolo, které si zpravidla pořizují majitelé dražších kol. Pokud stálo vaše kolo například 35 tisíc korun, pojištění vás ročně přijde na 2 tisíce Kč. Můžete si také zaplatit cykloasistenci, kterou mohou užít majitelé elektrokol. Ty v případě nepojízdnosti bývají skutečně obtížná na osobní transport a je dobré, když vám s nimi někdo pomůže. Cykloasistence vás přijde asi na tři stovky ročně, ve smlouvě jsou jasně dány finanční limity a možnosti – odvoz do servisu a limitovaná úhrada kola, odvoz do nemocnice po nehodě, a podobně.

Jako u každého pojištění určuje jeho hodnotu pořizovací cena pojišťované věci. Když budete pojišťovat starší kolo, je možné, že bude pojišťovna chtít prostřednictvím servisu kolo vidět a v servisu ho tedy posoudí. Ale i starší kola mohou mít ještě velkou hodnotu, takže by vás tato malá komplikace neměla od pojištění odradit.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ