Každá stovka se počítá. Zkroťte svůj účet za elektřinu nebo vytápění

03.11.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Elektřina ani zemní plyn by letos zdražovat neměly, přesto se vyplatí mít faktury za energie pod kontrolou. Poradíme vám, jak drobnými opatřeními snížit spotřebu a ušetřit stovky nebo tisíce korun měsíčně.

Abyste pomohli svému rodinnému rozpočtu i životnímu prostředí, nemusíte hned investovat do masivního zateplení domu nebo výměny oken. Existují i jednoduché a levné tipy, které povedou ke snížení spotřeby energií ve vaší domácnosti. To se na konci zúčtovacího období projeví na vašem účtu za elektřinu, zemní plyn nebo vytápění.

Zaměřte se na ledničku

Největším „žroutem“ elektřiny v domácnosti bývá chladnička, jejíž podíl na celkové spotřebě činí až 20 %, protože je neustále v provozu. Více energie spotřebovává poloprázdná lednice než plná, a to z toho důvodu, že při jejím otevření dochází k větší výměně vzduchu. Můžete proto lednici udržovat naplněnou nebo při její výměně zvážit pořízení menšího spotřebiče.

Ušetřit se dá i nastavením správné teploty uvnitř chladničky. Optimální teplota je pět stupňů Celsia v chladící části a mínus osmnáct stupňů Celsia v mrazící části. Spotřebu lednice zvyšuje i námraza uvnitř chladícího či mrazícího prostoru nebo umístění chladničky v blízkosti zdrojů tepla či vystavení slunečnímu svitu,“ upozorňuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Vypněte televizi i počítač

Nenechte se zmást tím, že obrazovka počítače nebo televize je zrovna černá. I tak mohou být zapnuté v pohotovostním režimu, takže u nich dochází k mírné spotřebě. V takzvaném stand-by režimu nemusí být jen televize a elektronika, ale také třeba kávovary nebo další kuchyňské elektrospotřebiče.

Kuchyně je pak dalším místem, kde můžete zbytečně spotřebovávat energii. Používání pokliček zkracuje dobu vaření a ušetří až polovinu energie. K tepelným ztrátám dochází i v případě, že jsou plotýnky větší než hrnce a pánvičky. Spotřeba energií klesne tehdy, když se nechá jídlo takzvaně dojít na vypnuté chladnoucí plotýnce či v troubě. Při ohřevu jídla mikrovlnnou troubou je vhodné správně nastavit teplotu i čas a jídlo rovnoměrně rozprostřít,“ přidává praktické tipy Eduarda Hekšová.

Jak ušetřit na topení, elektřině, plynu: rady, tipy

Zdroj: Shutterstock

 

Uspořte světlo a teplo

V zimním období se v domácnostech logicky více svítí a topí. Ušetřit energii můžete, aniž byste přišli o komfort. Doporučení zhasínat, když světlo nepotřebujete, se může zdát triviální, ale podle průzkumů nezhasíná až třetina Češek a Čechů. Běžné světelné zdroje (klasické žárovky) se pak vyplatí vyměnit za LED osvětlení. Úspora je až 80 procent. Žárovky totiž přemění jenž 4 až 5 procent energie na světlo, zbytek na nežádoucí teplo.

Přemýšlet se vyplatí i nad vytápěním, které z rodinného rozpočtu každý rok ukrojí značnou sumu. Začít je třeba od správného nastavení teploty a regulace topení. „Z tohoto hlediska se vyplatí investice do chytrých termo hlavic. Umožňují nastavit si teplotu podle potřeby, zvyšují tepelnou pohodu, místnosti se díky nim nepřetápí a vzhledem k nízkým nákladům se investice vrátí velmi rychle,“ konstatuje Arsen Lazarevič, šéfredaktor Elektřina.cz.

Co se týče vytápění, tak za dostatečnou teplotu se považuje dvacet stupňů Celsia v obývacím pokoji a sedmnáct stupňů v ložnici. Aby nedocházelo k tepelným ztrátám má být větrání během zimního období krátké, ale intenzivní.

Vyberte si levnějšího dodavatele

Pokud by váš dodavatel elektřinu nebo zemní plyn přece jen zdražil, nemusíte u něho zůstávat. Můžete si vybrat levnější společnost a k ní přejít. „Doporučuji proto pravidelně kontrolovat vyúčtování a v případě možnosti dosažení smysluplných úspor neváhat změnit dodavatele. Uspořené prostředky lze pak investovat do energetických úspor, protože nejlépe je energii vůbec nespotřebovat,“ uzavírá Jan Schindler, analytik TZB-info.cz.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ