Proč nepoužívat nájemní smlouvy stažené z internetu?

12.05.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Majitelé bytů se ve snaze ušetřit čas a peníze často uchylují k tomu, že si vzor nájemní smlouvy stáhnou z internetu, přepíší potřebné údaje a dají smlouvu podepsat nájemci. Často však taková smlouva nestačí. Kde v případě smlouvy podle vzoru z internetu nejčastěji nastávají problémy?

Předpokladem solidního smluvního vztahu, do kterého pronajímatel bytu vstupuje, je správně sepsaná nájemní smlouva. Ta má pak chránit nejen pronajímatele, ale i samotného nájemce. Ve smlouvách stažených z internetu se však často objevují neaktuální a především neúčinné právní předpisy anebo nevýhodné podmínky pro jednu ze smluvních stran. Podobné vzory zdarma ke stažení totiž nikdo neaktualizuje.

„Z praxe víme, že ve většině případů, kdy se majitel bytu obrátí na soud a soudní spor prohraje z důvodu neplatnosti některého ustanovení smlouvy, použil majitel právě vzor smlouvy stažený z internetu, případně vzor zcela neaktuální a opakovaně recyklovaný,“ uvádí Štěpán Smoleja, vedoucí právního oddělení společnosti UlovDomov.cz.

Čtěte také: Lze zahrnout do nájemní smlouvy pokutu?

Co se může stát, když nájemní smlouva neobsahuje platné předpisy nebo přílohy?

Typickým příkladem zastaralé smlouvy může být dokument, který nezohledňuje aktuálně platný občanský zákoník. V případě sporu se nájemní vztah řídí vždy poslední verzí občanského zákoníku, přičemž poslední úprava přinesla značné změny. Pro laiky přitom není vůbec lehké odhalit případná chybná ustanovení, ani určit, zda univerzální smlouva obsahuje všechny zákonné náležitosti. Právní nedostatky mohou vést k napadení smlouvy nájemcem. V horším případě mohou být některá ustanovení smlouvy zcela neplatná, což otevírá prostor pro soudní spory. Nedostatečná smlouva navíc pouze nahrává notorickým neplatičům.

Univerzální smlouvy navíc zpravidla neobsahují důležité přílohy, jako je například předávací protokol, který specifikuje stav bytu a zařízení v době předání. Pokud nemáte podepsaný předávací protokol, vystavujete se riziku, že vám nájemník nebude chtít zaplatit škody na vybavení. Anebo některou část nábytku, kterým jste byt vybavili, jednoduše zapře.

„V Ideálním nájemci proto využíváme nabyté know-how a vlastní metodologii – byt důkladně procházíme a jeho stav zaznamenáváme do podrobného předávacího protokolu. Osvědčilo se nám pořizování kvalitních fotografií, které společně s protokolem slouží jako neprůstřelná dokumentace do budoucna,“ vysvětluje Štěpán Smoleja.

Nájemní smlouva z internetu: neplatná, na co si dát pozor

Zdroj: Shutterstock

 

Má někdo odpovědnost za vzory smluv na internetu?

Provozovatelé webů, kde vzory smluv najdete, většinou nenesou žádnou odpovědnost za případné škody, které vám v důsledku chybně či nevýhodně uzavřené nájemní smlouvy mohou vzniknout. To, že smlouva byla nevýhodná, zjistí majitelé totiž obvykle až při jejím plnění.

Nájemní smlouva sestavená od advokáta a případná náhrada škody

Pokud potřebujete vytvořit nájemní smlouvu, vždy se při jejím sepisování raději poraďte s odborníkem. Nápomocný vám také bude nový občanský zákoník. Řešení nájmu v něm začíná u § 2 201.

Pokud byste se pak rozhodli sepsání nájemní smlouvy svěřit advokátovi, je dobré vědět, že s profesionálními, ověřenými smlouvami budete zároveň chráněni proti újmě, která by z případné chyby mohla vzniknout. Advokát totiž ze zákona nese odpovědnost za škody způsobené svým profesním pochybením, což by vám dalo možnost vymáhat případnou náhradu škody. Náklady vynaložené na advokáta vám tedy bohatě vyváží ušetřené starosti a potenciální finanční ztráty.

„Součástí služby Ideální nájemce je i prvotřídní právní servis. Díky letitým zkušenostem se správou více než 1 300 bytů jsme vytvořili spolehlivou smluvní dokumentaci, která pokrývá drtivou většinu situací, které mohou v nájemních a podnájemních vztazích nastat,“ dodává Štěpán Smoleja.

Čtěte také: Jaký je rozdíl mezi nájmem a podnájmem?

Zdroj: UlovDomov.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ