5 tipů pro motoristy: Co je dobré mít stále na paměti a jaké novinky přinesl rok 2021?

05.02.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Konec předchozího a začátek nového roku přinesl motoristům nemálo novinek. Přestože společnost MasterCard na podzim nečekaně ukončila službu Masterpass umožňující mobilní placení, i nadále je možné platit za palivo mobilem přímo z vozu. Benzínky budou v tomto roce také nově uvádět přehledné porovnání nákladů pro různé typy paliv. Další novinou je elektronická dálniční známka a výrazná sleva na dálniční poplatek pro vozy na CNG. V závěru roku se rovněž rozšířil počet míst, kde lze platit parkování mobilem. Co dalšího se hodí vědět, když usedáte za volant?

Porovnání nákladů různých typů pohonů

Od loňska se připravuje novinka, která motoristům umožní přehlednější srovnání cen různých paliv. Měla by mít podobu tabulky umístěné na čerpací stanici, ale informace budou možná dostupné také online. V obou případech půjde o porovnání nákladů na sto kilometrů jízdy u vybraných referenčních vozidel poháněných klasickými i alternativními palivy.

Původní myšlenka byla porovnávat ceny za jednotku energie u různých paliv, což by bylo naprosto přesné, ale pro obyčejného člověka asi nesrozumitelné. Novinka by se na čerpacích stanicích mohla objevit už v průběhu tohoto roku. Stávající zobrazení aktuálních cen prodávaných paliv na totemech a výdejních stojanech benzínek se však samozřejmě nijak nezmění.

TIP: Cestovní náhrady 2021

Vyšší ceny na dálnici lze elegantně obejít

Je obvyklé, že zboží se na exponovaných místech prodává za vyšší ceny. Nejinak tomu je například u dálničních čerpacích stanic. Motoristé si tak někdy raději zajíždějí, aby našli levnější pumpu, a to i při cestě mimo dálnice. Není to ale nutné, existují totiž takzvané plošné ceny, které platí univerzálně v dané síti čerpacích stanic bez ohledu na různé cenové výkyvy.

„Plošné ceny původně využívali velkoodběratelé, tedy firmy se spotřebou v řádech tisíců litrů měsíčně. V posledních letech jsou ale dostupné také pro menší firmy a během koronavirové krize jsme zaznamenali i nebývalý zájem ze strany živnostníků, kteří museli hledat nové způsoby, jak šetřit náklady,“ říká Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil.

„Například plošná cena nafty byla loni průměrně o dvě koruny na litr nižší než standardní ceny v Česku. Efekt plošné ceny se však nejvíce projeví právě na dálničních pumpách, kde jsou ceny nadprůměrné. Aktuálně stojí litr benzínu či nafty na D1 31,50 koruny. Přitom plošná cena nafty v celé síti Shell činí 26,89 koruny na litr. To znamená úsporu skoro 5 korun na litru,“ dodává Damir Duraković.

Změny pro motoristy 2021: dálniční známky, plošné ceny

Zdroj: Shutterstock

 

Rok 2021 přinesl elektronickou dálniční známku a další zvýhodnění pro CNG

Stlačený zemní plyn neboli CNG je oblíbeným alternativním palivem. Kromě ekologického přínosu šetří motoristům náklady hned několikrát. Díky spotřební dani, která je oproti benzínu asi o 10 korun nižší, zaplatíte za množství CNG odpovídající litru Naturalu 95 v průměru méně než 20 korun. Na ještě lepší cenu dosáhnou firmy využívající CNG karty, podnikatelé jsou navíc u CNG vozidel osvobozeni od silniční daně.

Novinkou letošního roku je pak vedle zavedení elektronických dálničních známek také 50% sleva na dálniční poplatky pro vozidla na CNG. Například elektromobily mají dálnice už od loňska zdarma.

V loni se do CNG rovněž začalo přimíchávat bioCNG a jeho podíl by měl dále růst. Nejde samozřejmě o nějakou nežádoucí „bio“ příměs, stejně jako u klasického zemního plynu jde o metan. Ten však nepochází z fosilních zdrojů, ale z těch obnovitelných v podobě biologicky rozložitelného odpadu. Z pohledu celého životního cyklu paliva má proto o desítky procent nižší uhlíkovou stopu.

Bez biosložky je možné koupit prémiovou, ale i obyčejnou naftu

Biosložka se nicméně přidává do klasického benzínu a nafty. V závěru loňského roku se navíc rozhodovalo o tom, že by se její podíl v podobě etanolu v benzínu dokonce zdvojnásobil. Změna, která by neprospěla zejména starším motorům, ale nebyla schválena. Povinný podíl však neznamená, že musí biosložku obsahovat každý litr paliva.

„Jde o podíl v rámci celé produkce, takže petrolejáři nabízejí i naftu bez biopříměsí. Nejčastěji se to týká nadstandardně aditivovaných prémiových paliv, avšak v síti EuroOil je k dostání i běžná motorová nafta zcela bez biosložky,“ vysvětluje Damir Duraković s tím, že díky poklesu cen pohonných hmot během loňské koronavirové krize zájem o prémiová paliva ještě více rostl. Jejich odběry prostřednictvím tankovacích karet Axigonu se meziročně navýšily o 15 %.

Plaťte mobilem a na pumpě ani nemusíte vystoupit z auta

V aktuální epidemické situaci přijde vhod platit co nejvíce bezkontaktně, ideálně mobilem. Na čerpacích stanicích je možné dokonce uhradit tankování přímo u výdejního stojanu. Takže pokud vám obsluha naplní nádrž, nemusíte vlastně ani opustit vůz. To je ideální v zimním počasí a je to i výrazně bezpečnější v souvislosti s šířením covidu-19.

„Například v síti Shell stačí v aplikaci, která lokalizuje konkrétní čerpací stanici pomocí souřadnic GPS, zadat číslo výdejního stojanu a maximální částku pro tankování,“ popisuje Damir Duraković. Na stejném principu lze platit i za parkování. Nejrozšířenější mobilní platební systém MPLA to umožňuje už v 19 českých městech v rámci zón placeného stání a skoro na 50 parkovištích za závorou.

„Okruh míst umožňujících mobilní platbu za parkování se pravidelně rozšiřuje, nejnověji například přibyla tři parkoviště v krkonošské Malé Úpě. Platbu za parkování i palivo je přitom možné uskutečnit jedinou tankovací kartou a všechny úhrady pak obdržíte v souhrnném vyúčtování na konci měsíce,“ dodává Damir Duraković.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: Spotřebitel