Elektřina v době koronaviru. Půjde cena nahoru, nebo dolu?

02.10.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Koronavirová krize ovlivnila všechny oblasti lidského bytí, energetiku nevyjímaje. Zatímco na jaře cena elektřiny výrazně klesla, nyní je na svých předpandemických hodnotách. Jestli spotřebitelé na podzim alespoň trochu ušetří, bude záležet na spotřebě i ceně emisních povolenek.

Cenu elektrického proudu ovlivňuje řada proměnných. Například v České republice, kde se elektřina pořád vyrábí z velké části v uhelných elektrárnách (přes 40 procent), záleží na ceně uhlí a emisních povolenek. Dalším faktorem je spotřeba elektřiny nebo vývoj kurzu české koruny vůči euru.

Růst povolenek zbrzdí zlevňování

Na cenu elektřiny budou mít podle analytiků letos vliv dva hlavní ukazatele. Jedním je zdražování emisních povolenek, které se v polovině léta vyšplhaly na své čtrnáctileté maximum a prodávaly se za více než 30 euro za tunu. Druhým je spotřeba elektřiny, která klesá. Nárůst ceny tak bude brzdit nižší ekonomická aktivita.

Nárůst ceny emisních povolenek znamená pro evropské elektrárny a továrny dodatečné náklady při spalování fosilních paliv, což má vliv mimo jiné i na ceny elektřiny. Cílem systému obchodování s emisními povolenkami je snižování emisí skleníkových plynů.

Ceny elektřiny na hodnotách před

Během pandemie koronaviru se cena elektřiny chovala jako na houpačce, na jaře velkoobchodní ceny díky snížené poptávce poklesly, ale v posledních týdnech se vrátily na své hodnoty na začátku roku.

„Nyní se ceny elektřiny na pražské burze pohybují přibližně na úrovních z letošního února. Důvodem je právě rostoucí cena povolenky, která spadla během krize až k 15 eurům, ale nyní je zhruba na dvojnásobku,“ uvádí Roman Gazdík, tiskový mluvčí společnosti ČEZ.

Na stabilní ceny elektřiny v uplynulém období poukazuje i analytik společnosti ENA Jiří Gavor. „Poslední tři měsíce je cena silové elektřiny na velkoobchodních trzích poměrně stálá. Základní kontrakt na příští rok se drží většinou pod hranicí 45 euro za megawatthodinu,“ dodává.

Cena elektřiny na podzim a v zimě 2020: co ovlivní růst

Zdroj: Shutterstock

 

Ušetří ten, kdo se stará

Dodavatelé elektřinu v průběhu roku nakupují na energetické burze, aby ji pak prodávali svým zákazníkům. Mimo jiné tak jejich ceny záleží i na nákupní strategii, tedy na tom, kdy a za jakých podmínek elektřinu pořídili. „Dodavatelé mají prostor k mírnému zlevnění, využívají jej ale většinou pro akční nabídky či naopak k retenci zákazníků. Větší pohyb bude ke konci roku a bude záviset na dalším vývoji na trzích,“ domnívá se Jiří Gavor.

V závěru loňského roku většina dodavatelů zdražovala, ale v roce 2020 postupně přišli s novými retenčními a akvizičními ceníky. „Ty ještě zvýšily rozdíl mezi tím, kolik zaplatí běžný klient, jenž nic neřeší, a kolik ten, který se o celou problematiku zajímá a hledá to nejvýhodnější řešení. Vyplatí se proto srovnat si ceny elektřiny a najít si to nejlepší řešení,“ říká Markéta Witoszová, analytička portálu Ušetřeno.cz. 

Slovo bude mít i spotřeba

Jak moc budou na podzim nebo koncem roku dodavatelé ochotní jít s cenou dolů, bude záležet i na již zmiňované spotřebě elektřiny – s druhou vlnou pandemie tak může nastat podobný scénář jako letos na jaře.

„Při propuknutí koronaviru přestaly firmy vyrábět, spotřeba elektřiny prudce klesla. Poté se uvolňovalo a podniky najížděly na svůj obvyklý provoz. Podle dat ČEPSu byla v červnu spotřeba elektřiny jen o 1 až 2 procenta nižší než před rokem ve stejném období. Další vývoj spotřeby bude záviset na tom, zdali firmy budou chtít dohnat výrobní ztrátu a na intenzitě topné sezóny,“ konstatuje Arsen Lazarevi, šéfredaktor serveru Elektřina.cz.

Konkrétní vývoj ceny elektřiny tak ovlivní i ekonomická kondice. „Z koronaviru se ekonomika ještě plně nevzpamatovala a možné další komplikace jsou možná před námi. Za této situace nečekám v nejbližší době růst tržních cen,“ uzavírá Jiří Gavor.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ