Zlato zažívá velký růst. I tak se vyplatí drahý kov nakupovat

27.10.2020 | , Finance.cz
INVESTICE


Nevídaný růst. Tak popisují analytici a finančníci vývoj ceny zlata v posledním období. Kdo do něho investoval ještě před koronavirovou krizí, může nyní počítat zhodnocení na desítky procent. Zlato tak opět potvrdilo svoji pověstnou roli klidného přístavu v době bouře.

Akcie, dluhopisy, cenné papíry, nemovitosti, drahé kovy nebo nákup alternativních měn. Možností, kam uložit peníze je celá řada. Predikovat vývoj – a tedy i zisk – z investic je náročné, zvláště v neznámých situacích, které přinesly poslední měsíce. Realitní makléři i analytici se například sekli, když předpovídali výrazný pokles cen nemovitostí, který se (zatím) nekonal. „Snad jedině zlato se od začátku roku vyvíjí podle očekávání. Zlato miluje krize. Jeho cena roste, o to víc, o co se vlády a ekonomiky zadlužují,“ říká investiční poradce Michal Nedbal.

Některé jiné investiční příležitosti – mezi nimi třeba nemovitosti nebo dluhopisy či akcie – jsou podle Michala Nedbala nadopovány levnými penězi, což je podstatně ovlivňuje. „Nízké úrokové sazby způsobují, že si firmy i jednotlivci rádi půjčují, čímž zvyšují poptávku po výše zmíněném. A je to logické protichůdné chování – zlato samo o sobě průběžný výnos mít nemůže, ostatní ano. Jenže zlato v těchto dobách jako jediné dohání, co bylo napácháno dříve. Všechna aktiva hledají pomyslný rovnovážný bod, jenže ten de facto neexistuje, alespoň ne v delším čase,“ dodává Michal Nedbal.

Zlatý přírůstek o 36 procent

Když se na vývoj ceny zlata podíváme, je patrný značný růst. Konkrétně cena zlata letos v amerických dolarech narostla o 26 procent „Drahý kov zaznamenal největší růst ceny na jaře a během léta. Je to poměrně logické, jelikož jaro bylo ve znamení příchodu Covid-19 a prudkého omezení ekonomické aktivity. Během léta pak začal finanční systém pociťovat obrovské zásahy měnové politiky, které přišly jako reakce na krizi,“ vysvětluje Pavel Ryska, analytik J&T Banky.

V reakci na zvyšování objemu peněz americkým Fedem začal prudce oslabovat dolar, což zlatu v růstu nadále pomáhalo. „Koncem léta jsme pozorovali korekci v těchto trendech – dolar po dlouhé době zastavil své oslabování a zlato zkorigovalo z historického rekordu 2 060 dolarů za unci zhruba o 200 dolarů níže. Taková korekce je podle mého názoru přirozená – zlato mělo na vrcholu přírůstek zhruba 36 procent pouze za letošní rok, což je nevídaný růst,“ dodává Pavel Ryska.

Zlato – kdy se vyplatí investovat při růstu ceny

Foto: Shutterstock

 

Čas nakoupit zlato stále je

Ačkoli zlato kontinuálně zdražuje, patrné jsou i drobné poklesy. A právě tyto momenty jsou podle odborníků příležitostí, kdy nakupovat a doplnit své portfolio. Podobný výkyv se podle Michala Nedbala odehrál zhruba před třemi týdny. Doporučuju sledovat dlouhodobé grafy a studovat souvislosti historie, aby investor pochopil, jak se měří, co je levné a co drahé. Zlato bylo kolem roku 2000 levné, od tohoto bodu zdražuje. Jenže v historickém poměru k ceně jiných komodit a aktiv je v podstatě podhodnocené, proto ho stále nakupuju,“ dodává.

Prostředí na trzích je pro zlato nadále příznivé i podle Pavla Rysky. „Když si nyní chce investor koupit desetiletý dluhopis americké vlády, dostane výnos pouze 0,7 procent. Ten zdaleka nepokryje ani inflaci, a investoři tak hledají alternativy. Tradičním argumentem proti zlatu byla absence úroku. Avšak pokud státní dluhopisy již také prakticky úrokový výnos nenesou, zlato se stává pro investory přijatelnou alternativou,“ konstatuje.

Navíc, cena zlata dovede dlouhodobě pozitivně reagovat na znehodnocování měny, což je kvalita, kterou většina dluhopisů neposkytne. Právě nízké úroky a riziko znehodnocování měn současnou politikou centrálních bank jsou podle Pavla Rysky faktorem, který bude dlouhodobě cenu zlata podporovat.

Co bude se zlatem dál?

O tom, jak bude růst nebo klesat cena zlata, do velké míry rozhodne pandemie koronaviru, opatření a reakce vlád i ekonomiky. A samozřejmě také politická situace, zejména pak výsledek prezidentských voleb v USA.

„Do konce roku může cenu zlata podporovat opět se zhoršující situace s pandemií Covid-19. V USA navíc roste riziko, že po prezidentských volbách v listopadu dojde k neuznání voleb jednou ze stran a soudní při. To by byla výrazná dávka nejistoty pro trhy, která by ceně zlata mohla dále pomoci. Nicméně i bez těchto faktorů je prakticky jisté, že mimořádně uvolněná měnová politika bude pokračovat. Celkově je tak i letos ve zbytku roku situace pro cenu zlata příznivá,“ uzavírá Pavel Ryska.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 41 krát

Články ze sekce: INVESTICE