(3) Zaměstnavatel v insolvenci: Co s nevyplacenou mzdou zaměstnance?

02.11.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Zaměstnavatel se ocitl v platební neschopnosti a nezaplatil vám mzdu, na kterou máte právo? Jakým způsobem můžete uplatnit své mzdové nároky a kam vaše cesta nejdříve povede?

O tom, na jakou ochranu mají nárok zaměstnanci, jejichž zaměstnavatel se ocitl v platební neschopnosti, určuje zákon č. 118/2000 Sb. Práva zaměstnance pak ještě srozumitelně vykládá i oficiální web úřadu práce, který také zveřejňuje informace o soudu zaměstnavatele, na jehož majetek bylo vyhlášeno moratorium před zahájením insolvenčního řízení nebo byl podán insolvenční návrh.

Co dělat, když zaměstnavatel nevyplatil mzdu?

Zaměstnanec má na mzdu, plat nebo náhradu mzdy či platu nárok. Pokud ji zaměstnavatel nevyplatí, má pracovník pravo za dodržení podmínek, které stanovuje zákoník práce, na okamžité zrušení pracovního poměru. V praxi však není možné ukončit pracovní vztah hned ten den, ve který měla výplata dorazit a nedorazila. Přesné podmínky, za jakých je možné dát hodinovou výpověď, pokud nedostanate výplatu, si přečtěte ve druhém díle naší série:

Pokud pak máte výpověď ze zaměstnání již vyřešenou, obraťte se na úřad práce, u kterého můžete žádat o uplatnění svých mzdových nároků, resp. nechte si od úřadu vyplatit mzdu, která vám nebyla vyplacena zaměstnavatelem.

Uplatnění mzdových nároků přes úřad práce

Zdroj: Shutterstock

 

Do kdy je možné uplatnit mzdové nároky?

Zde se nevyplatí na nic čekat. Na uplatnění mzdových nároků přes úřad práce totiž funguje pouze omezená lhůta. Nároky lze uplatnit nejpozději do 5 měsíců a 15 dnů následujicích po dni, kdy úřad práce zveřejnil informace o soudu zaměstnavatele, na jehož majetek bylo podáno moratorium nebo byl podán insolvenční návrh. Tato lhůta pak platí pro uplatnění nároků přes úřad práce, nikoliv v případě, pokud by zaměstnanec sám nárokoval mzdu u soudu nebo u insolvenčního správce.

Pokud by během tohoto období moratorium zaniklo, a to ještě před vyhlášením insolvenčního řízení anebo by soud nerozhodl o úpadku, ušlou mzdu nebo plat si můžete nárokovat nejpozději v den zániku moratoria nebo v den nabytí právní moci rozhodnutí soudu.

Kolik si zaměstnanec může nechat vyplatit přes úřad práce peněz ze mzdy?

Výše mzdy

U úřadu práce lze uplatnit mzdové nároky nejvíce za 3 kalendářní měsíce, které spadají do rozhodného období. Zaměstnanec si přitom může zvolit, za které měsíce chce nárok na mzdu, plat, náhradu mzdy nebo platu a odstupné uplatnit.

Celková výše nesmí u jednoho zaměstanance za 1 kalendářní měsíc překročit 1,5násobek rozhodné částky. Ta od 1. května 2020 činí 34 125 Kč. Platná pak bude do 30. dubna 2021. Výše mzdových nároků tedy nesmí za 1 kalendářní měsíc překročit částku 51 187 Kč. Do této částky je pak zahrnuta nejen mzda nebo plat, ale i případná náhrada mzdy nebo platu a odstupné.

Rozhodné období

Rozhodné období trvá celkem 7 měsíců. Je v něm zahrnut měsíc, kdy došlo k vyhlášení moratoria anebo podání insolvenčního návrhu a dále pak také tři měsíce před tímto měsícem a tři měsíce po něm.

Jak na uplatnění mzdových nároků?

Zaměstnanec se může obrátit na kterýkoliv úřad práce. Není nutné, aby spadal pod místo jeho trvalého bydliště anebo sídlo zaměstnavatele. Potřebovat bude tiskopis Žádost o uplatnění mzdových nároků a následně také Doložení mzdových nároků zaměstnance. Dále také počítejte s tím, že jste povinni prokázat i dobu trvání pracovního poměru.

Zdroj: Úřad práce

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát