Energie zlevňují. Je ten správný čas na fixaci cen?

27.11.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ve chvíli, kdy ceny energií klesají, přichází dodavatelé s nabídkami fixace. Ta může být výhodná a nemusí. Na co si dát pozor, než smlouvu na rok 2021 podepíšete? A jaké jsou výhledy na další vývoj cen elektřiny?

Jestli má současná koronavirová krize alespoň nějaká pozitiva, patří mezi ně klesající ceny energií. Burzy, na nichž se se silovou elektřinou obchoduje, zaznamenaly propad hned na jaře. Zatímco na začátku března stála megawatthodina elektrické energie přes 45 euro, koncem března byla už o šest euro levnější.

O prázdninách sice ceny opět povyskočily, ovšem později zase poklesly. „Cena silové elektřiny navíc od července výrazně klesla z úrovně 47 euro za megawatthodinu až k současným 41 eurům,“ říká Markéta Witoszová, analytička portálu Ušetřeno.cz.

Levnější účty za elektřinu

Od začátku roku se ceny elektřiny na evropských burzách propadly zejména z důvodu poklesu poptávky ze strany průmyslových podniků a firem v průměru o 5 až 7 procent. Na nižší poptávku po energiích měla vliv opatření související s bojem proti koronaviru i mírná zima.

Zatímco ještě na jaře dodavatelé se snižováním cen váhali, nyní se ke zlevňování odhodlali. Lidé by tak v následujících měsících měli v závislosti na své spotřebě šetřit stovky až tisíce korun ročně. Úspora může být o to větší, pokud se porozhlédnou po novém dodavateli, který jim nabídne ještě výhodnější cenu. Zlevňovat od roku 2021 bude navíc i poplatek za distribuci, a to asi o 2 procenta.

Ceny energií a elektřiny 2021 a zdražení, fixace

Zdroj: Shutterstock

 

Podepište nejlevnější elektřinu na trhu

Ve chvíli, kdy ceny energií zlevňují, řada dodavatelů láká své zákazníky na takzvanou fixaci ceny. S ní se pojí podpis smlouvy na dobu určitou – například na dva nebo tři roky. Lidé během této doby nemohou od dodavatele odejít, ten jim výměnou za loajalitu garantuje nižší ceny.

Jinými slovy, pokud by elektřina zdražovala, domácnosti s fixací cen budou platit stále stejnou cenu a navýšení se jich nedotkne. Nutno dodat, že fixace se týká jen obchodní složky – tedy silové ceny elektřiny. Mimo fixaci stojí například právě poplatky za distribuci, které jsou v kompetenci Energetického regulačního úřadu.

Fixování ceny má své výhody i nevýhody. „Zbavujete se komfortu kdykoli změnit dodavatele za nového s lepší nabídkou, proto před závazkem s fixací doporučuju více rozvahy a porovnání ceny s jinými nabídkami na trhu,“ konstatuje Jiří Gavor, analytik společnosti ENA.

K tomu nabádá i Markéta Witoszová. „Elektřinu nedoporučujeme fixovat, aniž byste se seznámili s nabídkou na trhu. Může se pak totiž stát, že si zafixujete elektřinu ve standardních, nikoliv retenčních či akvizičních produktech a zaplatíte tak zbytečně více,“ doplňuje.

V roce 2021 energii zdraží

Fixace současných cen elektřiny by byla výhodná, pokud by energie v následujících letech opět zdražovaly. To bude záležet na tom, jak rychle se ekonomika a společnost zotaví z koronavirové krize.

„Za předpokladu, že současná pandemie a tím vyvolaný pokles ekonomiky definitivně odezní, očekávám, že se budou více uplatňovat faktory tlačící na růst ceny elektřiny. Zpočátku pozvolně, ve druhém pololetí roku 2021 už docela výrazně,“ předpovídá Jiří Gavor.

Na možný růst elektřiny v následujícím období upozornila i společnost S&P Global Ratings, podle které mezi lety 2021 a 2023 dojde k částečnému zotavení cen elektrické energie na evropských burzách spolu s tím, jak naroste poptávka průmyslu.

Čtěte také: A zelenou elektřinu máte? Češi se u dodavatelů dožadují proudu z obnovitelných zdrojů

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ