Jak vzrostla za posledních 10 let cena bydlení? Nejvíce podražilo Brno

14.10.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Za posledních 10 let stoupaly ceny bydlení raketovou rychlostí, alespoň ve třech největších českých městech. Z dat realitního portálu RealityMIX vyplývá, že v Praze vzrostla za poslední dekádu průměrná cena bytu o 98 %, v Brně dokonce o 114 %, a Ostravany stojí nákup bytu v průměru o 60 % více než před deseti lety. Obdobně jsou na tom také ceny pronájmů.

Zatímco v březnu roku 2010 si mohli Pražané pořídit byt v průměru za „pouhých“ 4 196 223 korun českých, v březnu tohoto roku by je vyšel už nezměrně dráž – přesněji na 8 291 236 korun. Ještě výraznější cenový nárůst zaznamenává druhé největší město České republiky, Brno. Ceny bytů zde stouply o neuvěřitelných 114 %, tedy z původních 2 678 537 korun na 5 724 003 korun.

Co způsobilo narůst cen bytů?

Nárůst cen bytů v poslední dekádě způsobilo hned několik faktorů. Vedle neustále rostoucí poptávky po vlastním bydlení se jedná o demografický trend, zejména pokračující přesun obyvatelstva do velkých měst. Zpomaluje a prodlužuje se také výstavba nových bytů, méně významnou roli hraje růst cenové hladiny,“ komentuje statistiky spolumajitel portálu RealityMIX, Jan Štěp.

V Praze lze čekat, že se lidé budou zbavovat bytů, které dříve využívali pro krátkodobé pronájmy. Spolu s dalšími dopady koronakrize tak předpokládáme krátkodobý pokles cen. Z dlouhodobého hlediska je ale klíčová především rychlost výstavby, a tedy to, jak bude vypadat nový stavební zákon. Nicméně jak potvrdili instituce, které mají na starost rozvoj Prahy, Brna a Ostravy – nový návrh stavebního zákona rozvoj velkých měst spíše omezuje,“ dodává Štěp.

Zdroj: Shutterstock
 

Jak se zvýšily ceny pronájmů?

Obdobně jako ceny prodejů jsou na tom i ceny pronájmu bytů v Praze, kde za poslední dekádu vzrostly v průměru o 90 %, tedy z 12 932 na 24 583 korun. Nesrovnatelně lepší je situace v Brně, kde pronájmy zdražily za posledních deset let o 40 % (z původních 11 298 na 15 784 korun). Nejnižší cenový nárůst je pak možné zaznamenat v Ostravě, kde cena pronájmu vzrostla průměrně o 25 % (z původních 8 674 na 10 826 korun českých).

Pronájmy ve třech největších českých městech za posledních deset let rostly především proto, že se české ekonomice dařilo. Rostla obliba pořizování investičních bytů – ve velkých městech hojně využívaných i ke krátkodobým pronájmům v rámci Airbnb. V případě Prahy pak svou roli sehrála rovněž velká poptávka ze strany zahraniční klientely a investorů, pro které jsou zdejší ceny oproti Západu stále lákavé,“ komentuje stav nájemního bydlení Štěp.

„Předpokládáme však, že ceny pronájmů v Praze, Brně a Ostravě v budoucnosti klesnou, a to zejména kvůli pokračující pandemii koronaviru a uvolnění značného množství bytů z krátkodobých pronájmů,“ zakončuje.

TIP: Srovnejte si hypotéky


O RealityMIX:

RealityMIX.cz je jeden z nejstarších realitních portálů v České republice, jenž k inzerci využívají jak realitní kanceláře, tak i developeři a ostatní uživatelé, kteří chtějí nabídnout svou nemovitost k prodeji či pronájmu. Svým uživatelům nabízí vysokou návštěvnost a díky široké nabídce nástrojů umožňuje rychlý a efektivní prodej nemovitostí. Portál RealityMIX vznikl v roce 2006 jako služba pro uživatele portálu centrum.cz. V současné době se jedná o hlavní produkt společnosti DALTEN media s. r. o., která se specializuje na komplexní nabídku produktů a služeb pro realitní kanceláře, developery a realitní makléře.

Metodika:

Data pochází z interní databáze portálu RealityMIX. Jsou získávána průběžně pomocí cen nabídek zveřejněných na tomto portálu. Díky tomu, že na RealityMIX inzerují jak největší realitní kanceláře, tak střední podniky i jednotlivci, je možné data vztáhnout na celý realitní trh. Data se skládají z celkového počtu cca 45.000 nemovitostí. Sběr dat probíhá již od roku 2010.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ