Covid-19 zpomalil energetiku. Vyrobilo se a spotřebovalo méně elektřiny i zemního plynu

08.10.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Koronavirová krize prostoupila všechna průmyslová odvětví, energetiku nevyjímaje. V prvních šesti měsících letošního roku poklesla výroba i spotřeba elektřiny a zemního plynu. Ve firmách byla tma a ticho, odběr domácností ale narůstal.

Vývoj spotřeby elektřiny a zemního plynu sleduje Energetický regulační úřad, jehož aktuální statistiky by se daly shrnout následovně: spotřeba energií v České republice klesla, a to pod vlivem pandemie koronaviru.

Při porovnání se stejným obdobím loňského roku klesla spotřeba elektřiny v prvním čtvrtletí o jedno procento a její výroba o 6,8 procent. Ve druhém čtvrtletí se propad prohloubil, spotřeba se v meziročním srovnání snížila o 9,6 procent a vyrobeno bylo o 12 procent elektřiny méně. Podobně jako v případě elektroenergetiky, také v plynárenství byl patrný meziroční pokles spotřeby v obou sledovaných čtvrtletích.

Elektřina napojená na ekonomiku

V prvním kvartále roku 2020 vyrobila tuzemská energetika 22,2 TWh elektřiny, z toho odběratelé využili 20,1 TWh. Ve druhém čtvrtletí bylo do sítě dodáno 17,8 TWh, spotřebovalo se o 2 TWh méně. Zatímco ještě v lednu a v únoru ovlivňovaly statistiky spíše běžný vývoj hospodářství a průběh počasí, k výraznému zlomu došlo na přelomu čtvrtletí, kdy se ekonomika potýkala s pandemií Covid-19.

„V době výrazných odstávek výroby a zavřených obchodů v dubnu a v květnu se spotřeba elektřiny meziročně snížila o více než desetinu a pokles vyrobené elektřiny přesáhl patnáct procent. Z červnových údajů je naopak patrné, že se ekonomika postupně vracela do normálu. Červnový meziroční pokles spotřeby představoval zhruba pět procent, u výroby elektřiny to bylo půl procenta," komentuje čísla Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Ve druhém čtvrtletí tohoto roku se spotřeba meziročně snížila u všech skupin odběratelů, jak u velkých firem, tak u menších soukromníků. Výjimkou ale byly domácnosti. „Z průměrných čísel se vymykaly domácnosti, jejichž členové více času trávili doma. V prvním čtvrtletí zvýšily svou spotřebu meziročně o více než procento. Ve druhém čtvrtletí, jak se zpřísňovala opatření, byl nárůst spotřeby domácností již téměř pětiprocentní,“ dodává Stanislav Trávníček.

V oblasti výroby poklesla především produkce elektřiny v uhelných elektrárnách – ve druhém čtvrtletí o téměř 26 procent. Méně elektřiny se vyrobilo také z jádra. Naopak se navýšila výroba v paroplynových elektrárnách. V oblasti přeshraničních toků pak zůstala Česká republika čistým vývozcem elektřiny.

Vývoj spotřeby elektřiny a plynu 2020

Zdroj: Shutterstock

 

Spotřebu plynu ovlivnilo i počasí

Podobně, ačkoli nikoli stejně, na tom bylo i plynárenství. V prvním čtvrtletí roku 2020 se v České republice spotřebovalo 3,11 miliardy kubíků zemního plynu, což v meziročním srovnání bylo o 0,6 procent méně. Vliv mělo i venkovní počasí. Větší propad byl patrný ve druhém čtvrtletí, kdy se spotřebovalo o 4,2 procent méně.

„Od dubna do června klesla spotřeba elektřiny oproti minulému roku bezmála o desetinu a spotřeba zemního plynu, pokud ji očistíme od teplotních vlivů, se snížila o osm procent. V obou případech byl propad nejvýraznější v měsících dubnu a květnu, zatímco v červnu se již spotřeba blížila běžným hodnotám,“ doplňuje Stanislav Trávníček.

Nižší spotřeba, nižší ceny

Pandemie koronaviru neovlivnila jen spotřebu, ale také ceny energií. Menší poptávka udělala své a elektřina i zemní plyn obchodované na energetických burzách zlevnily. „Při propuknutí koronaviru přestaly firmy vyrábět, spotřeba elektřiny prudce klesla. Poté se uvolňovalo a podniky najížděly na svůj obvyklý provoz. Podle dat ČEPSu byla v červnu spotřeba elektřiny jen o 1 až 2 procent nižší než před rokem ve stejném období. Další vývoj spotřeby bude záviset na tom, zdali firmy budou chtít dohnat výrobní ztrátu a na intenzitě topné sezóny,“ říká Arsen Lazarevič, šéfredaktor portálu Elektřina.cz.

Také podle Jiřího Gavora, analytika společnosti ENA, souvisí situace s poklesem ekonomiky, respektive pandemií koronaviru. A i následující měsíce budou ve znamení probíhající krize. „Z koronaviru se ekonomika ještě plně nevzpamatovala a možné další komplikace jsou možná před námi. Za této situace nečekám v nejbližší době růst tržních cen,“ uzavírá.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ