6 věcí, kterým se vyhnout při stavbě domu

19.10.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavíte dům svépomocí, pomocí party zedníku či vám celý dům vyřeší jedna firma? Jak dům financovat, projektovat a ohlídat si vaši mnohdy životní investici?

Stavba domu je pro někoho splněným snem a vše musí být dokonalé, pro někoho je stavba domu bolestivou zkušeností, která ho stála velké finanční prostředky a dům má do dokonalosti daleko. Jak se vyhnout problémům na stavbě?

Stavba domku

Zdroj: Shutterstock

Projekt - základní kámen domu, ale i úrazu

Máte vysněný domeček v hlavě, či vymazlený architektonický návrh, který vám bude rozkreslovat známý projektant?

Tak si dejte pozor na to, aby všechny vaše schválené nápady a plány byly v projektu zakresleny, protože na "to se potom nějak udělá" či "s příčkami se dá hýbat až na stavbě" atp. si dejte pozor. Dvě až tři změny odlišné od projektu v hlavě uhlídáte, nicméně jestliže je takových věcí celá řada (na mnoho z nich navíc zapomenete), tak se vám váš vysněný domek sesype jako domeček z karet.

Navíc na stavbě jedna věc ovlivňuje druhou, tak si každou změnu pečlivě promyslete a zaznamenejte.

Raději si za projekt připlaťte, protože zaplacené desítky tisíc vám další desítky tisíc ušetří, navíc to ušetří nervy vám, dodavateli materiálu i stavebním dělníkům.

V projektu nechte pouze minimum místa pro domýšlení projektu ze strany stavební firmy.

Bez finančního plánu do země nekopejte

Pouštíte se do stavby domu, aniž byste věděli, z čeho budete jednotlivé položky hradit?

Zjistěte si přibližnou cenu hrubé stavby, střechy, oken a dveří, topení, elektřiny, podlah, rozvodů vody a odpadů dopředu, ať vás nezaskočí, že "všechno je v dnešní době tak drahé". Tuto částku ještě zvyšte o 10 až 20 %, popřípadě si nechte rozpočet stanovit od projektanta (máte na výběr položkový (dražší) či za metr krychlový (spíše orientační).

Potom si vypočítejte vaše finanční možnosti a případně, jak velkou hypotéku si budete muset vzít.

Tip: Jaké budou úrokové sazby hypoték? Fixovat, či nefixovat úroky?

Stavějte dle projektu, měňte projekt dle skutečnosti

Stavební firma by měla stavět přesně dle projektu, ale může se stát, že projekt je nedokonalý či některá část stavebního materiálu chybí či byla dodána chybně.

Může se také stát, že se na pozemku vyskytne nějaký problém (například zúžení domu kvůli křivé sousedovic zdi, ujíždění terénu atp. a vy musíte improvizovat. Často se také stává, že se rozhodnete na poslední chvíli vaši stavbu změnit.

Všechny tyto změny nechte zakreslit do projektu, protože mohou ovlivnit řadu dalších prvků.

Výpočet materiálu od výrobce stavebního materiálu

Prakticky všichni velcí výrobci stavebního materiálu nabízí výpočet potřeby stavebního materiálu. Vy poskytnete plány a dostanete výpis potřeby jednotlivých typů cihel, nosníků atp. Jestliže měníte nějakým způsobem svůj projekt, tak nezapomeňte poslat aktualizovaný projekt i i dodavateli stavebního materiálu.

Většinou vám dodavatelé stavebního materiálu výpočty nadhodnotí víc, než je reálná potřeba, nicméně se slušnými stavebninami se většinou dohodnete na zpětném odkupu, ale není to zvykem (zvláště u atypických stavebních materiálů). Proto si vždy ověřte, zdali si nadbytky vezmou zpět.

Může se také stát, že se při výpočtu stane chyba, proto se neváhejte stavebninám ozvat.

Tip: Jak na dodatečné povolení stavby?

Kontrola dokladů i stavby

Všechny doklady si pečlivě zkontrolujte či si je nechte zkontrolovat vaším stavebním dozorem. Kontrolujte také to, jestli přivezený materiál odpovídá skutečnosti. Zvláště nemilé je, když narazíte na nekalé chování stavebníků či dodavatelských firem, které si účtují za materiál či práci víc, jenž neodpovídá skutečnosti.

Se souhlasem stavební firmy můžete nainstalovat kameru na vaši stavbu, ta vás ochrání před takovýmto chováním i krádežemi stavebního materiálu či nářadí.

Tip: Kdy potřebujete stavební povolení?

Kvalitní stavební dozor

Stavební dozor je na stavbě povinností, ale řada občanů jej obchází a často si vystačí s "podpisem" a dozorují si stavbu sami. Nicméně stavební dozor má na stavbě nenahraditelnou funkci jako kontrolní orgán a rovněž jako mediátor mezi investorem a stavební firmou (potenciálně ještě s dodavateli materiálu).

Výhodné je mít externí stavební dozor, kterému můžete věřit. Stavební společnosti často tuto službu poskytují již v ceně, ale takovýto stavební dozor spíše bude hájit zájmy firmy, než vás jako investora.

Investice do stavebního dozoru se vyplatí, protože zkušený dozorčí již ví, jaká jsou úskalí vaší stavby a kde je nejčastěji "zakopaný pes".

Jestliže nejste se stavebním dozorem spokojení, tak neváhejte využít služeb konkurence. Dobrá je také vaše častá fyzická kontrola stavby, kdy si se stavební firmou projdete, co daný den udělali, jaký je plán na další dny atp.

Nicméně málokdo si může dovolit stát stavební firmě a dodavatelům neustále za zády (ani to občas nepomůže) a může se tedy stát, že stavba vysněného domku se promění v noční můru, která končí až u soudu.

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ