Senát i prezident podpořil 5 000 Kč pro důchodce, je to dobře?

19.11.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Senát podpořil vládní návrh o jednorázovém příspěvku 5 000 Kč pro důchodce. Stihne se jednorázový příspěvek vyplalit do konce roku? Je to dobrý nápad či předvolební dar na dluh?

Jednorázový příspěvek pro důchodce má činit 5 000 Kč a důchodci by jej měli obdržet ještě před Vánoci. Senát tento návrh nakonec schválil, přestože mnozí senátoři tvrdili, že důchodci, jako jedna z mála skupin obyvatel, měla při koronakrizi zajišten prakticky totožný příjem.

Na druhou stranu právě starobní důchodci jsou kvůli sociální separaci, všudypřítomné mediální masáži o koronaviru a jejich riziku nákazy jednou z nejvíce psychicky dotčených skupin.

Koho se týká jednorázový příspěvek ve výši 5 000 Kč? A jedná se o oprávněnou dávku či o předvolební úplatek na dluh?

Zdroj: Shutterstock

Kdo bude mít nárok na jednorázový příspěvek ve výši 5 000 Kč?

Jednorázový příspěvek 5 000 Kč by měl dostat od České správy sociální zabezpečení (ČSSZ) každý, kdo pobírá:

  • starobní důchod,
  • invalidní důchod,
  • vdovský/vdovecký důchod,
  • sirotčí důchod.

Tento příspěvek dostane kolem 2,9 milionu obyvatel Česka a žádat o něj nemusí, dostanou jej automaticky během prosince či ledna.

Jednorázový příspěvek nebude podléhat exekucím, nebude se danit a nebude vstupovat do příjmu při výpočtu nároku na řadu sociálních dávek (například do výpočtu příspěvku na bydlení).

Tip: Výpočet starobního důchodu – online kalkulačka

Kdy bude o návrhu rozhodnuto?

Návrh již podepsal i prezident a zdá se, že bude vyplácen během prosince, tedy ještě před Vánoci.

O tom, kdy bude jednorázový příspěvek ve výši 5 000 Kč doručen, vás budeme informovat na našich facebookových stránkách Finance.cz.

Proč příspěvek ve výši 5 000 Kč pro důchodce?

Rok 2020 je rokem koronaviru, který tvrdě dopadl na lidi i ekonomiku Česka.

Podpory se dočkala celá řada obyvatel, zaměstnanci, OSVČ (kompenzační bonus, ošetřovné) lidé pracující na dohodu i řada společností.

Starobní důchodci kvůli vyššímu věku a zdravotním neduhům mohou mít větší problémy překonat infekci koronaviru a proto jsou rizikovou skupinou, která by se měla snažit o co nejvyšší sociální distanc.

Jenže osamění a chrlení negativních zpráv o koronaviru bez uklidňující návštěvy přátel a rodiny není žádný med. Nemluvě o tom, že řada důchodců přišla i o možnost přivýdělku.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) proto na osamělé důchodce myslela a chce je jednorázově podpořit 5 000 korunami ("rouškovným").

Premiér Andrej Babiš (ANO) sice tento příspěvek nechce dávat do souvislosti s koronavirem, ale jedná se o příspěvek "na lepší a zdravější život našich seniorů".

Ať již spojujeme příspěvek pro důchodce s koronavirem, či ne, tak ministryně Maláčová chce důchodcům vynahradit vyšší náklady spojené s koronakrizí. Nicméně inflace, ani další ukazatele neukazují přílišné dopady koronaviru na růst cen, případě zvýšení výdajů důchodců, navíc inflace je již řešena valorizací důchodů.

Starobní důchodci pocítí dopady koronaviru nejtvrději

Starobní důchodci jsou riziková skupina, kterou jednorázový příspěvek neochrání před šířením koronaviru v stacionářích, na nemocničních odděleních a hlavně před neschopností vládního aparátu alespoň částečně ochránit tuto skupinu.

Vláda rouškovné vymyslela přes léto, mezitím ovšem mohla stanovit plán na zvládnutí podzimní vlny koronaviru, a také vymyslet scénáře ochrany proti šíření v domovech seniorů, stacionářích či zvláštních školách.

Nedej bože, aby koalice ve složení ANO a ČSSD konečně přišla s důchodovou reformou, protože již 20 let víme, kam směřuje náš důchodový systém.

Jednorázový příspěvek = předvolební úplatek na dluh?

To, že si důchodci zaslouží příspěvek, je neprůstřelný argument a běda tomu, kdo by babičce či dědečkovi ty peníze nepřál. Nicméně je to sousto odrtžené od úst jejich vnoučat, ale to si málokdo uvědomí.

Jednorázový příspěvek vyjde státní rozpočet na cca 15 miliard korun, které značně zátiží státní rozpočet, který dosáhne schodku ve výši půl bilionu korun jen v roce 2020.

Další schodek přesahující tři sta miliard je plánován na rok 2021, tudíž vláda zadluží během 2 let tuto zem téměř o 1 bilion korun (tedy téměř o dvě třetiny příjmů státního rozpočtu).

Ještě jedna věc nás čeká v roce 2021, a to volby do poslanecké sněmovny. Jednorázový příspěvek tedy s mírným odstupem vypadá spíše jako volební dárek pro hlavní skupinu voličů vládní koalice.

Starobní důchodci si v roce 2020 zažili negativních zpráv opravdu nadmíru a peníze si navíc zaslouží, ale opravdu je 5 000 Kč lepším dárkem pod vánoční stromeček, nežli propracovaný plán ochrany zdraví našich seniorů před koronavirem?

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 214 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY