Do kdy letos odevzdat daňové přiznání a jak je to s elektronickou formou?

28.02.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Máte povinnost letos odevzdat daňové přiznání? Budete formulář vypracovávat sami anebo vám jej bude dělat daňový poradce? A jak to bude, pokud se rozhodnete podat jej elektronicky?

Povinnost podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob mají OSVČ, ale i zaměstnanci, u kterých není možné provést roční zúčtování daně u zaměstnavatele, někteří důchodci a studenti. Nepatříte náhodou mezi ně?

Do kdy letos odevzdat daňové přiznání a jak?

Řádný termín odevzdání daňového přiznání v roce 2021

Dle daňového řádu se daňové přiznání podává vždy nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období, čili vždy do konce března za předešlý rok. Letos pro vás tedy bude platit termín 1. dubna 2022, což připadá na pátek.

Přiznání pak můžete odevzdat osobně na příslušném finančním úřadu, pod který spadá vaše trvalé bydliště, elektronicky anebo jej také lze zaslat poštou. U elektronického podání se však řádná lhůta podání prodlužuje.

Termíny daňového přiznání 2022: elektronicky, s poradcem

Zdroj: Shutterstock

 

Do kdy odevzdat formulář k dani z příjmů elektronicky?

Pokud se rozhodnete daňové přiznání podat elektronickou cestou, máte výhodu, že tímto způsobem se lze přiznávat k dani až do čtyř měsíců po uplynutí zdaňovacího období, čili do  pondělí 2. května. 

Jak odevzdat daňové přiznání elektronicky

Elektronicky lze vyplněný formulář odevzdat pomocí:

  • datové schránky,
  • emailem podepsaným uznávaným elektronickým podpisem,
  • s ověřenou identitou podavatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky.
TIP: Stáhněte si formulář daňového přiznání

Moje daně: online finanční úřad

S prodloužením lhůty podání u elektronického daňového přiznání pak od roku 2021 funguje ještě jedna "stále novinka", která má řadě poplatníků usnadnit komunikaci s finančním úřadem, ale i řešení daňových povinností bez nutnosti fyzické interakce s pracovníky finančního úřadu. Dopomoci má k tomu provoz  online finančního úřadu v rámci projektu MOJE DANĚ od Ministerstva financí ČR.

Každý občan by měl pak v systému získat osobní daňový kalendář, který jej bude upozorňovat na blížící se daňovou povinnost. Prostřednictvím projektu je možné plnohodnotně odevzdat daňové přiznání, a to nejen z příjmů fyzických osob. Vyměřenou daň pak také půjde zaplatit tímto způsobem, a to např. QR kódem.

Když daňové přiznání zpracovává daňový poradce: Jaký je termín?

Pokud vám formulář k dani z příjmů vypracovává daňový poradce a advokát, opět pro vás nemusí platit termín odevzdání 1. dubna. S daňovým poradcem lze totiž daňové přiznání beztrestně odevzdávat až do 6 měsíců po skončení zdaňovacího období, čili do pátku 1. července 2022. Tento termín pak platí i pro ty osoby, které mají povinný audit.

Skutečnost, že vám daňové přiznání zpracovává daňový poradce, už nemusíte finančnímu úřadu oznamovat, jak tomu bylo kdysi. Není nutné doručovat plnou moc správci daně v tříměsíční lhůtě, čili do 1. dubna. Od loňského roku se plná moc přikládá až společně s podáním přiznání.

Shrnutí termínu odevzdání daňového přiznání

Typ odevzdání daňového přiznání Termín daňového přiznání
Fyzicky 1. dubna 2022
Elektronicky 2. května 2022
S daňový poradcem/
s nařízeným auditem
1. července 2022

Do kdy zaplatit daň z příjmů za rok 2021?

Daň z příjmu je splatná společně s řádným termínem podání přiznání, který pro vás platí. Nejčastěji se tak hradí společně s podáním formuláře. Zaplatit ji pak lze osobně na přepážce finančního úřadu. Další možností je také zaplacení prostřednictvím poštovní poukázky typu A, bezhotovostně bankovním příkazem přes internetové bankovnictví anebo dle informací na portále MF ČR také přes QR kód.

OSVČ by neměly zapomenout na podání přehledu své zdravotní pojišťovně a na OSSZ. Přehledy musí OSVČ podat do 30 dnů od odevzdání daňového přiznání.

Čtěte také: Přehled o příjmech a výdajích se v roce 2022 mění

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 33 krát