(2) Zaměstnavatel v insolvenci: Jak a kdy může zaměstnanec odejít z práce?

26.10.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Zjistili jste, že firma, u které pracujete, se ocitla v insolvenci? Pravděpodobně se vám hlavou honí celá řada myšlenek. Mezi ty určitě bude patřit, zdali by nebylo lepší zkusit štěstí jinde. Jak je to ale s výpovědí u firmy, která je v insolvenci?

Máte manželku, děti, psa, kočku a byt na hypotéku. Do toho možná splácíte leasing na auto a zkrátka si nemůžete dovolit zůstat bez příjmů. Můžete ale z firmy, která se ocitla v insolvenci, okamžitě odejít do nového zaměstnání? A na co si dát jako zaměstnanec pozor?

Firma v insolvenci: Jak může dát výpověď zaměstnanec

O tom, zda vás může zaměstnavatel v insolvenci bezdůvodně propustit, jsme psali v našem předchozím článku. Pro zaměstnance zde platí v podstatě to samé jako pro zaměstnavatele, a tedy to, že ani při insolvenci firmy nesmí dojít k nedodržování nebo porušování zákoníku práce. Zaměstnanec může dát výpověď kdykoliv a bez uvedení důvodu, musí ale počítat s výpovědní dobou. Ta pak bude trvat nejméně dva měsíce a bude stejně dlouhá pro obě smluvní strany. Písemnou smlouvou ji lze navíc ještě prodloužit.

Zkrátit výpovědní dobu je však možné také, a to vzájemnou dohodou obou smluvních stran o ukončení pracovního poměru.

Za určitých podmínek pak lze doručit zaměstnavateli okamžité zrušení pracovního poměru, čili hodinovou výpověď. Ta ale ve skutečnosti není tak okamžitá.

Zaměstnavatel v insolvenci: okamžitá výpověď, dohoda u ukončení

Foto: Shutterstock

(Ne)okamžitá výpověď ze zaměstnání kvůli nevyplácení mzdy

Okamžitou výpověď je nutné stejně jako „klasickou“ sepsat písemně a doručit zaměstnavateli. Bohužel ale poněkud mate svým označením. Zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr v tom případě, pokud mu nebyla vyplacena mzda nebo plat (i náhrada mzdy nebo platu), resp. pokud ji neobdržel do 15 dnů po uplynutí období splatnosti.

Jestliže pak máte dostávat mzdu např. 15. listopadu, zákonným termínem pro výplatu je 30. listopad. V tomto případě je tedy doba splatnosti do konce měsíce. Následně však musíte ještě dalších 15 dnů počkat, zdali výplata nedorazí. Pokud se na účtě neobjeví, okamžitou výpověď můžete podat (se zákonně uvedeným důvodem) až 16. prosince. Až v toto datum tedy můžete ukončit pracovní poměr „na hodinu“.

Mzdu nebo plat (náhradu mzdy nebo platu) si pak do určité výše můžete nechat proplatit od úřadu práce.

TIP: Co dělat, když chci dostat náhradní výplatu od úřadu práce?
 

Na co si dát pozor u zrušení pracovního poměru dohodou?

Nejedná se o jednostranou výpověď, ale o vzájemnou shodu obou smluvních stran. Zaměstnanec se zaměstnavatelem se tak dohodne na zrušení pracovního poměru. Výhodná je zejména tehdy, pokud obě strany souhlasí se zkrácením výpovědní lhůty. Zde ale její výhody končí a začínají úskalí.

Zaměstnavatelem je zaměstnanci v praxi často namísto klasické výpovědi podávána právě dohoda o ukončení. Ten, pokud je neznalý zákoníku práce, na což nejčastěji druhá straná vsází, se jejím podpisem nechá často ochudit na svých právech a nárocích. V dohodě totiž nemusí být uvedeno, z jakého důvodu se pracovní poměr ukončuje. A pokud v ní důvod neuvedene ani jedna strana, zaměstnanec se podpisem může ochudit u výpovědní lhůtu, během které by získal čas pro hledání nového zaměstnání, ale např. i o odstupné anebo nárok na vyšší podporu v nezaměstnanosti.

Proto, když za vámi přijde zaměstnavatel s tím, abyste podepsali dohodou o zrušení pracovního poměru a vy odejít chcete, dokument řádně prostudujte a trvejte na tom, ať je v ní uveden důvod ukončení a že máte nárok na odstupné. Jinak nic nepodepisujte, bez vašeho podpisu vás tímto způsobem propustit nemůžou.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ