6 nejčastějších otázek ke krizovému ošetřovnému

25.03.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jste s dítětem na tzv. krizovém ošetřovném? Pokud ano, je možné, že v některých věcech nemáte jasno. Přečtěte si nejčastější otázky, na které se některé maminky, ale i tatínci ptají.

Tzv. krizové ošetřovné náleží osobám, které po dobu uzavřeného školského, předškolního anebo dětského zařízení doma pečují o dítě mladší 10 let anebo o dítě do věku 26 let za předpokladu, že je závislé na péči jiné osoby alespoň v prvním stupni. Krizové ošetřovné náleží, jestliže dětem byla na základě usnesení vlády zakázána osobní přítomnost ve škole nebo školce, popř. v jiných zařízeních.

Jaké jsou pak nejspecifičtější otázky, které osoby čerpající krizové ošetřovné zajímají?

  1. Pobírání ošetřovného a 10. narozeniny dítěte
  2. Náleží ošetřovné při uzavření škol během prázdnin?
  3. Uzavření školek a čerpání ošetřovného během prázdnin
  4. Střídává péče a střídání se na ošetřovném
  5. Střídání se na ošetřovném a 10. narozeniny dítěte
  6. Krizové ošetřovné a ochranná lhůta, výpověď a změna zaměstnání

1. Pobírání ošetřovného a 10. narozeniny dítěte

Ošetřovné lze v tomto případě pobírat pouze na dítě, které je mladší 10 let. Jak je to ale se situaci, kdy je krizové ošetřovné čerpáno a během období uzavřených škol dítě oslaví 10. narozeniny?

Podmínky se zde posuzují ke vzniku sociální události, tedy ke dni uzavření škol. Pokud bylo dítě v období, kdy se uzavřely školy, mladší 10 let a věk 10 let nabylo až během doby čerpání ošetřovného, dávka vám stále náleží. Pokud by však školy měly opět na pár měsíců otevřít a následně zase zavřít, ošetřovné by vám již nenáleželo, neboť by dítěti bylo již 10 let.

2. Náleží ošetřovné při uzavření škol během prázdnin?

Ne, ošetřovné po dobu školních prázdnin osobám, které pečují o děti, nenáleží. Dále by také nenáleželo ani za dny ředitelského volna. Rodiče tak období prázdnin musejí nejčastěji řešit čerpáním dovolené.

TIP: Kalkulačka nároku na dovolenou

Krizové ošetřovné - 10. narozeniny, střídání, výpověď

Zdroj: Shutterstock

 

3. Uzavření školek a čerpání ošetřovného během prázdnin

Pokud jste doma na ošetřovném s dítětem, které navštěvovalo předškolní zařízení, ale školka je z důvodu mimořádných vládních opatřeních zavřená, ošetřovné vám bude náležet i za dobu, kdy mají školáci prázdniny. U předškolních zařízení se totiž prázdniny nevyhlašují.

4. Střídává péče a střídání se na ošetřovném

Stejně jako tomu bylo loni, i letos se můžete na ošetřovném s někým vystřídat. Může se pak jednat o druhého rodiče anebo jinou osobu za předpokladu, že žije s dítětem ve společné domácnosti a vzniká ji nárok na dávku, resp. je účastníkem nemocenského pojištění.

Pokud byste však byli rozvedení a dítě vám bylo svěřeno do střídavé péče, na krizovém ošetřovném se také můžete vystřídat. Není zde totiž vyžadována podmínka společné domácnosti, resp. dítě ve střídavé péči sdílí v podstatě střídavě domácnost s oběma rodiči.

Při střídání se na ošetřovném vzniká oběma rodičům (popř. pečujícím osobám) nárok na dávku za dny, kdy dítě "ošetřovali". Střídat se pak lze po dnech, nikoliv třeba během dne, že by se jeden rodič staral o dítě dopoledne a druhý odpoledne. Dny se nesmějí přerývat.

5. Střídání se na ošetřovném a 10. narozeniny dítěte

U střídání pak může nastat velmi specifická situace. Je jím to, že dítě během doby pobírání ošetřovného oslaví 10. narozeniny. Mají oba rodiče pořád stále nárok na ošetřovné, když v době uzavření škol bylo dítěti ještě stále méně než 10 let?

Nárok na ošetřovné se sice zjišťuje ke dni vzniku události, čili ke dni uzavření škol, ale pro střídající osoby fungují jiná pravidla. Platí totiž, že se podmínky pro nárok na krizové ošetřovné zjišťují ke dni převzetí dítěte do péče. Pokud je tedy dítě v den, kdy jej do péče/ošetřování převzala střídající osoba starší 10 let, nárok na ošetřovné nemá. Pokud by jej pak opět "vrátila" osobě, která s ním byla na dávce původně, té ošetřovné opět náleží.

6. Krizové ošetřovné a ochranná lhůta, výpověď a změna zaměstnání

Nárok na ošetřovné zaniká skončením zaměstnání. Pokud tedy dostanete výpověď, dáte výpověď anebo ukončíte pracovní poměr vzájemnou shodou, dávka pro vás končí, neboť společně s tím zaniká i účast na nemocenském pojištění. Ochranná lhůta zde neexistuje.

Na ošetřovné pak v tomto případě nemáte nárok, ani když nastoupíte ihned do nového zaměstnání. Potřebujete totiž být nemocenský pojištění z nového zaměstnání ke dni vzniku události, což u nové práce již nejste.

Zdroj: MPSV

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY