Kompenzační bonus, ošetřovné či COVID? Co mohou OSVČ čerpat?

10.11.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jakou podporu mohou OSVČ kombinovat - kompenzační bonus, ošetřovné, COVID, nájemné? Jaká jsou pravidla čerpání a kdy je budou moci čerpat? Budou OSVČ prominuty zálohy na sociální a zdravotní pojištění?

Vláda se chystá pomoci překonat koronavirou krizi osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), firmám i zaměstnancům řadou dávek, jak je lze kombinovat? Můžete pobírat kompenzační bonus zároveň s programy COVID, antivirus či s ošetřovným?

Kompenzační bonus, ošetřovné či COVID? Co mohou OSVČ čerpat?

Zdroj: Shutterstock

Kompenzační bonus pro OSVČ a kombinace s ošetřovným, prací, COVIDem a antivirem

O kompenzační bonus již mohou OSVČ žádat, nárok mají ty OSVČ, jejichž činnost byla bezprostředně zakázána či omezena protiepidemickými opatřeními v rámci aktuálně trvajícího nouzového stavu.

Žádat si mohou o 500 Kč za každý den, kdy jim byla činnost zakázána či omezena. Za říjen si tedy mohou přijít až na 13 500 Kč.

Vyplácení kompenzačního bonusu je plánováno od 16. listopadu 2020.

Žádosti za měsíc říjen lze podávat až do 9. prosince 2020.

Tip: Žádost o kompenzační bonus pro OSVČ

Dle vládního návrhu o kompenzačním bonusu jej nemůže OSVČ kombinovat s podporou v nezaměstnanosti, s ošetřovným, antivirem, ani s žádným z programů COVID (kultura, cestovní ruch, ubytování, nájemné).

Vývoj schvalování můžete sledovat na našich facebookových stránkách Finance.cz, kde vás o změnách budeme informovat

Kompenzační bonus a zaměstnání

OSVČ žádající o kompenzační bonus mohou být zaměstnaní a je jedno, jestli na částečný či plný úvazek.

Musí ovšem splnit další podmínky a navíc musí být OSVČ dominantním zdrojem obživy, to znamená, že příjmy z OSVČ tvoří více než polovinu z celkových příjmů dotyčné osoby.

Ošetřovné pro OSVČ, společníky a další dávky

Pokud se OSVČ musí starat o potomka mladšího 10 let, kterému byla zavřena škola či jiné výchovné zařízení, tak si může požádat o ošetřovné pro OSVČ.

O ošetřovné pro OSVČ za říjen si již můžete žádat (až do 9. prosince 2020), nicméně OSVČ jej nemohou kombinovat s kompenzačním bonusem.

Jestliže OSVČ mají nárok na 400 Kč za kalendářní den, za říjen tedy o 6 400 Kč. Oproti jaru si o 100 Kč denně OSVČ na ošetřovném pohorší.

Dotaci vyplácí Ministerstvo průmyslu a obchodu a je na něj v první etapě vyčleněno 200 milionů Kč, ale výdaje na ošetřovné mohou být násobně vyšší.

Pokud OSVČ splňuje podmínky na kompenzační bonus, tak je pro ně kompenzační bonus výhodnější.

Kdy bude antivirus? A co souběh antiviru a kompenzačního bonusu

Vláda také chystá novou podporu pro zaměstnavatele formou kurzarbeitu v rámci programu antivirus. Jeho přesné znění dosud není jasné, protože se koaliční strany zatím neshodly, ovšem Ministerstvo práce a sociálních věcí již oznámilo, že jsou na něj vyhrazeny finanční prostředky.

Nicméně stejně jako na jaře nebude u OSVČ možná kombinace antiviru a kompenzačního bonusu.

U společníků malých a rodinných s. r. o. tato kombinace možná bude, protože žádost podávají dva různé subjekty - o kompenzační bonus žádá společník (fyzická osoba) a o program Antivirus společnost s ručením omezeným (právnická osoba).

Budou OSVČ opět prominuty zálohy na zdravotním a sociálním pojištění?

Přes jaro a léto byly OSVČ prominuty zálohy na zdravotním a sociálním pojištění v minimální výši, nicméně na podzim toto opatření pravděpodobně nebude.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY