Jak novela energetického zákona zkomplikuje život šmejdům? A bude to stačit?

19.03.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Obchodníci, kteří podstrkují lidem přihlášky do aukcí nebo smlouvy s dodavateli energií, si vymýšlí stále nové triky. Chystaná novela energetického zákona by jim ale měla ztížit život. Zavede totiž registr zprostředkovatelů a smlouvy budou muset být vyhotoveny jen písemně. Bude to ale stačit?

Pro nekalé obchodníky, kteří prodávají elektřinu a zemní plyn nebo zprostředkovávají energetické aukce, se vžil pojem energošmejdi. Nechvalně prosluli díky svým praktikám, jež jsou často na hraně zákona nebo dokonce za hranou. 

Zdroj: Shutterstock

Není výjimkou, že se vydávají za někoho jiného – například za distributory nebo zástupce velkých dodavatelů, slibují účast v aukci, která se ale nikdy nekoná, nebo závratné slevy, jež se nikdy nedostaví. Lidé se pak kvůli nevýhodným smlouvám dostávají do potíží, nemohou se ze smluvního vztahu vyvázat nebo jim hrozí mnohatisícové sankce. Na situaci dlouhodobě poukazují jak Energetický regulační úřad (ERÚ), tak i některé spotřebitelské organizace.

Vypořádat se nejen se zprostředkovateli

Do hry by už brzy měla vstoupit novela energetického zákona, kterou nyní projednávají poslanci. Přinést by měla řadu změn reagujících na praktiky a triky energetických šmejdů, proti nimž jsou spotřebitelé často bezbranní. „Novela se nejvíce vypořádává se zprostředkovateli dodávek energií, jelikož formu zprostředkování využívají podomní prodejci nejvíce,“ říká Eduarda Hekšová, šéfka spotřebitelské organizace dTest.

Zatímco na dodavatele si Energetický regulační úřad, který dohlíží na trh s elektřinou a plynem, může díky platné legislativě došlápnout, na zprostředkovatele jeho pravomoci nedostačují. To by se ale mělo díky novele změnit. „Hlavní změnou bude zavedení registru zprostředkovatelů. Energetický regulační úřad by měl zprostředkovatelům vydávat oprávnění, na jehož základě bude zprostředkovatel činnost vykonávat,“ uvádí Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

 

Změny budou postupné

Aktuálně je činnost zprostředkovatelů nedostatečně právně regulovaná a nikdo neví, kolik jich na trhu vůbec působí. Registr by měl být jen první krok – a jak v ERÚ sami přiznávají – sám o sobě situaci hned nevyřeší a bude záležet, jaká podoba novely energetického zákona bude nakonec schválena.

„Očekáváme, že zprvu budeme mít velmi omezené možnosti, jak odmítnout registraci u takzvaných energetických šmejdů. Pochybení jim budou muset být teprve prokázána a čištění trhu bude postupné. Urychlit tento proces by mohly například přísnější kvalifikační požadavky na žadatele o registraci,“ dodává Stanislav Trávníček.

Podle ERÚ ale chystaná novela obsahuje i řadu dalších užitečných ustanovení, které postavení spotřebitele posílí, a to i vůči dodavatelům. „Bude záležet na tom, zda dojde ke zpřísnění podmínek, například co se týče kvalifikačních požadavků na zprostředkovatele a jejich pravidelného přezkušování. Když se podíváme do finančního sektoru, byl to právě jeden z nástrojů, který trh pomohl očistit od lichvářů,“ konstatuje Stanislav Trávníček.

Změny v legislativě vítají i spotřebitelské organizace, například již zmíněný dTest. „Podle novely by každý zprostředkovatel musel nově splňovat podmínky vzdělání, praxe i bezúhonnosti a získat licenci od Energetického regulačního úřadu. Novela také zavádí právo spotřebitele kdykoliv bez postihu odstoupit od smlouvy o zprostředkování, což by vyřešilo problém vysokých smluvních pokut, které jsou v současné době za odvolání plné moci po spotřebitelích požadovány,“ říká Eduarda Hekšová.

Tip: Srovnání cen plynu a elektřiny 2021

Zatím musí stačit právo na odstoupení

Prozatím mají lidé, kteří se dostanou do křížku se zprostředkovateli, jen omezené možnosti obrany. Obrátit se mohou například na Českou obchodní inspekci, na právníky nebo na bezplatné právní poradny. Využít mohou také institut odstoupení od smlouvy buď podle občanského zákoníku, nebo energetického zákona.

 „Od smlouvy o dodávkách energií sjednané při podomním prodeji tak můžete odstoupit ve lhůtě 14 dní od jejího uzavření či ji vypovědět, a to až do uplynutí 15 dnů od zahájení dodávek podle nové smlouvy. Lhůty se dále prodlužují, jestliže jste nebyli s právem na odstoupení či výpověď ze strany prodejce seznámeni, a to o dobu, po kterou jste nebyli o takovém právu poučeni, maximálně však o jeden rok. Stejné právo máte i v případě, že smlouvu o dodávkách energií uzavřete prostřednictvím telefonu či internetu,“ uzavírá Eduarda Hekšová.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel