Elektronické dálniční známky 2023

16.12.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Elektronické dálniční známky byly prvně zavedeny loni. Na kolik vás letos vyjdou, jak je to s jejich platností a kde je můžete pořídit?

Elektronické dálniční známky byly zavedeny od roku 2021, a když opomineme loňské problémy s webem, nesou s sebou celou řadu výhod. Mezi ty můžeme zařadit např. to, že ušetří čas řidičům a peníze státní kase.

Papírová známka už neexistuje

Elektronické dálniční známky začaly platit od 1. ledna 2021 s tím, že papírovou dálniční známku z předchozího roku mohli řidiči „dojíždět“ ještě do konce ledna letošního roku.

Čtěte také: Co dělat, když jste si koupili ojeté auto. Jak ho přepsat na sebe?

Výhody elektronických dálničních známek

Mezi nesporné výhody digitalizace můžeme zařadit už jen to, že odpadá problém s lepením a manipulací. Nejednou se mohlo stát, že jste už při lepení známku nechtěně poškodili, anebo již poškozená byla a kupón bylo nutné reklamovat.

Další výhodou je, že známku už není třeba po skončení platnosti pracně seškrabávat a nebudete mít o problém navíc při výměně čelního skla.

Poměrně jednoduchý proces je i samotné pořízení elektronického kupónu. Ještě jednodušší je pak opakovaný nákup. Na konec platnosti navíc budete předem upozorněni, jestliže si oznámení nastavíte při nákupu.

Obrovskou změnou k lepšímu je však také to, že si sami můžete přizpůsobit, od kdy začne zakoupená známka platit. Např. u původních nalepovacích kupónů fungovalo, že byly platné vždy na jeden kalendářní rok + 1 měsíc před i po. Pokud jste si ji však koupili např. na konci července, platila pouze do konce ledna následujícího roku, nikoliv do července následujícího roku. U elektronické dálniční známky je to však naštěstí jinak.

Pokud byste si roční kupón koupili teď v prosinci, bude skutečně platit následujících 12 měsíců. Datum, kdy platnost započne, si také budete moci sami nastavit, což platí i u digitálních kupónů na 10 i 30 dní.

TIP: Srovnání cen povinného ručení

Elektronické dálniční známky 2021: kde koupit, cena, info

Zdroj: Shutterstock

 

Kde koupit elektronickou dálniční známku?

Známku můžete pořídit přes internet na e-shopu. Nejprve si vyberete, na jak dlouho dálniční známku potřebujete, a následně zadáte SPZ a zemi registraci vozidla. Poté vyberete počátek platnosti. Při nákupu lze uplatnit slevu, kdy budete mít nárok na tzv. eko cenu, která platí pro vozidla na zemní plyn nebo biometan. Po platbě by vám mělo přijít potvrzení do e-mailu. Ihned poté se můžete s vozidlem vydat na dálnici, jestliže má známka platit ode dne nákupu.

Pokud by vám nákup přes internet vadil, můžete známku pořídit i v „kamenném“ obchodním místě, na vybraných čerpacích stanicích, poštách anebo v samoobslužném kiosku.

TIP: Srovnání cen havarijního pojištění

Kolik stojí elektronické dálniční známky?

Naštěstí pro řidiče nedošlo k podražení a elektronické dálniční známky a jejich ceny budou vypadat stále takto:

  • na 10 dní vás vyjde na 310 Kč, při eko ceně pak na 155 Kč,
  • na 1 měsíc, tj. 30 dní, vyjde na 440 Kč, při eko ceně pak na 220 Kč,
  • na 1 rok vyjde na 1500 Kč, při eko ceně pak na 750 Kč.

Dobré je vědět, že na placených úsecích mohou bez dálniční známky jezdit vozidla s pohonem na elektrickou energii, na vodík nebo v kombinaci s jiným palivem (hodnota emisí CO2 do 50 g/km). Stejnou výjimku mají také historická vozidla, která mají speciální registrační značku.

Jak se kontroluje, že máte dálniční známku?

Ke kontrole slouží kamery, které jsou umístěny ve vozidlech nebo na kontrolních branách. O kontrolu se dále tímto způsobem stará Policie ČR a Celní správa ČR. Zmíněné kamery pak snímají zejména SPZ na automobilech, díky čemuž lze v databázi snadno ověřit platnost dálniční známky či zda je vaše vozidlo od dálničního poplatku osvobozeno.

Změny u dálničních známek v roce 2023

Původně se očekávalo zdražení, ale Ministerstvo dopravy se rozhodlo tento krok odložit. Ceny tak prozatím zůstanou pořád stejné.

Zdroj: edalnice.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 553 krát

Články ze sekce: Spotřebitel