Lidé chtějí bydlet. Hypotéky lámou i přes krizi rekordy

09.11.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Navzdory koronavirové krizi je letošní rok co do objemu poskytnutých hypotečních úvěrů rekordní. Banky rostoucí zájem o hypotéky potvrzují a některé dokonce rozvolňují pravidla. Na druhou stranu přibývá lidí, kteří jsou v tísnivé situaci a žádají o odklad splátek.

Touhu bydlet ve vlastním a vzít si na dům nebo byt úvěr nepoznamenala ani současná pandemická situace. Objemy hypotečních úvěrů letos dosazují rekordních výsledků. Podle dat Fincentrum Hypoindex banky jen v září poskytly hypotéky za téměř 22,1 miliardy korun, což tento měsíc řadí mezi historicky nejsilnější. Dobré výsledky banky hlásí i v kusech prodaných hypoték. V září jich poskytly 7 872, což je o tisíc více než v srpnu. Pokud bude tento trend zachován, překoná letošek roky 2016 a 2017.

Objemy hypoték rostou mimo jiné i proto, že nemovitosti zdražují, a proto si lidé musí půjčovat více peněz. „Letošní rekordně vysoké objemy jsou dány ne kusy, ty nejsou nijak mimořádné, ale primárně cenami nemovitostí. Ty spíše stagnují, v horším případě jdou nahoru, čímž stoupá i průměrná výše hypotéky. Zájem o hypotéky přitom setrvává, za což mohou zejména nízké úrokové sazby a také zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ komentuje situaci Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace.

Hypotékám nahrává pokles úroků

Trend růstu zájmu o hypotéky potvrzují i samotné banky. „Meziročně se jedná o nárůst objemu nových hypoték o více než polovinu. Nebývalému zájmu o hypoteční úvěry nahrávají nízké úrokové sazby a možná i zvýšený zájem investovat do vlastního bydlení, který může být ovlivněn koronavirovou karantenní zkušeností. Rovněž i klienti z řad investorů mohou spatřovat v nemovitostech dočasně bezpečnější instrument než jiná aktiva, kde výnos není tak stabilní jako u rezidenčních nemovitostí,“ vysvětluje Radek Vachulka, manažer bydlení v České spořitelně.

Nemovitosti plošně nezlevňují, některé dokonce stále zdražují, mezi nimi zejména nové byty v žádaných lokalitách. Na druhou stranu klesají úrokové sazby hypoték, a to už šestý měsíc za sebou. V září se podle statistik Fincentrum Hypoindexu dostaly na průměr 2,07 procent. Otázkou ale je, jaký bude další vývoj. „Druhá vlna koronaviru způsobila pokles sazeb na mezibankovním trhu. Trh se obává negativního vývoje ekonomiky české i světové a očekává nízké sazby. Banky tak mohou jít se svojí nabídkou hypotečních úrokových sazeb dolů. Prostor pro pokles se výrazně snižuje, ale stále ještě existuje,“ dodává Vladimír Staňura.

Vyšší zájem o hypotéky registruje také Raiffeisen stavební spořitelna. Podle Lukáše Kopeckého, který má ve spořitelně na starosti marketing, rostou objemy zejména kvůli zdražujícím nemovitostem. „S ohledem na současnou situaci očekáváme zatím spíše setrvalý trend, ale velmi záleží na dlouhodobějších ekonomických dopadech a dalších okolnostech spojených s Covid-19, jako je zaměstnanost, sentiment obyvatel nebo preference,“ doplňuje.

Hypotéky v druhé vlně: úroková sazba, výše, doba splácení

Zdroj: Shutterstock

 

Pětina Čechů má hypotéku

Hypotéka je podle nedávného průzkum České bankovní asociace stále důležitou vstupenkou k vlastní nemovitosti. Konkrétně má úvěr na bydlení více než pětina Čechů, tedy asi 700 tisíc domácnostní. „Pro Čechy je hypotéka v prvé řadě cestou k vlastnímu bytu či domu, a to ať už jde o ty, kteří hypotéku mají či ty, kteří ji teprve plánují. Značná část si pak hypotéku pořídila či plánuje pořídit kvůli rekonstrukci. Asi 10 procent Čechů si hypotéku plánuje pořídit za účelem koupi pozemku,“ komentuje výsledky průzkumu Jana Hamanová, ředitelka agentury SC&C, která pro bankovní asociaci průzkum realizovala.

Výše hypotéky se nejčastěji pohybuje v rozmezí jednoho až dvou milionu korun. Letos v září se průměrná částka úvěru na bydlení podle Fincentrum Hypoindex vyšplhala na 2,8 milionu korun. S rostoucí průměrnou výší roste i průměrná doba sjednávané hypotéky. To je podle Vladimíra Staňury logické, neboť ti, kteří si vezmou vyšší částku, si splátky rozloží do delšího časového horizontu, aby nezatížili svůj měsíční rodinný rozpočet.

Obvyklá doba splácení hypoték je pak podle již citovaného průzkumu České bankovní asociace mezi 25 a 30 lety. Doba splácení je kromě výše hypotéky logicky ovlivněna i věkem žadatelů. „Kratší dobu mají nastavenou starší lidé, naopak na více než 20 let se upisují lidé do 40 let,“ uzavírá Jana Hamanová.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ