Ceny tepla: Kolik letos protopíte?

22.10.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zdražují potraviny i některé služby. Za energie bychom ale v nastupující topné sezóně neměli platit víc než loni. Podívejte se, jak se vyvíjí ceny dřeva, uhlí, elektřiny a zemního plynu a čím se vyplatí vytápět domovy.

Velkou část rodinného rozpočtu každý rok ukousnou výdaje na energie. S nastupující zimou se více svítí a na přelomu září a října začíná i topná sezóna. Zatímco byty většinou bývají napojené na centrální vytápění, případně jsou vytápěné elektřinou nebo zemním plynem, rodinné domy mají více možností. V České republice jsou stále oblíbené kotle na uhlí nebo na dřevo, narůstající popularitě se těší tepelná čerpadla nebo kotle na biomasu. Otázka, která přichází na přetřes každou topnou sezónu, pak zní, jaké palivo je nejvýhodnější.

Dřevo hraje cenový prim

K nejlevnějšímu palivu už roky patří dřevo a ani letos by se toto prvenství měnit nemělo. Přispěly k tomu kůrovcové i větrné kalamity. Dřeva je hodně, proto je levné. Za palivové dřevo lidé aktuálně platí kolem 350 až 400 korun za kubík. Záleží, v jakých rozměrech ho pořizují a jakému typu dají přednost.

Vysušená a úhledně nasekaná polínka jsou dražší než několikametrové klády připravené k dalšímu zpracování. Nejdražší bývá dubové dřevo, nejlevnější pak smrkové. To je vedle ceny výhodné i z hlediska tepelných vlastností.

Konkuruje uhlí i peletky

Lidé, kteří si pořídili kotel na pelety, jsou zvyklí nakupovat zásoby paliva už na jaře, kdy jsou pelety nejlevnější – oproti cenám během topné sezóny klesají o 15 až 20 procent. U pelet pak záleží ještě na kvalitě. Certifikované (kvalitnější) pelety bývají dražší než ty necertifikované, a to zhruba o korunu na kilo. Pelety se nakupují většinou na tuny, jedna tuna stojí v sezóně v průměru kolem 6 500 korun.

Příjemné ceny si drží i uhlí. Tomu hraje do karet vysoká výhřevnost a dostupnost. Řada domácností má navíc pořád kotle na uhlí a je na toto palivo zvyklá. Hnědé uhlí stojí kolem 350 až 380 korun za metrák, černé je dražší, jeho cena se pohybuje kolem 600 korun za metrák.

Ceny tepla a energií na podzim 2020: co ušetří peníze

Zdroj: Shutterstock

 

Zemní plyn cenově padá

Zdražovat letos nebude ani zemní plyn. Naopak. Ceny plynu na trzích jsou nízké a drží se na dlouholetých minimech. Záleží pochopitelně na cenících konkrétního dodavatele zemního plynu – jeho výběrem je pak možné ušetřit tisíce korun ročně.

„Cena zemního plynu na burze spadla, lidé proto mohou změnou dodavatele výrazně ušetřit. U některých dodavatelů se dokonce cena propadla pod 600 korun za megawatthodinu. V případě, že se v rodinném domě vytápí a ohřívá voda plynem, lze změnou ušetřit i více než 10 000 korun ročně,“ říká Markéta Witoszová, analytička portálu Ušetřeno.cz.

S elektřinou to není horké

Ani domácnosti, které vytápí elektřinou, by se po konci topné sezóny neměly dočkat výrazněného nedoplatku. Cena elektřiny je totiž nižší než loni. Její zlevnění na energetických burzách způsobila koronavirová krize – zjara klesla cena silové elektřiny pod svá několikaměsíční maxima.

Úspory by proto mohly čekat i domácnosti vytápějící přímotopy nebo elektrickými kotli. „Díky zlevnění elektřiny našimi největšími dodavateli se sníží ceny pro velkou část domácností,“ uvádí Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info.cz.

Rozhoduje i komfort a obsluha kotle

Při rozhodování, čím vytápět, hraje podle odborníků důležitou roli také komfort obsluhy. „Navíc, v dobře izolovaných domech je spotřeba paliva malá, lze tedy použít i dražší palivo,“ říká Karel Srdečný ze společnosti EkoWATT.

Podobně situaci vidí i Arsen Lazarevič, šéfredaktor Elektřina.cz. Ve starých domech bych investoval do zateplení a vytápěl plynovým kotlem nebo tepelným čerpadlem, na něž je možné čerpat dotace a stáhnout návratnost celé investice na čtyři až osm let. Jako záložní zdroj vytápění vychází dobře elektrokotel. U nových domů je cenově zajímavá rekuperace nebo fotovoltaika,“ uzavírá.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ