Na co se dívat, když chceme koupit pozemek?

22.01.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Přemýšlíte o koupi pozemku a nevíte, jak vybrat z nabídek a inzerátů ten správný? Jaké faktory ovlivňují ceny pozemků a na co je třeba dát při výběru pozor?

Co se promítá do hodnoty pozemku?

Samotný úmysl nebo plán, který vás ke koupi pozemku motivuje, rozhoduje o tom, které z jeho parametrů budou právě pro vás více nebo méně důležité. Můžete hledat pozemek pro budoucí výstavbu domu, zahrádku pro víkendové útěky z města a nebo pozemek jako investici s výhledem budoucího zhodnocení. Mějte však na paměti, že do ceny pozemku se promítá nejen jeho faktický a právní stav v daném čase, ale i plánovaný budoucí vývoj v dané lokalitě a řada dalších faktorů, které pouhým prohlížením inzerátů nezjistíte.

„Při výběru pozemku zkontrolujte údaje o pozemku v katastru nemovitostí (typ a druh, případná práva třetích osob, spoluvlastnictví apod.) a nahlédněte do územního plánu obce, skutečné využití se může od toho zapsaného v katastru lišit,“ radí Jakub Zámiš, realitní odborník z on-line kalkulačky Odhad-zdarma.cz, která bezplatně vypočítává tržní cenu nemovitostí. Lze v ní pohodlně zjistit právě i aktuální cenu různých typů pozemků.

Zrušení předkupního práva: Co se mění a co zůstává stejné?

Co ovlivňuje tržní cenu pozemku?

Tržní hodnotu pozemku tvoří mix několika faktorů. Vliv na cenu především stavebních pozemků má dostupnost inženýrských sítí. Dále případné “právní vady” např. věcné břemeno průjezdu a průchodu může zásadním způsobem ovlivnit využitelnost pozemku nebo vedení inženýrských sítí přes pozemek, nejčastěji vnější vedení elektřiny. Náprava bývá často nepřiměřeně nákladná či v mnoha případech technicky nemožná.

Velmi důležitým faktorem bývá i tvar pozemku – např. trojúhelníkový pozemek je o cca 30 % méně využitelný než ideální obdélníkový či čtvercový pozemek. Orientace na světové strany, výhled a svažitost pozemku jsou důležitými faktory pro pozemek určený pro bydlení či rekreaci.

Vliv na cenu značně podléhá subjektivnímu posouzení, jelikož každý má jiné preference, nicméně pozemek s prudkých svahem na sever nebude nejžádanějším zbožím v nabídce pozemků.

Jak vybrat stavební pozemek, parcelu pro stavbu – na co pozor

Zdroj: Shutterstock

 

O jaké pozemky je největší zájem?

Za nejvyhledávanější je považován pozemek s mírným či žádným svahem, na který svítí slunce celý den a ze kterého se otevírá pohled do širé krajiny. Nesmíme zapomenout na samotnou lokalitu pozemku především z hlediska její atraktivnosti, občanské vybavenosti a dopravní dostupnosti. V okolí velkých měst jsou nejvíce žádané a tudíž dražší pozemky v dosahu železniční trati s dobrou nabídkou spojů.

Jaké doklady budete potřebovat pro zahájení stavby domu? A kam pro ně?

Jak je evidován pozemek v katastru nemovitostí?

Každý pozemek je evidován v katastru nemovitostí v podobě parcel. Parcela je pozemek geometricky a polohově určený, zobrazený v katastrální mapě a označený parcelním číslem. Jeden pozemek tak může být tvořen více parcelami. Rozlišujeme dva typy parcel, stavební, tj. zastavěná plocha a nádvoří, a ostatní pozemkové parcely. Stavební parcela může mít jediný druh pozemku, tj. zastavěnou plochu a nádvoří. Pozemková parcela má více druhů: orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, atp.

Zkontrolujte územní plán obce

Záznamy v katastru nemovitostí nemusí nutně odpovídat skutečnému stavu. Zajímejte se také o územní plán obce a o záměry obce na jeho plánované nebo zamýšlené změny.

„Zjistit si předem informace o dění v obci a plánovaných změnách je pro zájemce o koupi pozemku zásadní. V praxi jsou časté případy pozemků, kdy je pozemek evidován jako orná půda, ale v územním plánu obce se počítá s jeho využitím pro obytné stavby nebo naopak zájemce sice koupí pozemek určený pro výstavbu, ale obec vydá na tento pozemek stavební uzávěru, případně rozhodne o využití okolních nebo blízkých pozemků pro průmyslovou výstavbu,“ zdůrazňuje důležitost kontroly územního plánu v obci Jan Hájek, realitní odborník z Quantum reality.

Zdroj: Odhad-zdarma.cz

Čtěte také: 5 věcí, které byste rozhodně měli vědět o stavbě domu na klíč

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ